Aceasta e varsta la care ai cele mai multe sanse sa intelegi esenta vietii

Sambata, 14 Decembrie 2019, ora 18:27
17404 citiri
Aceasta e varsta la care ai cele mai multe sanse sa intelegi esenta vietii
Foto: Arhiva Pixabay

Se intampla in anumite momente ale existentei noastre sa ne intrebam de ce am venit pe lume sau care e scopul vietii noastre. Un studiu recent a aratat insa ca nu vom gasi raspunsul la aceste intrebari atunci cand il cautam. Va veni singur, cel mai probabil, atunci cand nu ne vom mai pune obsesiv aceasta intrebare.

Iar oamenii de stiinta au descoperit ca asta se intampla la varsta de 60 de ani. Raspunsul la aceste intrebari vine cu o stare generala de bine, de la cea psihica pana la cea fizica.

Studiul, realizat cu peste 1.000 de subiecti avand varste cuprinse intre 21 si 100 de ani, a aratat ca, pentru starea noastra de bine, generala, e bine sa descoperim care e menirea, sensul vietii noastre, dar nu si sa cautam raspunsurile la aceste intrebari, informeaza IFL Science.

"Cand esti tanar, la 20 de ani, esti nesigur in ceea ce priveste cariera, partenerul de viata si cine esti tu ca om. Cauti sensul vietii", a explicat autorul studiului, Dilip V. Jeste, profesor american de psihiatrie si expert in neurologie.

"Cand ajungi la 30, 40, 50 de ani, relatiile tale sunt clare, solide, poate ca esti casatorit si ai o familie si deja o cariera. Cautarea sensului vietii e mai putin prezenta, pentru ca credem ca l-am aflat", mai explica el.

Numai ca la 60 de ani se intampla ceva interesant. Intervine un moment, care nu tine mult, cand lucrurile incep sa se schimbe. "Oamenii se pensioneaza si incep sa-si piarda din identitate. Incep sa aiba probleme de sanatate, iar cativa dintre prieteni sau membri ai familiei mor. Incep atunci sa-si puna iar intrebari legate de sensul vietii, pentru ca acesta tocmai s-a schimbat in viziunea lor", mai explica autorul studiului.

Sensul vietii, asa cum il vedeau in urma cu cativa ani, nu mai pare sa fie acelasi.

Partea buna e ca apar noi raspunsuri, o noua tinta sau menire, altceva este considerat drept implinire, iar asta mareste starea de bine a celor in cauza, dupa cum a aratat studiul.

Totusi, cercetarea are limitari, pentru ca se bazeaza doar pe declaratiile subiectilor, iar sensul sau menirea vietii sunt oricum sintagme subiective.

Citeste si Care este cu adevarat varsta la care devenim adulti?

A.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#sensul vietii, #implinire viata varsta, #menire viata studii , #psihologi