Cea mai ciudata dintre primate tocmai a devenit si mai bizara. Ce-au descoperit oamenii de stiinta

Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 08:53
16049 citiri
Cea mai ciudata dintre primate tocmai a devenit si mai bizara. Ce-au descoperit oamenii de stiinta
Foto: Wikipedia

Despre lemurienii din Madagascar, Aye-aye, pe numele lor stiintific Daubentonia madagascariensis, se spune ca sunt cei mai ciudati dintre primate.

Cu ochii lor bulbucati, urechile lor supradimensionate, nu seamana cu nicio alta specie. Iar acum s-a descoperit ca mai au o ciudatenie: cate un deget in plus la fiecare membru, arata Live Science.

Descoperirea a fost facuta cu totul intamplator, dupa ce un membru al unui astfel de mamifer a fost disecat, observandu-se ca avea un os in plus. Era vorba despre un al saselea deget, aveau sa descopere oamenii de stiinta, care au gasit acelasi os si la alte 7 exemplare: 6 adulti si un pui.

Degetul porneste dintr-un os comun cu al altui deget, dar se ramifica in cel de-al saselea deget, au descoperit oamenii de stiinta.

De ce au evoluat astfel aceste primate nu stie nimeni. Cu siguranta nu este vorba despre vreo adaptare legata de modul in care se deplaseaza, pentru ca degetele lor, dintre care unul extrem de lung, erau deja foarte specializate in acest sens. Oamenii de stiinta cred ca acest deget in plus ii ajuta sa gaseasca mai bine larvele ascunse in trunchiul copacilor, un deliciu pentru ei.

Nu doar ca e vorba despre un deget in toata regula, chiar daca miniatural, dar acesta are chiar si amprenta, se arata intr-un raport publicat de American Journal of Physical Anthropology.

Ca abia acum a fost descoperit poate fi pus pe seama faptului ca aceste primate, care traiesc doar in Madagascar, sunt rare, foarte putine aflandu-se in captivitate. Apoi, sunt nocturne, asa ca multe dintre obiceiurile lor nu ne sunt cunoscute.

Vezi si Lemurienii au un obicei tare ciudat: se freaca cu miriapode toxice in zonele intime, iar cercetatorii au aflat de ce

A.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#lemurieni Madagascar 6 degete, #Aye aye Madagascar, #cele mai ciudate primate , #animale
Comentarii
Poza DemonBanal
DemonBanal
rank 5
Poza Abramburiku
Abramburiku
rank 4