Cum iti dai seama daca te judeca un copil?

Sambata, 01 Iunie 2019, ora 09:30
6151 citiri
Cum iti dai seama daca te judeca un copil?
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Nu exista multe lucruri la fel de adorabile ca fata unui copil: nasul mic, ochii curiosi si obrajii bucalati. Insa copiii nu au aceeasi parere buna despre adulti.

Cand sunt mici, copiii privesc adultii pe care abia ii intalnesc intr-o maniera serioasa. Si judeca mult pe baza aparentelor.

Nu este deloc surprinzator faptul ca cei mici privesc mai intai fata oamenilor, cautand indicii despre bunatatea, accesibilitatea si chiar competenta acestora.

Dar, potrivit unui nou studiu realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea Harvard si publicat in revista Developmental Psychology, examinarea este mult mai subtila decat cred multi oameni.

Te judeca un copil? Iata cum iti dai seama!

Avem o idee gresita cum ca cei mici sunt niste vase goale, in care se toarna cultura incet, pe masura ce se maturizeaza. Aceasta cercetare arata ca perceptiile oamenilor, oricat de imprecise ar putea fi, apar mai devreme in viata.

In prima parte a unui studiu in patru sectiuni, cercetatorii au adunat un grup de 99 de copii, cu varstele cuprinse intre 3 si 11 ani, varsta medie fiind de 6 ani. Acestia le-au aratat copiilor poze cu fete masculine manipulate pe calculator, care sa inspire incredere sau nu (o expresie relaxata a fetei versus ochi larg deschisi, care se uita insistent), dominatie sau supunere (buzele stranse versus sprancenele ridicate) si competenta versus incompetenta (ochii usor concentrati versus o privire neconcentrata si o gura fara vreo expresie).

Copiii au privit fetele pe un ecran de computer si li s-a cerut sa ii indice pe barbatii buni si pe cei rai. Aproape universal, copiii au considerat ca fiind barbati buni cei cu fetele supuse, demne de incredere si competente, pe cand barbati rai au fost considerati toti ceilalti. Chiar si copiii in varsta de 3 ani au ales majoritar astfel (84%), 97% dintre copiii mari alegand la fel.

Copiii au fost intrebati si ce comportamente ar putea deduce din fetele din imagini. In cazul fetelor competente sau incompetente, au fost intrebati care dintre oameni stiu sa cante multe melodii diferite sau sa faca desene care arata exact ca in viata reala.

Pentru fetele dominante sau supuse, cei mici au fost intrebati care pot ridica lucruri foarte grele sau care stiu ce joc sa joace intotdeauna. Iar in cazul fetelor de incredere sau celor care nu inspirau incredere, cei mici au fost intrebati care barbati ii ajuta pe ceilalti cand au nevoie si caror barbati le place sa imparta ce au cu altii.

Copiii mai mici au raspuns mai greu la aceste intrebari, acest lucru fiind datorat in parte faptului ca binele si raul sunt doua concepte putin confuze pentru cei mici. Pana la varsta de 5 ani, copiii au inteles mai bine aceste concepte, facand conexiunile corespunzatoare intre fete si comportament in 75% din cazuri.

Al doilea studiu a fost in esenta identic cu primul, cu exceptia faptului ca imaginile fetelor au fost manipulate astfel incat diferentele de expresie au fost putin mai subtile si mai dificil de inteles. Dar copiii le-au perceput aproape la fel de bine ca in studiul precedent.

In cel de-al treilea studiu, copiilor li s-au aratat imagini ale fetelor si o serie de obiecte dorite (biscuiti, bomboane, banane, ciocolata, un cadou) . Apoi le-au aratat fetele barbatilor si i-au intrebat pe copii cui i-ar oferi o bomboana sau o banana daca ar avea una singura.

In medie, 68% dintre copii au ales sa recompenseze chipurile supuse si demne de incredere, desi copiii mai mici au scazut acest scor. Actul de a da daruri unor chipuri mai frumoase pare sa apara in jurul varstei de cinci ani.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#studiu copii , #copii