Kovesi: A existat protocol nu doar cu SRI, ci cu mult mai multe institutii. Vezi si reactia Parchetului General

Vineri, 20 Ianuarie 2017, ora 18:53
6548 citiri
Kovesi: A existat protocol nu doar cu SRI, ci cu mult mai multe institutii. Vezi si reactia Parchetului General
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a afirmat vineri ca la nivelul Ministerului Public au existat si exista in continuare protocoale de colaborare cu mai multe institutii ale statului roman, nu doar cu SRI, facute in temeiul legii.

Declaratia sefei DNA vine dupa ce in presa a fost facuta publica o inregistrare, potrivit careia procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, ar fi afirmat, in cadrul sedintei de miercuri a CSM, ca a existat un protocol intre Ministerul Public si serviciile de informatii, pentru formarea unor echipe mixte operative.

"A existat un protocol in care se discuta despre echipe operative intre Ministerul Public si serviciile de informatii, insa eu mereu mi-am pus urmatoarea problema: acest protocol nu exista, eu nu mi l-am insusit si nu mergem inainte cu astfel de inginerii, sa zic asa, pentru ca ele nu se gasesc in Codul de Procedura Penala. Noi anchetam, iar dumneavoastra judecati dupa Codul de Procedura Penala. Nu exista nimic altceva care sa se numeasca echipa mixta", ar fi spus Augustin Lazar in sedinta CSM, conform unei inregistrari audio aparute pe Internet.

Sefa DNA a fost intrebata vineri despre acest subiect la Radio Romania Actualitati.

"In primul rand, as vrea sa precizez ca nu am urmarit acea inregistrare, nu stiu daca este vocea domnului procuror general si nu stiu in acest moment daca ceea ce apare in acea inregistrare este real sau nu. (...) A existat un protocol de colaborare nu doar cu SRI. Exista la nivelul Ministerului Public si existau protocoale de colaborare cu mult mai multe institutii ale statului roman. Aceste protocoale de colaborare s-au facut in temeiul legii. Protocoale au fost intocmite intre MP si celelalte institutii ale statului, ele avand aplicabilitate pentru toate structurile din cadrul MP, inclusiv DNA", a declarat Laura Codruta Kovesi, vineri, la postul public de radio.

Sefa DNA a mai mentionat ca, pana la aparitia deciziei Curtii Constitutionale de anul trecut, activitatea de implementare a masurilor de supraveghere tehnica se facea, potrivit legii, prin intermediul SRI, care era desemnat "ca unica autoritate".

"Ca atare, la acel moment, pentru a putea respecta legea in vigoare, s-a incheiat un protocol de colaborare care stabilea foarte clar circuitul documentelor si (...) ca toata activitatea de cooperare se face in scris. Ca atare, un procuror, cand punea in aplicare o astfel de masura autorizata de judecator, se trimitea o solicitare scrisa la SRI, iar de la SRI venea tot un raspuns scris. Aceste documente se regasesc in majoritatea dosarelor penale care au fost instrumentate in acea perioada.

Ulterior, CCR a stabilit ca toate autorizatiile de interceptare, toate masurile de supraveghere tehnica trebuie facute doar de procuror si de politisti, ceea ce inseamna ca, in acest moment, procurorii si politistii trebuie personal sa procedeze la efectuarea interceptarilor", a explicat Laura Codruta Kovesi.

In context, ea a adaugat ca era vorba despre o activitate desfasurata in temeiul legii si preponderent scrisa, care poate fi verificata.

"Va dau un exemplu: avem acces la foarte multe baze de date. In DNA avem acces la mai multe baze de date, peste 20. Trebuie sa facem protocoale in care sa scriem si sa descriem sa regulile pe care le folosim in aceasta activitate, in ce conditii te poti conecta la baza de date, cum trebuie sa o folosesti, pentru ca nu toate legile prevad toate aceste reguli", a spus Kovesi.

Ea a precizat ca, din momentul publicarii deciziei in Monitorul Oficial, respectivul protocol nu a mai fost aplicat la nivelul DNA.

"Dupa aparitia deciziei CCR, noi nu am mai implementat acest protocol, iar daca a fost denuntat, reziliat, desfiintat, la acest lucru cred ca Parchetul General o sa raspunda. (...)

Niciun ofiter de informatii de la niciun serviciu de informatii (...) in niciun dosar penal, niciun ofiter de informatii nu a desfasurat activitati de cercetare penala sau de urmarire penala, nu a audiat martori, nu a participat la audierea unor persoane. Simpla lor activitate se rezuma la a pune in aplicare masuri de supraveghere tehnica sau de a exercita activitati de supraveghere operativa care sunt cunoscute publicului sub denumirea de filaj", a spus sefa DNA.

Punctul de vedere al Parchetului General

Intr-un comunicat remis Ziare.com vineri dupa amiaza este prezentat si punctul de vedere oficial al MinisteruluI Public cu privire la acest subiect, abordat de o parte a presei.

In comunicat se precizeaza, printre altele, ca "protocolul dintre Ministerul Public si Serviciul Roman de Informatii, ce a constituit obiectul unor materiale de presa, cuprindea regulile de realizare a cooperarii in baza cadrului legal, ce reglementeaza competentele fiecareia dintre institutiile semnatare".

"Protocolul in discutie si-a incetat efectele in momentul publicarii Deciziei nr. 51/2016 a Curtii Constitutionale, ce nu mai prevedea posibilitatea ca serviciile de informatii sa puna in executare mandatele de supraveghere tehnica emise in dosare penale, mai putin in cele privind infractiuni de terorism si contra securitatii nationale.

Echipele operative invocate de protocol aveau rolul de a asigura sprijin tehnic pentru punerea in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica emise de instanta.

Dupa aparitia deciziei Curtii Constitutionale, realizarea in continuare a acestor metode speciale de supraveghere prin echipe operative, ar fi fost in afara cadrului legal.

Derularea activitatilor prevazute in protocolul in discutie s-a facut cu respectarea dispozitiilor art. 7 din Legea nr. 303/2004, ce prevad o interdictie conform careia magistratii nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii", se mai arata in comunicatul citat.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Kovesi protocoale procurori SRI , #DNA