De la ce varsta ar trebui sa incepi sa ii citesti copilului

Duminica, 20 Ianuarie 2019, ora 08:52
21308 citiri
De la ce varsta ar trebui sa incepi sa ii citesti copilului
Foto: Pixabay.com

Cititul este un obicei pe care parintii ar trebui sa il incurajeze cu mult inainte de nasterea bebelusului. Experienta aceasta a conexiunii este imbatabila.

Cand ii citesti copilului, acesta primeste toata atentia, lucru care ii place la nebunie. Emisiunile de la televizor sau jucariile nu pot intrece aceasta experienta.

Vrei sa ii citesti copilului? Iata care este ghidul cititului pe varste!

Cititul reprezinta o modalitate perfecta de a invata copiii sunetele si ritmul vorbirii, lucru care este esential pentru dezvoltarea limbajului. Intr-un studiu realizat de Brown University School of Medicine, copiii de 18-25 de luni ai caror parinti le-au citit cu regularitate timp de un an puteau intelege mai multe cuvinte decat copiii ai caror parinti nu le-au citit.

Este greu de dovedit daca astfel de avantaje raman de-a lungul timpului, dar multi parinti sunt convinsi ca expunerea timpurie la carti schimba lucrurile pe termen lung, stimuland abilitatile lingvistice ale copiilor si facandu-i mai dornici sa invete sa citeasca.

Ghidul cititului pentru copii

De la nastere la 6 luni

In aceasta perioada, se dezvolta vederea copilului, asa ca poti alege carti cu putin text sau chiar deloc si cu imagini mari si contrastante. De asemenea, ia in considerare cartile cu lucruri interactive, cum ar fi papusile si oglinzile. Cu cat veti avea mai multe modalitati de a va bucura de carte, cu atat mai bine.

Intelegerea cuvintelor nu este atat de importanta in cazul copiilor la aceasta varsta. Pentru sugari, lectura este despre tonul vocii tale si despre petrecerea timpului alaturi de tine.

De la 7 la 12 luni

La jumatatea primului an de viata, bebelusii incep sa retina unele cuvinte pe care le citesti. Cele mai semnificative cuvinte sunt numele si lucrurile din viata de zi cu zi - cuvinte precum caine, mama, tata, lapte sau sticla. Cartile cu un singur obiect sau cu un singur personaj sunt perfecte. Auzind nume pe care le recunoaste, bebelusul are un vocabular mai dezvoltat si incepe incet sa inteleaga ca ilustratiile reprezinta lucruri reale.

Arata-i imaginile care par a-l interesa. Si arata-ti expresivitatea cand citesti cu fata, mainile si vocea. Permite-i celui mic sa iti raspunda. Aceasta conversatie il ajuta sa invete sa se concentreze asupra aceluiasi lucru ca tine si sa respecte interactiunea unei conversatii.

De la 13 la 18 luni

Este momentul in care poti alege cartile cu o propozitie sau doua pe pagina. Cu cat te prostesti mai mult cand spui povestea, cu atat mai bine. De exemplu, daca citesti o poveste despre animale, poti imita sunete de animale. Copilul va crede ca este foarte amuzant. Mai devreme sau mai tarziu, va repeta si el sunetele pe care le faci si veti rade impreuna. Il poti intreba cum face cainele sau unde vede pisica.

De asemenea, ii poti spune copilului sa iti arate exemple reale ale pozelor din carti. La aceasta varsta, ii potti arata mai multe imagini cu ceea ce nu intalneste in fiecare zi. De la 15 la 18 luni, copilul va putea sa raspunda la intrebari cu un cuvant, asa ca il poti intreba ce reprezinta diferite lucruri. Daca iti zice ca a vazut o masina, ii poti imbogati vocabularul spunandu-i ca este o masina verde mare.

De la 19 la 24 de luni

Multor copii li se pare linistitoare aceasta rutina familiara a cititului. Acelasi lucru este valabil si pentru cartile cunoscute. De aceea, incepand cu varsta de 18 luni, copiii pot cere aceeasi carte mereu si nu te vor lasa sa schimbi interpretarea povestii.

Cu toate acestea, repetarea persistenta are si un beneficiu pentru invatare. Expertii cred ca ii ajuta pe copii sa isi dea seama de sensul lucrurilor si apoi sa isi aminteasca noile cuvinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#citit copil, #carti copil, #citit babelus , #copii