Batalia pe viata si pe moarte si marele ei absent. Sefa CSM alege Moscova?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 07:43
35999 citiri
Batalia pe viata si pe moarte si marele ei absent. Sefa CSM alege Moscova?

Ceea ce se joaca inca la CSM, intr-un serial cu multe episoade, nu este o simpla inscaunare a sefului unei sectii de parchet, indiferent care ar fi ea.

Este vorba despre o confruntare pe viata si pe moarte intre antieuropenismul explicit al grupului Savonea, prin refuzul explicit de a aplica regulile europene si angajamentele asumate de Romania la intrarea in UE, si rezistenta pro-europeana si pro-justitie a unei alte grupari, din care face parte si ministrul Justitiei, o parte din sectia de judecatori si o parte din sectia pentru procurori.

Este confruntarea pe viata si pe moarte in jurul revenirii la situatia din primii ani post aderare, cand Romania inca avea stegulet rosu pe Justitie si cand a fost necesara introducerea MCV pentru a nu avea clauza de salvgardare.

Gruparea Savonea se lupta furibund sa o instaleze si de jure la sefia Sectiei speciale pentru magistrati (SS), pe Adina Florea, cea care o conduce si acum de facto dupa ce fostul sef, Giani Stan, a devenit judecator CCR.

Este o sectie despre care toate organismele internationale, in frunte cu GRECO, Comisia de la Venetia si CE au stabilit ca reprezinta o amenintare la adresa independentei Justitiei.

Este o sectie care se deda la abuzuri de neconceput, cum este retinerea fara nicio procedura, fara nicio instiintare si fara nicio cale de atac a pasaportului unui cetatean roman care nu este acuzat de nimic, impotriva caruia nu a fost facuta nici macar o sesizare si care mai este si minor.

Este o sectie care tine deschisa o urmarire penala impotriva unui procuror, desi o hotarare judecatoreasca definitiva de la nivelul ICCJ a stabilit ca urmarirea penala a fost declansata in mod nelegal. O cauza atat de evident la comanda politica incat a starnit furia intregii Europe civilizate.

O sectie care a incercat sa aspire sub tot felul de pretexte dosare de interes politic major, precum dosarul Tel Drum, solicitat insistent de la DNA. Este o sectie care de la infiintare nu a fost in stare sa trimita in instanta decat un rechizitoriu, cazul Ploiesti, n-a obtinut nicio condamnare, a bifat o achitare.

In rest, s-a ocupat doar cu hartuiala, cu operatiuni de imagine, cu retragere de apeluri si cu scurgeri de informatii.

O sectie care face obiectul unui proces la CJUE si care, spune ministrul Justitiei, este contestata in forma actuala de o comisie interministeriala. O sectie contestata intens de corpul magistratilor si populata aproape exclusiv cu procurori cu un trecut discutabil, la randul lor anchetati penal, precum Iorga Moraru sau "Zilierul", sau suspectati de grave fapte penale precum Adina Florea.

Una dintre marile minciuni e ca disparitia ar face imposibila anchetarea magistratilor care gresesc. Si pana la aparitia SS, magistratii erau anchetati de parchetele competente, in functie de gradul lor profesional si de fapta, iar DNA era doar unul dintre aceste parchete compentente, exclusiv in cazurile de coruptie.

Dosarul Ploiesti nu a inceput nici la DNA, nici la SS, ci la PICCJ.

Faptul ca SS, in loc sa se duca macar spre o restructurare, este reconfirmata prin numirea unui nou sef, el insusi suspectat de implicare in abuzuri evidente, in pofida recomandarilor exprese ale MCV, pe care Romania s-a angajat sa il respecte, este o sfidare in plina figura la adresa Comisiei Europene si un semnal clar ca Justitia din Romania a fost pusa la cheremul infractorilor.

Ca un detaliu, la prima sedinta la care a participat in calitate de sefa ICCJ, Corina Corbu, achitata pentru favorizarea infractorului pentru ca nu a existat decat un martor al faptei de care era acuzata, deci nu pentru ca fapta nu exista, si instalata in functie in urma unui concurs in mod evident nelegal, deja contestat in instanta, a votat pentru SS. Sefa ICCJ se plaseaza impotriva UE.

Situatia din sistemul judiciar se agraveaza pe zi ce trece. Inspectia Judiciara a inventat un mod prin care orice infractor, inclusiv Gh. Dinca, sa poate forta schimbarea procurorului care-l ancheteaza. Procurorii sunt impiedicati sa ancheteze, sub presiunea SS si a IJ. Cele mai incomode parchete, precum Tribunalul Brasov, sunt aproape in permanenta sub ancheta IJ.

Ca sa nu isi ridice cu totul sistemul in cap, dupa ce incepuse o procedura de revocare impotriva domniei sale, presedintele CSM Lia Savonea a dat consemn, spun surse judiciare, ca SS sa nu se napusteasca decat pe procurori, in schimb IJ are liber sa sanctioneze orice delict de opinie, inclusiv opinii juridice formulate in spatiul public strict in limitele profesiei si ale legislatiei. Nu sanctioneaza, desigur, retineri ilegale de pasaport, pentru ca nu e delict de opinie.

Inspectia Judiciara a clasat acuzatiile extrem de grave aduse de familia Sacarin procuroarei Iorga Moraru, inclusiv pentru presiuni. Aceasta acuzatie a Ramonei Sacarin a fost clasata: "Dna procuror Moraru Iorga Mihaiela a incercat sa determine subsemnata sa formulez declaratii prin incercarea de constrangere a subsemnatei si prin intimidarea subsemnatei."

In schimb, sa te puna naiba sa nu fugi din dosar la prima smiorcaiala a infractorului, ca actiune disciplinara scrie pe tine!

Multi se intreaba omul cui e Lia Savonea. Al nimanui. E al ei insasi. Joaca pentru propria putere, pe care o consolideaza ca pe un fel de umbra care acopera sistemul, ca un nor vulcanic sub care nu prospera decat taratoarele.

Si poate sa joace astfel inclusiv din cauza unui mare absent. Absentul si in ziua de marti, desi din informatiile mele, a primit numeroase apeluri si rugaminti sa intervina in conditii perfect constitutionale. Presedintele Romaniei are dreptul constitutional sa participe la orice sedinta CSM, pe care o si prezideaza. Este un drept de care dl Iohannis a uzat in cei 5 ani de mandat, care au avut justitia ca tema centrala, de cel mult patru ori.

De ce ar fi trebuit presedintele sa fie prezent? Pentru ca o contestare continua si incalcarea flagranta a tuturor solicitarilor internationale, avand ca baza tratatele si angajamentele internationale ale Romaniei, reprezinta un subiect de maxima importanta pentru soarta acestei tari.

Amanarea numirii Adinei Florea a fost obtinuta la limita, cu doar un vot diferenta. Si nu pentru ceea ce solicita ministrul Birchall, adica o regandire a statutului acestei sectii in baza viitorului Raport MCV si a recomandarilor comisiei interministeriale, ci pentru motive procedurale de moment.

Data viitoare cum va fi? Este paradoxul suprem ca, in timp ce ministrul PSD al Justitiei lupta din greu si la limita pentru pastrarea liniei europene, presedintele Romaniei isi face poze in sedinte de campanie electorala.

Cum diferenta a fost de numai un vot, Ana Birchall este acum extrem de expusa si toata greutatea momentului pica pe ea. Deja PSD scoate fum pe nari. Lia Savonea a atacat-o violent pentru cooperarea cu procurorul general al SUA.

La varful CSM e o vina sa fii partenerul americanilor? Probabil pe gustul dnei Savonea ar fi fost procurorul general al Rusiei. Nu ar fi fost normal ca presedintele sa preia o parte in aceasta batalie cu un presedinte CSM antieuropean si antiamerican?

Presedintele Klaus Iohannis avea si are in continuare obligatia sa fie acolo, sa lupte nu pentru sau impotriva unei persoane, ci pentru statutul european al Justitiei din Romania. Nu are drept de vot, desigur, dar poate sa discute, sa convinga, sa ia om cu om, sa isi puna in joc toata legitimitatea milioanelor de voturi pe care le are in spate. Cand se joaca la limita, orice vot conteaza imens.

In paranteza fie zis, dl Iohannis nu s-a mobilizat sa incerce sa salveze ICCJ de numirea ilegala a Corinei Corbu, desi putea incerca.

CSM, in conflict constitutional cu Parlamentul. Sansa lui Iohannis de a salva ICCJ

Prin prezenta sa la sedinta, prin argumentatia sa, presedintele pune in dezbatere presiunea societatii romanesti, pe care o reprezinta de la cel mai inalt nivel. Absenta insa naste Savonea.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#CSM Florea sectia pentru magistrati, #Birchall Savonea , #CSM