Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Life style > copii
A   A   A

Educatie pentru parinti: Ce trebuie sa faci cand copilul nu stie sa piarda

Educatie pentru parinti: Ce trebuie sa faci cand copilul nu stie sa piarda
Foto: CC0 Creative Commons
Copiii cu varsta de pana la 10 ani se pot confrunta cu aceasta problema mai des decat ai putea crede, insa nu trebuie sa-ti faci griji. Este un comportament normal, avand in vedere ca, atunci cand un copil pierde un joc sau o competitie, el simte durere.

Insa ce putem face pentru ei? Ce determina aparitia acestor comportamente si cum ii putem invata sa piarda inteligent?

De ce nu stiu copiii sa-si accepte infrangerea?

Asa cum spuneam mai sus, copiii simt durere atunci cand pierd un joc sau o competitie sportiva. Drept urmare, unii copii pot reactiona foarte dur atunci cand sunt invinsi:

1. Tipa si/sau vorbesc urat;2. Incep sa planga;3. Arunca lucrurile sau obiectele de joaca;4. Isi acuza colegii/prietenii, fie aruncand vina pe ceilalti, fie acuzandu-i ca au trisat.
Iata cum ne putem invata copilul sa piarda:

1. Nu uita ca esti un model pentru copilul tau.

Atunci cand va jucati impreuna, lasa-l sa castige o data si arata-i cum reactionezi tu cand pierzi. Ii poti spune cu admiratie atat in timpul jocului, cat si la final "Wow, mi-a placut cum ai jucat" sau "Imi doresc sa invat si eu sa joc atat de bine ca tine".

Copiii pot prelua din comportamentul parintilor, asa ca acorda atentie si reactiilor tale, atunci cand exista un factor de stres.
2. Asigura-l ca se poate intampla tuturor

Cu totii avem zile bune si zile mai putin bune, drept urmare, uneori putem face lucrurile mai bine, alteori, nu. Vorbeste-i copilului despre situatiile in care tu ai pierdut si cum ai reusit sa treci peste o situatie dificila.

3. Demonstreaza-i copilului ca nimeni nu pierde niciodata

Am putea spune ca esecul este un lucru rau sau o emotie coplesitoare, insa cum putem evolua sau invata, daca nu cu ajutorul greselilor? Alege o reteta noua si pregatiti-o pentru prima data impreuna. Fiind ceva nou, exista posibilitatea sa iasa din prima sau nu. Asa ii poti demonstra ca numai prin exercitiu poti atinge perfectiunea.

4. Asuma-ti si recunoaste-ti greselile
Vazand asta la parinti, copilul va reusi sa inteleaga acest tip de comportament. Ii poti spune pe un ton calm "Oh, Doamne! Am gresit! Ia sa vad cum pot repara ce am facut!". Prin astfel de cuvinte ii transmiti copilului ca este in regula sa greseasca, insa asta nu inseamna ca nu poate invata din greseli.

5. Invata-l sa-si identifice emotiile

Poate ca una dintre cele mai mari greseli ale parintilor este aceea de a minimiza esecul. Evita sa-i raspunzi cu "Nu e o mare tragedie" sau "Nu mai plange! Esti barbat". Acestea sunt stereotipuri si nu au nici pe departe efectul pe care ni-l dorim. Din contra, copilul ar putea crede ca nu i se acorda suficienta importanta sau atentie.

Asadar, o alternativa mai sanatoasa ar fi aceea de a incerca sa identificati emotiile copilului. Daca simti ca este furios, spune-i: "Este normal sa fii furios acum, insa in cateva minute te vei simti mai bine si, daca iti doresti, putem analiza situatia impreuna si sa vedem daca nu cumva putem invata ceva din asta. Ce spui?".
Nu uita sa-i arati afectiune. Copiii pot percepe esecul nu doar ca pe o umilinta, ci si ca pe o respingere.

6. Apreciaza-i eforturile

Atunci cand va jucati impreuna, nu uita sa-i apreciezi eforturile. Fie ca va jucati, fie ca pregatiti ceva impreuna, asigura-te ca va intelege ca rezultatul final se datoreaza eforturilor depuse in echipa.

Mai tarziu, atat la scoala, cat si in viata profesionala, copilul tau nu va avea dificultati in a lucra in echipa.

Asa cum spuneam la inceput, pana la varsta de 10 ani este dificil ca un copil sa inteleaga ce este spiritul sportiv. De asemenea, poti inscrie copilul la activitati sportive in care trebuie sa munceasca in echipa pentru a castiga.

Citeste si despre educatia lui "fii cuminte!". Afla de ce nu e bine sa folosesti aceste cuvinte.
Facebook ShareTweet
 Sambata, 15 Septembrie 2018, ora 11:10
 Autor:Cosmina Kovacs

 Articol citit de 4858 ori

Citeste si: