Cum sa iti decorezi apartamentul folosindu-te de oglinzi

Advertorial
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 12:00
43475 citiri
Cum sa iti decorezi apartamentul folosindu-te de oglinzi

Designerii de interioare considera oglinzile ca fiind accentul de care o incapere are nevoie. Oglinzile pot face spatiile sa para mai primitoare, mai luminoase, mai ample.

Si, cu putina creativitate, aceste decoratiuni pot deveni piesa centrala a casei tale. Cu atat mai mult daca iei in calcul cateva sugestii de amenajare.

Oglinzile pot completa decorul oricarei camere, de la living pana la dormitor. Ele pot fi integrate atat intr-o maniera clasica, simpla, cat si intr-un stil inovator, surprinzator.

Fie ca vorbim despre oglinzile de perete, fie de cele de pardoseala, fie de acelea ce se sprijina pe piesele de mobilier, expertii in decoratiuni ne sfatuiesc sa luam in calcul cateva sugestii de amenajare a locuintei.

Alegerea oglinzii in functie de reflexie

Alegerea oglinzii se poate face in functie de reflexie. Mai precis de ceea ce se reflecta in oglinda.

Desi tindem in general sa amplasam oglinda in functie de spatiul disponibil, este important sa luam in calcul si ce colt de incapere se reflecta in oglinda.

Pot fi evidentiate, astfel, elemente de arhitectura (grinzi, de exemplu), tablouri, piese de mobilier, plante si flori sau o fereastra cu draperii interesante.

De altfel, folosirea unei oglinzi vizavi de fereastra va creste luminozitatea spatiului.

Foto: ellos/Pinterest

Cum alegem oglina in functie de amplasament

Oglinda trebuie sa tina cont si de locul in care este amplasata. In functie de amplasament putem oricand miza pe capacitatea acestor decoratiuni de a potenta incaperea.

Putem alege oglinzi decorative de dimensiuni impozante, care domina incaperea si care reflecta mare parte din ansamblul decorativ al camerei. Acest stil se potriveste mai degraba in living, dining sau in holuri mari.

Insa si oglinzile mici, incadrate cu alte oglinzi, grupuri de tablouri sau obiecte decorative interesante pot face ca un dormitor, o baie sau o sufragerie sa capete noi valente.

Foto: williamwoodmirrors/Pinterest

Integrarea oglinzii in functie de stilul decorativ

Oglinda poate fi integrata in decor, in functie de stilul dominant. Dar si ca nota discordanta, deci total diferita de restul mobilei si decoratiunilor.

Oglinzile pot fi catalogate drept clasice (traditionale), moderne, avangardiste. Iar in cazul incadrarii lor in decorul unei camere trebuie luat in calcul efectul dorit.

O oglinda dreptunghiulara, inalta, cu rama din lemn sau metal, simpla se va potrivi unui stil scandinav sau industrial.

O oglinda cu rama colorata intens, ori intr-o nuanta metalica (auriu, argintiu, bronz, cupru) va fi alegerea potrivita intr-un decor eclectic.

Foto: bhg/Pinterest

O oglinda rotunda sau ovala cu o rama decorativa, incarcata poate defini oricand un dormitor clasic, cu tenta eleganta. Si sa nu uitam de textura oglinzii: o oglinda fumurie, cu patina de antichitate va aduce un plus unui interior eclectic, de exemplu.

Un decor interesant se poate obtine din imbinarea mai multor oglinzi, fie diferite, fie identice. O galerie de perete din mai multe oglinzi va fi punctul central al camerei.

La fel si daca sunt folosite doua oglinzi mari, simetrice. Ele pot fi amplasate deasupra unei canapele, a unei comode, sau langa fiecare noptiera, de exemplu.

La fel de spectaculoasa este si o oglinda geometrica, cu o forma sau rama ce capteaza privirea. O rama cu ornamente spiralate sau amintind de Art Nouveau, de exemplu. In timp ce o oglinda care aminteste de ramele ferestrelor poate aduce un plus de lumina intr-un spatiu in care nu exista geam.

Foto: decorfacil/Pinterest

Cum alegem oglinzi decorative pentru spatii mari

In spatiile mari, variantele de folosire a accesoriilor decorative cresc. O oglinda mare cu rama masiva, ornamentata (eventual inalta cat peretele) va deveni dominanta, ca o piesa de mobilier.

Tot in spatiile mari de tip living, designerii ne sfatuiesc sa folosim oglinzi sprijinite pe piese de mobila sau detalii de arhitectura).

O oglinda mare, deasupra unui semineu sau a unei comode va transforma total spatiul. Mai ales daca in ea se reflecta un tablou sau un tapet interesant. Si daca ne dorim un interior deosebit, putem oricand folosi mai multe oglinzi, chiar pe mai multi pereti.

Foto: liziemarieblog/Pinterest

Foto: buildehome/Pinterest

Ce sa cautam cand cumparam oglinzi decorative pentru spatii mici

In general in spatiile mici se potrivesc oglinzile mici. Atentie, insa: o oglinda mica, stinghera, singura pe un perete nu va arata niciodata bine, chiar daca spatiul este restrans.

Designerii de interioare recomanda si utilizarea oglinzilor mari in spatii mici, pentru a crea iluzia de profunzime.

O idee buna pentru holuri sau bai mici poate fi o oglinda cat peretele de inalta, sprijinita de perete.

Foto: westhelm/Pinterest

Alegerea oglinzilor decorative este una importanta, pentru definirea spatiului de locuit. Insa, dupa cum observam, putem oricand sa ne jucam cu liniile, formele, texturile si culorile, asa incat sa "manipulam" decorul.

Echilibrul vizual este ceea ce ne intereseaza in final. Iar el se poate obtine fie cand oglinzile se integreaza perfect in decor, fie cand fac intentionat nota discordanta cu restul ornamentelor.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#oglinzi locuinta, #tipuri oglinda, #oglinzi decorative , #decoratiuni interioare