Kovesi: Asistam la un festival disperat al inculpatilor. Miza e ingenuncherea statului si umilirea cetatenilor. Nu imi dau demisia

Miercuri, 14 Februarie 2018, ora 21:24
38447 citiri
Kovesi: Asistam la un festival disperat al inculpatilor. Miza e ingenuncherea statului si umilirea cetatenilor. Nu imi dau demisia
Foto: Arhiva Hepta.ro

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a sustinut miercuri o conferinta-maraton, in care s-a adresat "cetatenilor cinstiti" care si-au pus intrebari dupa informatiile lansate in spatiul public de inculpatii Mihaiela Iorga Moraru, Vlad Cosma si Sebastian Ghita.

Kovesi a spus transant ca, de un an, nu doar DNA, ci intreaga Justitie este sub asalt si ca in spatiul public "asistam la un festival disperat al inculpatilor", care seara de seara, la diverse posturi de televiziune, lanseaza "neadevaruri". Kovesi le-a transmis romanilor ca miza acestui asalt este "ingenuncherea statului si umilirea cetatenilor".

Sefa DNA a dat asigurari ca institutia pe care o conduce nu falsifica probe, a explicat procedural care sunt mecanismele care verifica autenticitatea probelor administrate in dosare si a admis ca, desi se poate intampla sa existe si cazuri in care procurorii ajung sa fie la randul lor inculpati, mereu sunt luate masurile adecvate.

Cat despre o plecare din functie, Kovesi a spus ca nu are niciun motiv sa-si dea demisia. Mai mult, ea a anuntat ca nu a avut nicio discutie cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si ca acesta nu i-a cerut niciun fel de explicatii cu privire la toate aceste informatii din spatiul public.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile sefei DNA:

19:33 A inceput conferinta de presa sustinuta de sefa DNA:

- Buna seara tuturor!

- Am sa incep prin a face cateva precizari referitoare la informatiile din spatiul public din ultimele zile dupa care am sa va raspund la cateva intrebari.

- Am cerut colegilor de la DNA Ploiesti un raport cu privire la aspectele care au fost sesizate ca presupus a fi nelegale.

- La DNA Ploiesti au fost inregistrate mai multe cauze care il privesc pe Cosma Vlad.

- Intr-un dosar al DNA Ploiesti Cosma Vlad a fost trimis in judecata pentru comiterea infractiunilor de trafic de influenta alaturi de Cosma Mircea. Aceasta cauza a fost inregistrata pe rolul ICCJ si cei doi inculpati au fost condamnati. In prezent aceasta cauza se afla in faza procesuala cu termen saptamana viitoare.

- In aceasta cauza cererile si exceptiile, inclusiv cele cu privire la legalitatea administrarii probelor, au fost respinse. Cererile inculpatilor Cosma au fost respinse.

- S-a constatat definitiv ca probele administrate au fost administate legal de procurorii DNA Ploiesti.

- Procedura de camera preliminara este acea procedura care se deruleaza atunci cand procurorii intocmesc un act de inculpare, faza in care acei inculpati care considera ca procurorii nu au administrat probe sau asa cum suntem acuzati pe nedrept ca am falsificat probe, judecatorii fac verificari. Acesti inculpati au invocat cereri si exceptii care au fost respinse.

- Inculpatul Cosma Vlad Alexandru are doua dosare DNA, a fost trimis in judecata in dosare DNA, acesta este motivul pentru care s-a prezentat la DNA Ploiesti. De foarte multe ori din propria initiativa s-a prezentat la DNA Ploiesti si a formulat denunturi.

- A avut calitate de martor in 12 dosare.

- Vineri, persoane din anturajul acestor inculpati condamnati s-au prezentat la DNA Ploiesti incercand sa santajeze procurorii. Evident ca procurorii n-au cedat, pentru ca stiu ca au respectat legea in ce au facut.

- Procurorilor li s-a cerut in mod expres "sa picam la pace". Procurorii n-au cedat, stiind ca nu au falsificat probe.

