Nori negri deasupra DNA? Balonul ministrului Justitiei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 29 Decembrie 2015, ora 07:07
11399 citiri
Nori negri deasupra DNA? Balonul ministrului Justitiei

Vine un an important pentru Justitie, cel in care expira mandatele procurorului general si, punctul de maxima sensibilitate, al procurorului sef DNA. Si pe cer par sa se adune deja nori negri.

Imi este foarte greu, spre imposibil, sa cred ca dna minstru al Justitiei Pruna a comis in interviul pentru Romania Libera o simpla eroare de comunicare, o mica neclaritate de exprimare care ar fi lasat sa se intelega ca se gandeste la inlocuirea dnei Kovesi din fruntea DNA.

Cred ca dna Pruna a lansat un balon de incercare: cum ar fi primita aceasta inlocuire si daca poate incepe sa bata incetisor poteca in directia aceea?

Se pare insa ca balonul i-a explodat in fata, altfel nu vad de ce ar fi iesit cu retractarea urgenta la numai o zi distanta, in interviul pentru Hotnews, si de ce ar fi fost necesar ca insusi premierul sa calmeze situatia intr-un interviu TV.

De ce cred ca a fost un balon de incercare? Din mai multe motive.

Raluca Pruna a facut primele declaratii pe tema sefiei parchetelor in interviul pentru Adevarul live: "presiunea si asteptarea publicului fiind atat de mare, sunt in situatia in care poate ca voi fi nevoita sa cer unor oameni care au dovedit ca au capacitatea manageriala, abilitatea, determinarea si care au rezultatele sa se reinscrie intr-o procedura."

Faptul ca toata lumea trebuie sa treaca prin procedura este in deplina ordine, un principiu foarte corect, si de aceea nici nu a starnit vreo reactie adversa.

In interviul pentru Romania Libera, insa, ca intr-un crescendo, dna Pruna argumenteaza impotriva "procedurii de reinvestire" de-a dreptul: "... (...) legea da posibilitatea reinvestirii unei persoane, insa iarasi cred ca societatea romaneasca este, la acest moment, destul de antagonica si cred ca o procedura - vorbesc ca principiu - de reinvestire a unei persoane care a facut dovada unei bune administrari, dovada de integritate si profesionalism, ar expune acea persoana criticii unei parti din societate".

Fraza nu mi se pare deloc una neglijenta, ci dimpotriva una atent elaborata. Doamna ministru schimba registrul si nu mai argumenteaza pentru procedura general valabila, ci impotriva reinnoirii de-a dreptul.

Dar si in chestiunea procedurii, doamna ministru este vaga si, intr-o masura, incoerenta. Ne spune ca vrea sa se duca prin toata tara sa indemne procurorii sa-si depuna candidatura. Si dupa ce obtine vraful de candidaturi ce va face cu el?

"Am sa invit printr-o scrisoare, cel mai probabil adresata procurorului general, care sa fie diseminata in sistem, ca pe baza unor criterii pe care am sa le descriu - integritatea in primul rand, profesionalismul, vechimea ceruta de lege - cei interesati sa-si depuna candidaturile. Voi face selectia, repet, nu cu o comisie constituita din persoane care sa fie terte Ministerului Justitiei, si imi asum propunerea", spune Raluca Pruna pentru Hotnews.

Adica vom avea criterii publice pentru inscriere. Dar cum se va face selectia finala, departajarea intre cei care indeplinesc criteriile? Dupa voia ministrului si numai a ministrului inteleg.

Sa se modifice, dar sa nu se schimbe nimic, exact unde trebuia sa se schimbe, daca tot vorbim de critici si antagonisme.

Inainte de numirile din 2013, Comisia Europeana cerea insistent o procedura de selectie transparenta pe care ministrul Justitiei sa-si intemeieze propunerile. In locul ei am avut troc politic extrem de contestat.

Cu ocazia audierii in Parlament inainte de investirea in functie, doamna ministru Pruna spunea asa: "Pot sa va spun doar ca procedura este cea prevazuta de lege, nu este prima data cand se aplica. A mai fost aplicata cu rezultate foarte bune".

