Gazele intestinale la bebelusi. Simptome si tratamente

Duminica, 20 Ianuarie 2019, ora 08:30
94967 citiri
Gazele intestinale la bebelusi. Simptome si tratamente
Foto: Pixabay.com

Bebelusii au gaze intestinale in mod natural. Parintii sunt adesea surprinsi de zgomotele puternice care vin de la un copil atat de mic. Nou-nascutii pot fi destul de galagiosi, iar gazele intestinale fac parte adesea din aceasta orchestra.

Gazele reprezinta o parte normala a procesului digestiv, dar sunt implicate adesea si in durerile intestinale. Iata cum iti dai seama cand copilul are gaze si cum il poti ajuta sa scape de acestea!

Ce provoaca gazele intestinale (flatulenta) la bebelusi?

Orice persoana de pe planeta produce si elimina gaze intestinale. Pe masura ce alimentele se deplaseaza prin tractul digestiv, intestinul subtire absoarbe ingredientele utilizabile, iar bacteriile din intestinul gros descompun resturile, eliberand hidrogen, dioxid de carbon si producand bulele de gaz in timpul procesului. Eructarea (ragaitul) permite unor gaze intestinale sa iasa din stomac de la inceput, dar restul se deplaseaza de la colon la rect, unde sunt eliberate.

Atunci cand gazele nu sunt eliminate usor, se strang in tractul digestiv si creeaza balonare si disconfort. Bebelusii sunt predispusi la acest lucru. Sistemul digestiv al nou-nascutilor este imatur, asa ca produce mai multe gaze decat in mod normal. Sugarii inhaleaza mult aer in timp ce mananca si plang, ceea ce produce mai multe gaze. Copiii hraniti cu biberonul au cele mai multe gaze intestinale, dar nici copiii alaptati nu sunt imuni la acest proces. Nou-nascutii pot produce mai multe gaze decat adultii.

Frecventa gazelor intestinale nu este, in general, un motiv de ingrijorare. Un bebelus care are multe gaze intestinale este normal. Spre deosebire de adulti, bebelusii elimina gazul fara sa fie singuri intr-o incapere si sunt chiar entuziasmati cand fac acest lucru. Acestia par agitati atunci cand trebuie sa elimine gazele. Doar in cazuri foarte rare copiii au un disconfort produs de gazele intestinale.

Cum recunosti gazele intestinale la bebelusi?

Daca banuiesti ca bebelusul tau are gaze intestinale care ii provoaca un disconfort, nu are stare si isi tot trage picioarele, s-ar putea sa fie vorba despre niste gaze care refuza sa fie eliminate. Cea mai buna modalitate de a-ti confirma aceasta suspiciune este sa incerci cateva tehnici de eliminare a gazelor. Daca bebelusul pare mai bine dupa eliminarea gazelor intestinale, atunci acesta este un semn ca ai avut dreptate.

Pentru unii copii, chiar si cantitatile normale de gaz pot provoca un disconfort anormal. Acest lucru este cauzat de faptul ca au o sensibilitate sporita la distensie, intinderea intestinelor. Copiii experimenteaza senzatiile de la fibrele durerii intestinale in diferite moduri si au praguri diferite ale durerii.

Cum sa tratezi gazele intestinale la bebelusi?

Daca ai de-a face cu un bebelus balonat, exista mai multe lucruri pe care le poti face pentru a ajuta la eliminarea gazelor intestinale. Incepe prin plasarea bebelusului pe o suprafata plana, cu burta in jos. Ridica-l usor pe stomac si maseaza-l pe burta. Sau pune bebelusul pe spate si incepe sa ii misti picioarele si soldurile ca si cum ar fi pe bicicleta. Adesea, aceste tipuri de miscari ofera gazelor posibilitatea de a iesi din organism. Poti incerca, de asemenea, o baie calduta pentru a-i usura disconfortul.

Daca ai incercat aceste metode si tot ai de-a face cu un copil nefericit, este recomandat sa consulti pediatrul. Acesta ar putea sa iti prescrie un tratament care functioneaza in cazul unor copii. O alta optiune ar fi sa iei in considerare ceea ce ar putea provoca excesul de gaze intestinale si sa incerci sa reduci aportul de gaz de la inceput.

Ce ar trebui sa stii despre mirosuri?

Mirosul gazelor poate fi atat de puternic, incat sa fie nevoie sa iti tii respiratia, sau poate fi aproape imperceptibil. Din punct de vedere stiintific, mirosul depinde de concentratia gazelor, de alimentele pe care copilul le-a consumat recent, concentratia si tipurile de bacterii din colonul copilului.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#sanatate bebelusi, #flatulenta bebelusi , #copii