- Duminica au aparut acele situatii descrise inca de vineri de anturajul inculpatilor.

- Inculpatii au devoalat propriile lor acte de santaj. Aceasta este motivul pentru care lui Cosma i s-a ridicat protectia in dosarul in care era martor cu identitate protejata.

- Procurorii DNA nu falsifica probe. In toate dosarele noastre judecatorii verifica daca procurorii au respectat legea cand au administrat o proba.

- Este in curs o ancheta a IJ. Am fost intrebata ce am facut. O sa va spun, am facut ce prevede legea.

- Am declarat la preluarea mandatului toleranta zero la coruptie.

- Nu e prima data cand sunt incidente. Procurori din DNA care au incalcat legea au fost trimisi in judecata si au fost condamnati. Am cerut CSM revocarea unor procurori care nu si-au indeplinit atributiile.

- La primul semn ca un procuror DNA nu a respectat legea am reactionat. Avem mecanisme interne de autocuratare. Nu toti procurorii din DNA sunt la fel.

- Avem rezultate bune: Peste 70 de demnitari au fost trimisi in judecata. DNA a dovedit ca legea e egala pentru toti, aceste lucruri le-au facut procurori profesionisti din DNA.

- Tot timpul, impreuna cu colegii, am respectat legea. Nu se falsifica probe in DNA. Cine incalca legea in DNA imediat se iau masurile legale.

- Nu cred ca acest atac este intamplator. Asistam la un festival disperat al inculpatilor. Un festival in care inculpati condamnati, trimisi in judecata, spun neadevaruri.

- Aici nu e vorba de Kovesi sau DNA. DNA nu e un om, e o institutie. Acest atac nu e despre Kovesi, ci despre procurorii care si-au facut treaba si vizeaza ingenuncherea statului si umilirea cetatenilor romani.

- Justitia e sub un asalt de peste un an de zile. Si daca ne uitam cine ataca vedem inculpati, condamnati, trimisi in judecata. Ei ne ataca, nu cetatenii cinstiti.

- Oameni care au bani, resurse si vor sa decredibilizeze ce s-a facut in ultimii ani.

- In ziua de azi coruptia nu e ceva grav in opinia unor inculpati, desigur.

Intrebari

Din ce ati citit, cand ati citat acele dialoguri intre Vlad Cosma si procurori?

Dintr-un raport scris in urma inregistrarilor discutiilor de vineri. Inregistrarile au fost facute respectand legea, nu pot sa va confirm sau infirm daca a fost ordonanta a judecatorului.

Ati spus ca DNA aplica legea egal pentru toti cetatenii. Daca DNA face din probe declaratii publice, probele nu devin nule?

Codul Penal prevede mai multe modalitati in care se poate face o inregistrare in situatii de urgenta. Putem sa apreciem ce informatii pot fi sau nu publice. Cine considera ca am incalcat legea sa adreseze o sesizare IJ.

Cu probele acestea veti merge in instanta?

E un dosar in lucru, procurorul va decide ce probe va folosi. Este raspunderea procurorului de caz.

Cine a decis ca in comunicat si in conferinta citatele sa fie publice?

Orice comunicat de presa este responsabilitatea mea.

Le-ati spus procurorilor Onea si Negulescu ca ati fost foarte incantata si ca asteptati cu satisfactie solutionarea?

Nu am avut nicio discutie cu procurorul Negulescu si cu Vlad Cosma despre modul, despre schema de ancheta, despre ce trebuie facut intr-un dosar. Aceasta speculatie apare intr-o inregistrare facuta in curtea Parchetului Curtii de Apel Ploiesti la un moment la care nu il cunosteam pe Negulescu, deci nu puteam avea aceasta discutie.

De cate ori a denuntat Vlad Cosma si a primit art 19, reducerea la jumatate a pedepsei? De ce a primit calitatea de martor cu identitate protejata? Si va veti da demisia?

