Istoria principalelor modele de ghete

Advertorial
Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 11:41
6813 citiri
Istoria principalelor modele de ghete

Daca tot e perioada reducerilor, sa ne indreptam atentia catre produsele care chiar ne-ar fi de folos pentru iarna care vine. Ghetele sunt vedetele sezonului.

Si, indiferent daca le gasesti la un targ sau in rate la eMAG, descoperi ca nu mai sunt pur si simplu ghete. Ca vin in forme si modele felurite, care, la randul lor, se preteaza pentru anumite tinute si ocazii.

O lume complicata, mai ales pentru partea masculina a populatiei. Dar daca ne intoarcem la istoria acestor modele, la modul in care au luat nastere, e mai usor sa le intelegem si sa alegem gheata care ni se potriveste. Iata principalele stiluri.

Chelsea

Aceste ghete sunt foarte usor de deosebit si foarte usor de purtat, din aceleasi motive. Sunt niste ghete peste glezna, care au partile laterale confectionate din elastic si o mica limba din piele in spate, de care sa tragi cand le incalti.

Ghetele dateaza din era Victoriana, cand erau purtate de femei si barbati deopotriva. Se pare ca au fost create pentru insasi Regina Victoria, care le purta neincetat.

In scurt timp, au fost adoptate si de supusi, in special la calarit. Moda lor a revenit ulterior, in anii 1950-60, in zona cool a Londrei - de unde se pare ca i se trage si numele.

Chukka

Aceste ghete sunt, prin esenta lor, scurte. Ajung doar putin peste glezna, au doua sau trei perechi de ochiuri pentru sireturi si botul rotunjit. Pot fi din piele, dar cel mai des le gasesti in varianta din piele intoarsa.

Au fost purtate initial de jucatorii de polo, pentru ca le oferea mai multa flexibilitate. Si au devenit celebre in calitate de incaltaminte casual, in anii 1940.

In general, trasatura principala a ghetelor Chukka este confortul. Motiv pentru care au fost adoptate si de armata britanica in campania desertica din Egipt si Libia, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

UGG

Desi exista un brand cu acelasi nume care pretinde exclusivitate pe acest model, ghetele UGG sunt ghetele traditionale purtate de australieni si neozeelandezi, de la inceputul anilor 1920.

Erau create din piele de oaie, imblanite la interior si celebre pentru caldura oferita. Dar modelul a castigat in popularitate odata cu dezvoltarea culturii "surf" din Marea Britanie si SUA.

Sunt asociate cu stilul lejer, relaxat. Iar in unele culturi, au ajuns sa fie alegerea celor care nu pun prea mult pret pe moda. Dar cum legile modei sunt intortochiate si mereu schimbatoare, tocmai aceasta lipsa de pretentii le-a crescut popularitatea in randul celebritatilor.

Caulk

Aceste ghete sunt facute pentru taraiala. Sunt dure, rezistente si destul de grele, ce-i drept. Dar primii purtatori de Caulk au fost taietorii de lemne din SUA si Canada. La fel de bine s-ar potrivi si pentru drumetii sau aventuri pe drumuri inzapezite.

Desi varianta originala contine piele, cauciuc si sireturi groase, exista si versiuni adaugite, cu boturi ranforsate, create special pentru industria grea.

Indiferent ce model alegi, trebuie sa incepi iarna cu o pereche buna de ghete. Daca ai CardAvantaj, nu alegi dupa pret, alegi dupa nevoi si gusturi. Ca sa te bucuri ani buni de ghetele tale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#modele ghete, #moda ghete , #incaltaminte barbati