Ce putem sa invatam de la copii in perioada Craciunului si sa aplicam apoi tot timpul

Marti, 24 Decembrie 2019, ora 10:43
4476 citiri
Ce putem sa invatam de la copii in perioada Craciunului si sa aplicam apoi tot timpul
Foto: Arhiva Pixabay

In timp ce multi dintre adulti consideram sarbatorile o perioada grea, cu multa treaba, aglomeratie sau agitatie, sunt printre noi acei mici omuleti care inca stiu sa se bucure de magia sarbatorilor in adevaratul sens al cuvantului.

Copiii nu vad in aceasta perioada goana dupa cumparaturi, agitatia din magazine sau nervii din trafic, nu observa cum toti ne obosim saptamani intregi pentru o zi. O zi care ar trebui sa fie despre daruit, despre a impartasi momente speciale cu cei dragi, despre liniste si bucurie. Usor, usor uitam ce inseamna cu adevarat Craciunul, singuri transformand totul in ceva comercial.

Asa ca putem arunca o privire la micii omuleti de langa noi pentru a ne reaminti ce inseamna cu adevarat aceasta perioada.

Sarbatorirea dragostei. Craciunul trebuie sa fie un moment in care esti recunoscator pentru ca ii ai pe cei dragi. Pentru a intelege acest lucru ar trebui sa privesti ochii unui copil atunci cand il anunti ca intreaga familie va fi impreuna de Craciun, arata Parenting Circle.

Treci peste micile chestiuni negative. Noi avem tendinta de ne preocupa de fiecare aspect care nu merge bine sau sa ne stricam cu totul o zi doar pentru ca ceva nu a mers bine. Copiii nu o fac. Ei reusesc sa treaca mult mai repede, nu se enerveaza pentru fiecare detaliu care nu a mers bine, ci o iau imediat de la capat incercand sa refaca sau sa lase deoparte atunci cand vad ca lucrurile ii depasesc.

Spune ceea ce ai pe suflet. Nu de putine ori copiii fac adulti dintr-o camera sa se inroseasca atunci cand spun ceva cu totul nepotrivit. Dar asta se intampla pentru ca cei mici nu au teama de a spune direct ceea ce cred sau considera ca trebuie spus pe loc. Autorul Timothy Ferris, citat de Independent, spunea ca succesul unui om in viata poate fi masurat prin numarul de conversatii incomode pe care este dispus sa le aiba. A vorbi deschis nu inseamna decat a te linisti cu privire la un anumit subiect.

Invata de la un copil modul in care se bucura de natura. Se spune ca trebuie sa ii permiti naturii sa te invete ce este linistea. Aceste lucruri pot sa para abstracte pana cand nu vezi un copil care "raspunde" chemarii naturii. El nu doar va privi o floare, un copac, ceva din natura, ci va experimenta cu totul puterea acelui lucru din natura. El nu doar se va uita la floare si va spune ce frumoasa este, ci se va opri sa o miroasa. Un copil te va invata cum sa te conectezi cu adevarat la natura.

Fii spontan. De cele mai multe ori adulti analizeaza mult prea mult ceea ce fac, de la vacante la chestiuni legate de locul de munca. Copiii, nu. Ei sunt spontani si tocmai de aceea ne reamintesc ca cele mai bune momente sunt adesea neplanificate.

Bucura-te cu adevarat. De cat ori nu ti s-a intamplat ca atunci cand primesti o veste buna sa iti vina sa sari de bucurie, dar totusi ai preferat doar sa afisezi un zambet. Copiii nu fac asta. Ei se bucura cu adevarat, traiesc acel moment si intreg corpul lor arata acest lucru. Incearca sa o faci tu mai des, iar efectele asupra psihicului tau se vor observa in scurt timp.

A.G.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#copii lectii viata, #copii lectii Craciun , #copii