Formele diamantelor si caracteristicile acestora

Advertorial
Vineri, 05 Iulie 2019, ora 12:25
22210 citiri
Formele diamantelor si caracteristicile acestora

Prin frumusetea si duritatea lor, diamantelor le-au fost atribuite inca din cele mai vechi timpuri fel de fel de puteri magice. Predecesorii nostri credeau ca aceste minerale pretioase puteau conferi invulnerabilitate proprietarilor lor, ca aveau puterea de a proteja un razboinic in lupta, vindecau simptomele otravirii sau chiar puteau preveni bolile mentale.

Asa cum remarca si Pliniu cel Tanar inainte de era noastra, diamantele au fost considerate multa vreme pietrele "cunoscute doar regilor."

In epoca medievala diamantele nu erau la fel de apreciate in comparatie cu alte pietre pretioase precum rubinele, smaraldele sau perlele. Acest lucru se intampla in mare parte pentru ca diamantele se gaseau doar in India si nu erau disponibile cu usurinta in Europa.

Pe langa asta, nici bijutierii nu stiau inca sa taie diamantele astfel incat sa le puna in valoare frumusetea. Abia spre sfarsitul secolului al XVII-lea, Vicenzo Peruzzi a propus in Italia taierea diamantelor intr-o forma circulara, cu 33 de fatete, care sa scoata in evidenta stralucirea si farmecul diamantelor.

Pana in ziua de astazi au fost gandite si concepute o varietate de forme ale diamantului, intalnite si in magazine precum Royal Diamante:

Forma clasica briliant

Forma briliant, numita si rotunda, este cea mai frecventa si, in varianta lui moderna, are 58 de fatete din care 33 pe coroana diamantului si 25 pe pavilion.

In functie de alte diferite aspecte (inaltimea coroanei, fatetele centurii, unghiul pavilionului etc.).

Aceasta forma este complexa si presupune si riscuri legate de disproportionalitate sau defecte de taiere.

Forma princess

Forma princess este a doua ca frecventa de raspandire, este asemanatoare cu un briliant patrat si este mai feminina. Diametrul unei forme princess este mai mic decat diamantele cu aceeasi greutate, dar rotunde.

Aceasta forma este intalnita cel mai des in cazul inelelor cu un singur diamant care poate deveni foarte atragator pe maini cu degete lungi.

In cazul in care alegeti aceasta forma, va trebui sa priviti cu atentie cele patru colturi ale pietrei pentru ca aceste zone sunt cel mai usor de deteriorat.

Forma radiant

Aceasta forma patrata are o stralucire mare, asigurand un aer elegant si discret bijuteriilor. Este o forma care poate fi vazuta precum o imbinare intre frumusetea unei forme diamant cu stralucirea unor forme rotunde.

Este cunoscuta si sub denumirea de Cut-Cornered Square, fiind protejata prin lege si preferata chiar si de catre cei mai exigenti clienti.

Aceasta forma a aparut in 1977, a fost patentata si a intrat pe piata in 2002 sub numele Original Radiant Cut.

Forma oval

Forma ovala confera aceeasi intensitate si stralucire ca cea rotunda, clasica. Utilizate mai ales in cazul inelelor, pietrele cu forma ovala sunt preferate pentru calitatea lor de a crea impresia unor degete mai subtiri si mai lungi.

Diamantele cu aceasta forma au aparut acum 200 de ani, iar varianta moderna intalnita astazi a fost creata de rusul Lazare Kaplan in anii '60.

Forma Marquise

Aceasta forma poate crea impresia unei pietre cu o greutatea mai mare in carate. Ca aspect, piatra se ingusteaza si se termina intr-un punct si poate fi pusa in valoare prin incadrarea intre doua pietre cu forma rotunda sau para. Are de asemenea 58 de fatete, apartinand familiei briliantului.

Forma pear sau teardrop

Se spune de asemenea despre aceasta forma sa subtiaza degetul. Aflata la granita dintre forma Marquise si cea ovala, forma para sau lacrima este dificil de executat si se intalneste cel mai des in cazul cerceilor sau al medalioanelor.

Are in general 58 de fatete, iar primele diamante cu aceasta forma au fost create de Lodewyk van Berquem inca din secolul al XV-lea si imbunatatita de mai multe ori de atunci.

Forma Heart

Apreciata si populara din motive evidente, forma Heart are o simbolistica aparte prin aspectul sau. Exista mentiuni ale folosirii acestei forme in cazul pietrelor montate in bijuterii inca de la mijlocul secolului al XVII-lea.

Bazandu-se pe o aluzie la simbolul universal al iubirii, o piatra cu taietura in forma de inima va bucura atat purtatorii, cat si privitorii cu o varietate de reflexii multicolore.

Bagheta

Aceasta forma este dreptunghiulara, cu fatete generoase si a devenit populara in anii '20-'30. Are doar 13 fatete, deci o stralucire redusa si se aplica in general pietrelor mici care acompaniaza alte pietre.

Forma Smarald

Forma smarald este o forma cu margini drepte si fatete rectangulare, similare cu cele ale formei briliant. In mod asemanator, are 50-58 fatete si se intalneste destul de des in cazul inelelor de logodna.

Diamantele taiate cu aceasta forma sunt de obicei mai scumpe si avantajeaza degetele mai scurte, asemenea formei Cushion. Tot in aceasta familie, putem considera forma Asscher care este identica structural cu forma smarald, insa patrata.

Forma Cushion

Colturile rotunjite si fatetele late reprezinta caracteristicile definitorii are formei Cushion. Poate fi considerata o combinatie intre forma ovala si Old Mine Cut din secolul al XIX-lea. Este considerata forma preferata a regilor, remarcandu-se prin caracteristici care le sporesc stralucirea.

Un concept pe care il puteti intalni in discutiile despre forma diamantelor este efectul fundita. Acesta se intalneste in special in cazul formelor ovale si presupune aparitia unei zone umbrite care nu reflecta lumina. Acest efect poate fi corectat si diminuat de specialisti.

Un alt lucru pe care trebuie sa il tinem minte este faptul ca taietura este diferita de forma. Forma reprezinta aspectul exterior al pietrei, dar taietura se refera la calitatile reflexive ale diamantului.

In timp ce preferintele pentru forme pot fi subiective, taietura reprezinta unul dintre cei 4C care influenteaza valoarea produsului final.

Bijuteriile de calitate, precum cele comercializate de magazine precum Royal Diamante contin detalii despre acesti 4C (culoare, claritate, taiere si carate) .

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#forma diamant, #taietura diamant, #pietre pretioase , #bijuterii
Comentarii