De ce ar trebui sa iti inveti copilul sa inoate la 1 an

Sambata, 15 Iunie 2019, ora 19:30
5391 citiri
De ce ar trebui sa iti inveti copilul sa inoate la 1 an
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Specialistii in sanatatea copiilor le recomanda parintilor sa fie vigilenti cand vine vorba despre siguranta copiilor in preajma apei, indiferent de varsta copiilor. Cel mai mare risc de inec este prezent in randul copiilor mici si adolescentilor.

Cercetatorii americani spun ca parintii pot sa isi duca copiii la lectii de inot incepand cu varsta de un an, iar acest lucru ar putea diminua riscul de inec la varste fragede.

Insa parintii ar trebui sa ia in considerare si alti factori personali, cum ar fi confortul copiilor in preajma apei, starea de sanatate a celor mici, limitarile lor fizice si cognitive.

Recomandarile Academiei Americane de Pediatrie au fost actualizate in ceea ce priveste prevenirea inecului la copii. Conform acestora, copiii ar trebui sa fie dusi la lectii de inot incepand cu varsta de 1 an.

Copiii cu varsta mai mica de 1 an se regasesc in imposibilitatea de a invata miscarile complexe de care este nevoie in cadrul inotului, cum ar fi respiratia adaptata necesara pentru a inota.

Cei mici pot avea miscari reflexive de inot sub apa, dar nu isi pot ridica efectiv capul pentru a respira.

Nu exista dovezi care sa sugereze ca programele de inot pentru copiii cu varsta mai mica de 1 an ar fi benefice.

Academia Americana de Pediatrie scoate in evidenta, de asemenea, ca abilitatile de inot nu pot impiedica inecul. Dezvoltarea acestor competente este importanta, dar ar trebui, de asemenea, sa fie combinata cu o cunoastere si o constientizare a pericolelor, a riscurilor locale si a propriilor limitari.

Cei mici ar trebui sa stie cum sa poarte o vesta de salvare si sa aiba abilitatea de a recunoaste si de a ajuta un alt inotator aflat in dificultate. In plus, trebuie sa stie cand sa ceara ajutorul si sa poata apela la respiratia gura la gura in cazul in care este nevoie.

Exista si alte recomandari privind siguranta copiilor in apropierea apei. Iata cateva dintre acestea:

In cazul caselor cu piscina, cea mai importanta masura de siguranta este un gard care sa inconjoare piscina si care sa se poata inchide.

Parintii si persoanele care au grija de copii nu ar trebui sa lase copiii singuri sau in grija altui copil atunci cand cei mici se afla in apropierea cazilor pline cu apa, bazinelor, piscinelor sau altor surse de apa.

Adultii ar trebui sa arunce apa din galeti si alte recipiente imediat dupa utilizare.

Nu ar trebui sa lasi copiii mici nici macar in baie singuri. De asemenea, trebuie asezat capacul de la toaleta intotdeauna pentru a preveni inecul copiilor mici.

Atunci cand sugarii sau copiii mici sunt in preajma apei, adultul care ii supravegheaza ar trebui sa stie sa inoate si sa fie foarte aproape de cei mici.

Chiar si in cazul copiilor mai mari care stiu sa inoate, adultii ar trebui sa fie atenti la acestia si sa nu faca alte activitati care le distrag atentia.

Desi nu exista dovezi ca lectiile de inot pentru sugari ajuta la prevenirea inecului, te poti inscrie la o clasa de inot cu cel mic, pentru a va distra si pentru a-l obisnui pe cel mic cu apa cat mai repede.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#inot copii, #inot bebelus , #copii