Cand este dezamagirea copiilor un lucru bun?

Duminica, 16 Iunie 2019, ora 21:06
7842 citiri
Cand este dezamagirea copiilor un lucru bun?

Dezamagirea este o emotie naturala care apare dupa un esec perceput. In cazul copiilor, acest esec perceput poate aparea atunci cand nu primesc jucaria pe care si-o doresc, cand nu sunt invitati la ziua de nastere a unui coleg sau cand isi pierd animalul preferat. Insa cand este dezamagirea copiilor un lucru bun?

Este esential pentru sanatatea mintala, bunastarea si dezvoltarea generala a copiilor sa experimenteze dezamagirea, pentru a invata cum sa se descurce in aceasta situatie. Dar acest lucru poate fi dificil pentru parinti, mai ales in preajma sarbatorilor, care pun accentul pe consumerism, cadouri si asteptari.

Multe culturi asociaza gresit iubirea si fericirea cu bunuri materiale precum jucariile. Acest lucru poate provoca probleme pentru parinti atunci cand copiii nu primesc cadoul mult dorit.

De sarbatori, exista presiunea sociala si personala de a le oferi copiilor fericire si bucurie prin obiecte materiale, lucru care poate fi confundat cu furnizarea necesitatilor.

In cazul parintilor care nu dispun de resursele necesare pentru a oferi darul perfect sau dorit de catre copii, situatia poate provoca stres suplimentar, rusine, vina si frica, pe langa dezamagirea copiilor.

Parintii pot simti ca si-au dezamagit copilul si ca au afectat experienta sau amintirea copilului. Acest lucru este valabil mai ales daca cel mic are dificultati sau incearca sa gestioneze emotiile si isi exprima dezamagirea prin tantrumuri.

Aceste comportamente pot afecta profund parintii, adesea facandu-i sa se simta prost in legatura cu propria persoana sau sa creada ca cel mic nu ii mai iubeste.

Ar trebui sa te concentrezi pe traditii, nu pe cadouri

Sarbatorile ar trebui sa aiba legatura cu iubirea, conexiunea si petrecerea timpului impreuna. Toate aceste lucruri stau la baza traditiilor familiale si a ceea ce copiii isi vor aminti si vor purta mai departe cu ei, pe masura ce cresc. In cele din urma, vor transmite aceste valori propriilor familii.

Traditiile si ritualurile sunt importante pentru crearea sentimentului de apartenenta. Atunci cand faci parte dintr-o familie si creezi amintiri pozitive, bazate pe iubire si siguranta, dezvoltarea sociala, emotionala si cognitiva a copiilor are de castigat.

Pentru a ajuta copiii sa inteleaga adevarata semnificatie a sarbatorilor, poti face o cercetare mai amanuntita cu privire la propriile traditii. Sau poti crea noi traditii de familie care sa va ofere oportunitati de conectare.

Experientele cum ar fi gatitul si donatul alimentelor si al jucariilor pentru persoanele si copiii nevoiasi pot ajuta copiii sa inteleaga ca sarbatorile exista si pentru a ajuta alti oameni.

Pune accentul pe daruit, nu pe primit

Atunci cand te concentrezi pe a darui, nu pe a primi, copiii pot dezvolta si aprecia puterea recunostintei. Cercetarile au corelat recunostinta cu beneficii semnificative pentru sanatate si bunastare, cum ar fi imbunatatirea stimei de sine si a calitatii somnului, precum si dezvoltarea empatiei.

Alt lucru pe care ar trebui sa il stii este ca, desi dezamagirea este un sentiment groaznic, face parte din viata. Este, de fapt, o emotie pozitiva si sanatoasa, care este esentiala pentru dezvoltarea emotionala, cognitiva si sociala a copiilor pe tot parcursul vietii lor.

Parintii incearca in mod natural sa-si protejeze copiii de durere, sa ii faca sa se simta mai bine dupa ce experimenteaza emotii negative, cum ar fi furia, tristetea si dezamagirea.

Dar este important ca parintii sa le ofere copiilor echipamentul potrivit pentru a gestiona dezamagirile de zi cu zi sau cele mai mari. In cele din urma, pe masura ce copiii inainteaza in varsta, acele momente dezamagitoare din viata devin mai profunde.

Atunci cand parintii isi ajuta copiii sa faca fata dezamagirii, cei mici vor putea avea o dezvoltare sanatoasa a adaptabilitatii si a rezistentei, atribute importante pentru copii si care ii vor ajuta sa gestioneze experientele dificile de-a lungul vietii.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#sfaturi crestere copil, #parenting , #copii