Guvernul inca nu s-a decis ce face cu candidatura lui Kovesi la Parchetul UE: "Probabil in curand"

Luni, 18 Februarie 2019, ora 17:45
5031 citiri
Guvernul inca nu s-a decis ce face cu candidatura lui Kovesi la Parchetul UE: "Probabil in curand"
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Guvernul nu a demarat procedurile pentru a transmite oficial punctul de vedere in ceea ce priveste desemnarea conducerii Parchetului European, unde lista acum este condusa de fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi.

Prezent la Bruxelles pentru lucrarile Consiliului de Afaceri Externe, ministrul Teodor Melescanu a fost intrebat de jurnalistii romani daca a primit spre avizare propunerea ministrului Tudorel Toader in ce priveste sefia Parchetului European.

"Nu inca, probabil ca o vom primi in curand", a raspuns ministrul de Externe.

Intrebat daca a discutat cu Tudorel Toader pana acum pe acest subiect, Melescanu a spus ca nu.

Procedura complexa: ce trebuie sa faca Guvernul

Kovesi s-a clasat pe prima pozitie dupa ce candidatii pentru sefia Parchetului UE au fost evaluati de o comisie independenta de experti in drept. Celelalte doua pozitii de pe lista scurta au fost ocupate de Jean - Francois Bohnert (Franta) si Andres Ritter (Germania).

Acum, fiecare stat din cele 22 de state care au participat la procedura de selectie vor trimite Consiliului Uniunii Europene propria ordine pe care o doresc pe lista. Aceeasi procedura va fi urmata in paralel si in Parlamentul European, unde Kovesi, precum si ceilalti candidati, vor fi audiati saptamana viitoare.

In urma centralizarii se va vedea daca ordinea initiala a comisie de experti se pastreaza si Laura Codruta Kovesi va fi primul sef al Parchetului European, sau votul politic schimba balanta.

In ce priveste pozitia Romaniei, aceasta este decisa de premierul Viorica Dancila, la recomandarea ministrului Justitiei Tudorel Toader. Aceasta propunere trebuie sa primeasca si avizul ministrului de Externe.

Kovesi, suspect in Romania pentru luare de mita

Insa ministrul Justitiei s-a pronuntat din primul moment impotriva lui Kovesi, iar de la nivelul PSD au fost trimise mesaje si scrisori catre liderii europeni si europarlamentari in care se sustine ca desemnarea fostei sefe a DNA in fruntea Parchetului UE ar avea efecte negative.

In plus, saptamana trecuta, Laura Codruta Kovesi a fost citata in calitate de suspect pentru luare de mita, marturie mincinoasa si abuz in serviciu de procurorul Adina Florea de la sectia pentru anchetarea magistratilor.

Un politist i-a adus acasa o citatie, miercuri seara, in jurul orei 20:00.

"La 8 seara am primit vizita unui politist care mi-a inmanat o citatie in calitate de suspect pentru vineri, pentru faptele de abuz in seviciu, luare de mita si marturie mincinoasa. Este ciudat ca astazi am depus la ICCJ o cerere de amanare a procesului in care Inspectia Judiciara contesta nesanctionarea mea de catre CSM", a declarat pentru Ziare.com Laura Codruta Kovesi.

Astfel, fosta sefa a DNA a fost audiata vineri la Sectia privind infractiunile in justitie in urma plangerii depuse de Sebastian Ghita.

Dupa ce a iesit de la audieri, Kovesi a declarat ca i s-a adus la cunostinta calitatea de suspect pentru acuzatiile de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa. Fosta sefa DNA a cerut recuzarea procurorului de caz, Adina Florea, si a lui Gheorghe Stan, care este seful sectiei de investigare a magistratilor.

Luni, insa, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, i-a respins cererea, din motive de procedura, astfel ca Kovesi a depus o noua cerere de recuzare.

Fosta sefa a DNA se bucura insa de o larga sustinere in randul europenilor, care au criticat, totodata, atacurile Guvernului roman la adresa ei.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Kovesi pozitie Guvern Dancila Parchet UE, #Melescanu aviz Kovesi parchet UE , #Parchet European