Adica Raluca Pruna apreciaza ca trocul politic soldat inclusiv cu numirea unui sef de parchet tinut luni de zile in arest preventiv si trimis acum in judecata pentru fapte foarte grave a fost o procedura cu rezultate pe ansamblu foarte bune?

Unde au fost rezultatele bune ne spune insasi doamna Pruna: "doamna Kovesi are cele mai bune rezultate din istoria DNA, mai bune chiar decat ale predecesorului domniei sale, fara indoiala".

Si totusi exact acolo unde sunt rezultate bune, dna Pruna isi punea in interviul pentru Romania libera problema schimbarii pe motive de critica in societatea antagonica.

De criticile carei parti din societate trebuie protejata LCK, care are in sondajele de opinie o cota de incredere de peste 60%? De criticile penalilor in ancheta sau condamnati, ale Antenei 3, ale celor care inca se inchina la zei prabusiti? Si daca dam castig de cauza minoritatii critice, ce ne facem cu majoritatea care o crediteaza pe dna Kovesi? Ea nu conteaza in societatea antagonica?

Pe de alta parte, Raluca Pruna vrea procedura general valabila, ceea ce e foarte bine, dar nu da niciun semn ca aceasta ar fi mai transparenta decat inainte, nu avanseaza, de fapt, fata de procedura Pivniceru-Ponta si deci nu da nicio garantie ca "asumarea" domniei sale nu ar putea fi tot urmarea unui troc politic.

Ca sa tragem linie, problema aici nu mi se pare persoana Laura Codruta Kovesi, ci abordarea ministrului Justitiei.

Pe de-o parte, dna Pruna ne sugereaza ca managementul bun, profesionalismul si integritatea pot fi motive de inlocuire din functie, ca o masura de protectie impotriva criticilor. In cazul de fata, fix partea care este afectata de profesionalismul si integritatea invocate. Per a contrario, daca esti incompetent si corupt, prelungirea mandatului nu te expune criticilor, deci esti numai bun sa ramai inca o tura?

Ca principiu, indiferent de persoana si institutia in discutie, nu pot admite o asemenea aberatie.

Personalizand, eu nu sustin ca Laura Kovesi si DNA materializeaza perfectiunea, pentru ca asa ceva nu exista. Spun doar ceea ce recunoaste si ministrul, anume ca DNA are in perioada LCK cele mai bune rezultate de la infiintare, traduse in lovituri fara precedent incasate de mafia transpartinica. Nu vad partid care sa fi fost scutit.

Are doamna Pruna pe cineva mai bun decat doamna Kovesi pentru lupta anticoruptie? In ordine. Dar trebuie sa fie o superioritate dovedita. Iar dovada nu poate fi decat rezultatul unei proceduri extrem de transparente de selectie, deasupra oricarei suspiciuni de troc politic, procedura pe care Raluca Pruna nici macar nu o sugereaza. Dimpotriva, ne spune ca nu se va schimba, de fapt, nimic din stilul Pivniceru&Ponta.

Ceea ce inteleg eu este ca ar putea urma o reeditare a episodului 2013, in urma caruia dna Pruna va servi doua nume, despre care nu vom avea nicio garantie ca nu vor fi tranzactionate politic.

Pe mine nu ma incalzeste cu nimic graba dnei Pruna de a da asigurari proKovesi. Pentru ca nu despre LCK e de fapt vorba, daca privim tabloul mare. E vorba despre cum gandeste si ce intentii are ministrul Justitiei, ce principii si proceduri vrea sa aplice.

Pericolul nu este legat de o persoana anume, ci de chiar procedura si interesele din spatele ei. Iar acest pericol este cred departe de a fi disparut cel putin cat timp nu vom avea raspunsul la intrebarea, in opinia mea, cheie: dna Pruna s-a jucat cu balonul pe cont propriu sau a aruncat doar un balon servit? De cine?

Clasa politica ar fi dispusa la orice pentru a domoli anticoruptia si nu as exclude deloc, dar deloc, ca acest imperativ sa faca parte dintre condtiile sustinerii Guvernului din care Raluca Pruna face parte.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Kovesi procuror sef DNA, #Pruna Kovesi DNA , #DNA