In spatele zambetului unui cimpanzeu dragut de pe Instagram se poate ascunde un adevar trist

Marti, 02 Aprilie 2019, ora 09:13
7411 citiri
In spatele zambetului unui cimpanzeu dragut de pe Instagram se poate ascunde un adevar trist
Foto: Instagram/limbanizwf

Limbani, un cimpazeu de 2 ani si 5 luni din Miami, este vedeta pe Instagram. Cei peste 500.000 de oameni care ii urmaresc contul sunt nerabdatori sa vada si mai multe poze cu el dandu-se cu skateboardul, plimbandu-se cu decapotabila lui rosie sau mancand inghetata pe bat.

Comentariile la postarile cu Limbani sunt in majoritatea lor covarsitoare pozitive. Cum sa nu-ti placa un pui de cimpanzeu care face tot felul de giumbuslucuri - mai mult sau mai putin firesti pentru un cimpanzeu? In plus, postarile sunt insotite intotdeauna de tagul #notapet - prin care se doreste sa se atraga atentia ca animalele exotice nu sunt animale de companie.

Prin urmare, fanii lui Limbani au o umbrela morala sub care se pot bucura de pozele cu simpaticul animal, ba chiar au sentimentul ca fac un soi de activism online pentru drepturile animalelor, scriu jurnalistii de la Quartz intr-un articol prin care sustin ca, atunci cand vine vorba despre animalele exotice dragute de pe Instagram sau alte retele similare, este posibil ca lucrurile sa nu fie atat de "dragute" in realitate.

Limbani locuieste intr-un loc descris ca fiind o "fundatie", Zoological Wildlife Foundation (ZWF), iar in biografia lui se precizeaza ca scopul contului este acela de a educa publicul cu privire la conservarea animalelor.

Fanii chiar il pot vizita pe micul cimpanzeu, asta daca sunt dispusi sa plateasca 700 de dolari pentru a petrece zece minute cu el si pentru a face, desigur, poze.

Insa unii experti atrag atentia ca, oricat de bine ar fi tratat Limbani de cei in grija carora se afla, contul lui de pe Instagram s-ar putea sa nu-i priasca prea mult.

Pozele si clipurile cu animale de pe Internet au devenit o afacere uriasa. Problema cu animalele imbracate dragut ar fi in primul rand faptul ca ele nu poarta haine in mod firesc si nu au nevoie sa poarte asa ceva.

Andrew Halloran de la Save the Chimps, un sanctuar din Miami pentru cimpanzei abuzati, salvati din industria divertismentului, a comertului cu animale sau din laboratoare, care nu este deschis publicului, ne recomanda, prin intermediul Quartz, sa fim suspiciosi de fiecare data cand vedem un clip viral cu un animal care nu se comporta intr-o maniera naturala.

Nici Halloran, nici Quartz nu au informatii specifice care sa indice faptul ca Limbani nu beneficiaza de ingrijire corespunzatoare. Contactat pe aceasta tema, directorul ZWF s-a limitat la a numi intrebarile legate de etica "frivole si nefondate".

Cu toate acestea, sustin jurnalistii straini, fanii puiului de cimpanzeu ar trebui sa-si puna niste semne de intrebare. Limbani traieste intr-un mediu in care nu mai exista niciun alt cimpanzeu - un mediu departe de a fi ideal pentru o specie foarte sociabila.

De asemenea, cuvantul "fundatie" poate avea conotatii filantropice, insa acest lucru nu inseamna neaparat ca ZWF a fost certificata ca fiind un sanctuar respectabil pentru animale. Institutia nu este acreditata de Asociatia Gradinilor Zoologice si Acvariilor (AZA), standardul de aur in SUA in ceea ce priveste bunastarea animalelor.

Reprezentantii AZA arata intr-un document ca maimutele destinate industriei divertismentului sunt luate de langa mamele lor la scurt timp de la nastere, fiindu-le astfel negata sansa la o dezvoltare sociala si psihologica normala.

Ele nu se vor putea integra printre alti membri ai speciei lor mai tarziu si pot recurge la autoranire.

Pe masura ce cresc, animalele pot deveni mai agresive cu proprietarii lor, fiind infometate, supuse abuzului fizic sau tranchilizate pentru a fi tinute sub control, se mai arata in documentul AZA, citat de Quartz.

Mai mult, ceea ce noi percem ca zambet in cazul unui cimpazeu este de fapt o expresie de frica, mai spun reprezentantii asociatiei.

Cei de la ZWF nu au oferit informatii cu privire la circumstantele in care Limbani a ajuns la ei, la pregatirea personalului care il ingrijeste sau la eforturile generale ale institutiei privind conservarea.

Exista in industria divertismentului multe exemple de cimpazei, Cheetah din Tarzan fiind unul dintre cele mai notabile, care au devenit celebritati indragite de o lume intreaga si au avut o viata lunga in captivitate.

Acest lucru nu inseamna deloc ca este bine ca un cimpanzeu sa traiasca in mediul omului, nici pentru cimpanzeul in cauza, nici pentru specia lui, sustine Barbara J. King, profesor emerit de antropologie la Colegiul William si Mary.

Potrivit acesteia, exista riscul ca, din cauza fricii sau a stresului, animalul sa atace oamenii, iar in astfel de cazuri sfarseste de obicei prin a fi eutanasiat. In plus, animalele pot contracta diverse boli de la om.

In acelasi timp, atunci cand vad animale exotice in prezenta oamenilor, privitorii vor fi mai inclinati sa vada un cimpanzeu ca animal de companie si mai putin inclinati sa considere specia ca fiind in pericol.

King le recomanda fanilor animalelor exotice "dragute" de pe Internet sa cerceteze contextul inainte de a da like sau share postarii in cauza. Pentru cei care chiar vor sa ajute cimpanzeii, cel mai bun mod de a face acest lucru este sa se concentreze asupra cauzelor declinului rapid al habitatului lor natural.

"Este un vis fantastic sa putem avea un moment de conexiune cu animalele care sunt rudele noastre in viata cele mai apropiate. Dar avem responsabilitatea etica de a pune bunastarea animalului inaintea placerii noastre de moment", spune King.

C.S.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#cimpanzei Instagram, #animale exotice de companie , #animale