Aceasta este "cea mai extraterestra" vietuitoare de pe Terra!

Joi, 27 Iunie 2019, ora 07:21
16423 citiri
Aceasta este "cea mai extraterestra" vietuitoare de pe Terra!
Foto: Arhiva Pixabay

Caracatita este una dintre putinele creaturi in stare sa foloseasca unelte, sa rezolve puzzle-uri complexe si cate si mai cate. E, fara indoiala, mult mai inteligenta decat se credea. Insa e o inteligenta foarte ciudat construita, au descoperit oamenii de stiinta.

Concret, caracatitele au evoluat diferit de orice alt tip de organism de pe Terra, arata Science Alert.

In loc de un sistem nervos centralizat, asa cum au vertebratele, doua treimi dintre neuronii lor sunt imprastiati prin organism, distribuiti intre brate. Iar recent oamenii de stiinta au aflat cu surprindere ca acesti neuroni pot lua decizii fara un impuls de la creier, fara ca acesta sa aiba habar de actiunile lor.

Oamenii de stiinta nu inteleg inca felul in care functioneaza acest sistem nervos bizar. Ce se stie deja e ca aceste creaturi au in jur de 500 de milioane de neuroni, din care 350 de milioane se afla in brate.

Acesti din urma neuroni ajuta caracatita sa reactioneze mai repede la factorii externi, s-a descoperit recent in urma studiului realizat de oameni de stiinta de la Universitatea din Washington pe exemplare din doua specii, descoperite in Pacific.

In timp ce creierul nu este foarte sigur unde se afla bratele, din punct de vedere spatial, acestea din urma sunt constiente de pozitionarea lor, dar si de a celorlalte brate. Mai mult, neuronii din brate isi pot trimite intre ei informatii, fara ca acestea sa ajunga insa si la creier. Pot initia inclusiv actiuni, fara ca creierul sa fie nevoit sa faca ceva.

Nu degeaba caracatitele sunt considerate cele mai apropiate de extraterestri forme de inteligenta de pe Terra. Asta daca se pleaca de la premisa ca extraterestrii exista. "E un alt model de inteligenta", explica unul dintre oamenii de stiinta implicati in studiu, Dominic Sivitilli.

Vezi si Surpriza la acvariu: Un "mascul" a umplut bazinul cu zeci de mii de caracatite in miniatura

A.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#caracatita neuroni brate, #caracatita creier, #inteligenta caracatite, #studii caracatite , #animale
Comentarii
Poza GizasCraist
GizasCraist
rank 5
In sfârșit, s-a descoperit o formă de viață inteligentă pe Terra!