Care sunt tarile cele mai bune pentru proaspetii parinti

Marti, 17 Septembrie 2019, ora 12:57
2457 citiri
Care sunt tarile cele mai bune pentru proaspetii parinti

Sunt inca multe tari din Europa in care concediul pentru cresterea copilului este foarte scurt, iar mamele sunt nevoite sa se intoarca la locul de munca chiar si dupa trei luni de la nastere. Protectia mamelor si a copiilor mai are loc de imbunatatiri, in mod cert.

Durata concediului de ingrijire a copilului, atat pentru mama, cat si pentru tata, este subiectul mai multor dezbateri in media europeana de o buna bucata de vreme. Intrebarile care se pun sunt legate daca proaspetii parinti au suficient timp pentru a se bucura de noul lor statut, cum pot fi sprijiniti ei si mai ales cati dintre parinti aleg sa stea acasa, neplatiti, dupa ce se termina concediul.

Asociatia Red Letter Day a pornit o campanie "O nastere in fiecare minut" cu ajutorul careia a adunat date despre natalitate din 169 de tari. Informatiile oferite au dus la concluzii legate de tarile cele mai prietenoase pentru cresterea unui copil, atat pentru familiile traditionale, cat si pentru cei care vor sa adopte sau in cuplurile de acelasi sex.

Studiul a scos la iveala care sunt tarile care ofera cel mai lung concediul de crestere copil pentru mama si/sau pentru tata si care tari le ofera mai multe proaspetilor parinti. Beneficiile se adreseaza in cea mai mare parte mamelor care au lucrat anterior nasterii, iar pe termene.ro poti verifica firmele rau platnice.

Cel mai lung concediu de crestere si ingrijire copil pentru mame este in Romania cu 1 an si 11 luni, urmata de Estonia cu 62 de saptamani, Croatia si Bulgaria cu 58 de saptamani, Marea Britanie, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru si Albania cu 52 de saptamani, Irlanda cu 42 si Macedonia cu 39.

In ceea ce priveste tatii, Coreea de Sud este tara unde acestia isi pot lua cel mai lung concediu: 52 de saptamani. Suedia, Slovenia si Islanda ofera tatilor 12 saptamani in care pot sta acasa cu copiii, Finlanda 11, Spania 8, Lituania 4 si Portugalia 3.

Chiar daca nu afla in acest top cu beneficii, India este tara in care se nasc cei mai multi copii, 51,6 pe minut. Aici mamele primesc 26 de saptamani de crestere si ingrijire copil si le este platit salariul intreg. Tatii primesc doua saptamani libere, fiind platiti integral.

Pe locul doi in topul natalitatii este China, unde se nasc 31,1 copii pe minut. Mamele primesc 18 saptamani de concediu de crestere si ingrijire copil cu plata integrala a salariului, iar tatii nu au drepturi. Aici se discuta despre acordarea a 42 de zile libere si pentru tati pentru ca si acestia sa se poata implica in viata copilului.

Statisticile arata ca in lume exista o inechitate in ceea ce priveste concediul de crestere si ingrijire copil si ca este un drum lung pana cand toti parintii vor putea sa se bucure de cateva saptamani alaturi de bebelusul lor.

Autorii studiului spun ca cea mai mare problema este imposibilitatea cuplurilor de acelasi sex de a adopta copii. Doar 27 de tari din lume permit acest lucru.

Reducerea concediului de creștere a copilului sub 2 ani, cerută de OCDE. Cum stă România la beneficiile sociale pentru mame
Reducerea concediului de creștere a copilului sub 2 ani, cerută de OCDE. Cum stă România la beneficiile sociale pentru mame
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a emis un document prin care propune reducerea concediului de creștere a copilului, actul conținând de asemenea referințe la...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#concediu crestere copil , #familia