De cat somn au nevoie copiii si adolescentii pentru o zi productiva

Duminica, 09 Iunie 2019, ora 08:19
8184 citiri
De cat somn au nevoie copiii si adolescentii pentru o zi productiva
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Multi parinti se intreaba de cat somn au nevoie copiii lor pentru o zi productiva. Iar atunci cand primesc raspunsuri diferite, ajung sa fie si mai confuzi decat erau inainte.

Somnul este vital. Nu doar pentru sanatatea noastra, ci si pentru impactul pe care il au calitatea si durata somnului asupra capacitatii noastre de a ne misca in fiecare zi cu energie. Iar cand vine vorba de copiii aflati in crestere, este chiar mai important sa iti dai seama cat ar trebui sa doarma acestia.

Copiii se dezvolta mult in somn. Iar rutina copiilor este una incredibil de activa, acestia invatand multe lucruri intr-un mod intens, ceea ce inseamna ca odihna este vitala pentru cei mici.

Cat ar trebui sa doarma copiii pentru o zi productiva?

Nevoia de energie pentru a creste si pentru a invata a fiecarui copil variaza de la varsta la varsta. De la sugari si copii mici, la copiii care se pregatesc pentru scoala si adolescenti, nevoia de somn necesara pentru fiecare interval de varsta este diferita.

Una dintre cele mai mari schimbari care are loc in timpul somnului este ca organismul sufera o transformare importanta.

Potrivit expertilor, celulele noastre se reaprovizioneaza si se reconstruiesc in somn, organele interne metabolizeaza energia, detoxifiaza si absorb ceea ce am mancat in timpul zilei.

Iata de cat somn au nevoie copiii pe categorii de varsta:

Nou-nascutii

Stim cu totii ca nou-nascutii dorm in majoritatea timpului. Dar de ce? Acestia nu si-au format inca propriul ceas biologic sau ritm circadian, pentru a-si da seama cand este zi si cand este seara. Iata cat este recomandat sa doarma nou-nascutii:

Bebelusii in varsta de o saptamana: 16-17 ore

Bebelusii in varsta de 1-4 luni: 14-16 ore

Atunci cand bebelusii dorm mai putin de 11 ore, le pot fi afectate cresterea si dezvoltarea.

Sugarii

Acesta este momentul in care bebelusii pot dormi pentru perioade mai lungi de timp, fara a se trezi in mod constant. Desi orice parinte stie ca ritmul general de somn nu este acelasi pentru fiecare copil. Iata orele de somn recomandate pentru sugari:

Bebelusii in varsta de 4-12 luni: 12-16 ore

Nu este recomandat ca sugarii sa doarma mai putin de 10 ore.

Copiii mici si prescolarii

In acest stadiu, copiii devin mai activi, ceea ce inseamna ca programul de somn este si mai important. In plus, este perioada in care invata, vorbesc si interactioneaza social, trebuie sa doarma suficient, pentru a fi productivi in acest stadiu al vietii. Iata cat este recomandat sa doarma:

Copiii mici in varsta de 1-2 ani: 12-14 ore

Nu e recomandat ca acestia sa doarma mai putin de 10 ore si mai mult de 16 ore.

Copiii in varsta de 3-5 ani: 11-13 ore

Nu se recomanda un somn mai lung de 9 ore sau mai scurt de 14 ore.

Scolarii

Acestia probabil ca vor incepe sa negocieze sa stea mai tarziu seara, dar este esential ca si ei sa aiba un plan de somn consecvent si suficient. Iata cat de mult ar trebui sa doarma acestia:

Copiii in varsta de 6-12 ani: 9-12 ore

Nu este recomandat ca acestia sa doarma mai putin de 8 ore, deoarece le pot fi afectate productivitatea si capacitatea de invatare.

Adolescentii si adultii tineri

La aceasta varsta, copiii inca se dezvolta, pana pe la varsta de 25 de ani. In acest stadiu, copiii inca sunt la scoala si au nevoie de somn. Iata cat ar trebui sa doarma adolescentii si adultii tineri:

Adolescentii in varsta de 13-18 ani: 8-10 ore

Nu este recomandat ca acestia sa doarma mai putin de 7 ore.

Tinerii in varsta de 18-25 ani: 8-9 ore

Nu este recomandat ca tinerii adulti sa doarma mai putin de 6 ore pe noapte.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#somn copii, #necesar somn , #copii