Cum sa-ti inveti copilul sa faca ordine in casa fara pedepse sau amenintari

Sambata, 08 Decembrie 2018, ora 22:30
11287 citiri
Cum sa-ti inveti copilul sa faca ordine in casa fara pedepse sau amenintari
Foto: CC0 Creative Commons

Mai e o aruncatura de bat si vine Craciunul, asa ca poate e un prilej bun sa-ti inveti copilul sa-si faca singur ordine in camera.

Dar de ce? Si cum? Motivul este simplu: ii vom invata pe cei mici sa fie responsabili, fara sa facem exceptie de la distractie.

In plus, ce parinte nu-si doreste ca piticul sa devina un adult care se poate descurca si singur?

In randurile de mai jos, voi oferi cateva exemple prin care iti poti invata copilul sa-si faca singur ordine in camera, fara amenintari, pedepse sau recompense.

E adevarat ca munca nu este sursa fericirii, iar viata poate nu depinde intotdeauna de finalizarea unei actiuni, insa un lucru cu adevarat important este atitudinea pe care o avem fata de munca depusa. Astfel, o sarcina care va fi indeplinita atunci cand suntem relaxati si capabili sa o ducem pana la bun sfarsit va fi o sarcina bine facuta.

La polul opus se afla, desigur, perfectionismul. Si sentimentul acesta vine fara exceptie din teama si control. De aceea, nu amenintam, nu pedepsim si nu oferim recompense copilului. In schimb, il invatam sa gaseasca bucurie in fiecare sarcina pe care i-o oferim.

Inainte de toate, nu-i da copilului prea multe sarcini in acelasi timp. Este suficient sa-l inveti sa dea cu aspiratorul intr-o zi, iar in alta sa tunda gazonul, de exemplu. Toate aceste sarcini trebuie sa fie simple jocuri pentru care va trebui sa-ti pui imaginatia la treaba.

De exemplu, daca vrei sa-l inveti sa stranga gunoiul sau jucariile imprastiate, puteti inventa pe loc o poezie:

Jucarie, jucarie...

Locul tau este in cutie!

Jucarie, jucarie...

Mai tarziu, imi apartii tot mie!

Jucarie, jucarie...

Stii ce-i aia murdarie?

Limita este creativitatea, insa nu-ti face griji! Este suficient sa incepi tu, iar copilul va continua. Creativitatea copiilor este in cea mai pura forma si se vor descurca de minune!

Daca iti doresti sa-l inveti sa dea cu aspiratorul, inventeaza un personaj si ascunde-l in camera unde iti doresti sa aspire.

Ii poti spune "Vrei sa ne jucam de-a vanatorii de fantome? Stiai ca fantomele fug de aspirator? Nu le place deloc". Propune-i sa fie el vanatorul, iar tu fantoma. Ascunde-te in camera unde vrei sa dea cu aspiratorul, iar cand te gaseste, puteti face schimb de roluri. De data aceasta se va ascunde el intr-o camera, iar tu trebuie sa-l gasesti.

Daca vrei sa simplici jocul, poti ascunde o jucarie pe care trebuie sa o gaseasca.

Nu uita ca este important sa gasesti personaje in functie de varsta copilului. Un copil prea mic se poate speria atat de personaj, cat si de faptul ca te ascunzi (anxietatea de separare).

Asigura-te intotdeauna ca te gaseste sau puteti stabili un semnal de alarma. De exemplu, poate spune "STOP", moment in care jocul se incheie.

Este important sa le aratam copiilor ca sarcinile atat de plictisitoare pot fi facute si cu bucurie. Depinde de fiecare cum alege sa le priveasca. Sau cum este invatat.

Tine cont de faptul ca atat noi, cat si copiii auzim des ca viata este grea si vine intotdeauna cu probleme. Problema este doar atitudinea noastra fata de ceea ce ne ofera viata si, daca iti imaginezi ca nu se intampla asta, asculta interviurile luate copiilor din clasa a treia sau a patra, care se plang de presiunea la care sunt supusi si care le ingradeste cumva fericirea.

Exista cateva reguli pe care e bine sa i le insufli copilului de mic, pornind chiar de la asa-zisa ordine in propria camera:

1. Atunci cand te apuci de o sarcina (munca), asigura-te ca esti intr-o stare buna fizica si emotionala.

2. Atunci cand abordezi o noua sarcina, fa-o cu o incredere relaxata.

3. Sa nu te extenuezi din punct de vedere fizic sau emotional.

4. Foloseste cu incredere inspiratia si ai rabdare, respectiv incredere ca ea va veni.

5. Sa nu opui rezistenta in fata lucrurilor noi sau schimbarilor intr-o situatie data.

6. Sa nu presupui ca stii dinainte raspunsul.

Poate ca pare complicat, insa poti incepe deja sa-l inveti pe cel mic sa remarce astfel de momente. De exemplu, il poti intreba "Ti-a venit vreo idee noua astazi?" sau "Te-a uimit cat de usor s-a dovedit a fi sa dai cu aspiratorul?", apoi continua cu propriile tale exemple.

Cu cat iti incurajezi copilul sa aiba o asemenea atitudine de la o varsta cat mai frageda, cu atat va fi mai pregatit sa-si foloseasca inspiratia in tot ceea ce isi propune sa realizeze.

Rabdare multa, dragi parinti!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#sfaturi parenting, #crestere copil, #sfaturi parinti , #copii