Cosma a facut mai multe denunturi din motive evidente, va confirm doar ca a venit din proprie initiativa. Nu pot sa va confirm in cate dosare a primit identitate protejata, dar vreau sa spun cetatenilor ca la unele intrebari nu pot sa raspund pentru ca sunt fapte ce tin de ancheta si nu le pot spune public.

Revenind, intr-un dosar, cel care a fost discutat in ultimele zile, Cosma a avut identitate protejata. Potrivit legii, se face asta cand exista indicii ca pot exista repercusiuni asupra martorilor si el primeste un alt nume, care e consemnat prin ordonanta. Deci este o procedura ce se foloseste peste tot in lume, nu e o chestiune inedita. Ridicarea protectiei poate avea loc cand masurile au disparut sau nu mai sunt actuale.

In ce priveste cea de-a doua intrebare, nu e vorba de Kovesi si DNA, e vorba de asaltul asupra Justitiei, nu am niciun motiv sa-mi dau demisia.

Mai multi politicieni au cerut ministrului Justitiei sa va revoce si el a spus ca are pregatit un raport. Aveti idee la ce raport se refera?

Nu stiu despre ce raport e vorba, nu am avut nicio discutie cu ministrul Justitiei, singura discutie am avut-o in fata dvs la CSM. Din acel moment, nu am mai avut niciun fel de discutie cu ministrul Justitiei, nu mi s-au cerut niciun fel de date.

Poate ca este important de facut o precizare, anul trecut DNA Ploiesti a fost controlat de IJ. Acest raport a fost finalizat anul trecut, nu s-au constatat deficiente, nu s-au facut propuneri de revocare din functii.

In inregistrarile facute publice a aparut un document cu scrisul lui Sebastian Ghita. Presa scrie ca cel care l-a trimis la DNA Ploiesti a fost Coldea. Aveti cunostinta de acest lucru?

E un aspect care e verificat de IJ, nu pot sa confirm ca scrisul este cel al lui Sebastian Ghita.

In ultima perioada au aparut acuzatii si afirmatii, Sebastian Ghita a spus ca ati fost prezenta la el acasa. E adevarat?

Anul trecut, exact pe vremea asta, v-am raspuns exact la aceste intrebari. Atunci am spus ca e prima si ultima oara cand comentez minciunile inculpatilor. Cred ca e momentul sa-mi rezerv dreptul sa nu intru in dialog cu inculpatii care spun neadevaruri.

Invocati des ca nu comentati declaratiile unor inculpati. Dar in dosare folositi denunturi date de persoane condamnate sau inculpate si acele probe sunt luate de bune.

Sunt situatii cand inculpatii fac denunturi, e dreptul lor. Procurorii verifica acele denunturi, nu luam de bun orice denunt.

Vorbeati despre dosarul lui Mircea si Vlad Cosma, din inregistrari am vazut ca Vlad Cosma vorbeste si de un alt dosar, cu Ponta si Ghita, acest dosar nu e trimis in judecata.

E o buna incercare sa ma faceti sa va spun daca e un astfel de dosar in lucru. V-am vorbit de toate dosarele care sunt pe rolul DNA, in dosare in care a fost audiat ca martor sau ca inculpat.

Stim ca exista dosarul, deci n-a fost trimis in judecata, deci n-a fost verificat de procurori.

Ma refer la dosarul in care inculpatul Cosma Vlad si inculpatul Cosma Mircea au fost trimisi in judecata.

In urma raportului cerut la DNA Ploiesti ati luat in calcul suspendari din functie pana la finalizarea verificarilor?

Suspendarea unui procuror din functie se face in cazuri strict prevazute de lege si se face de catre CSM. Nu am acest atribut.

Negulescu a fost exclus din magistratura, exista foarte multe suspiciuni, sunteti multumita de activitatea DNA Ploiesti?

Momentan n-am nicio certitudine ca acele inregistrari sunt reale sau nu. Activitatea DNA este publica, rapoartele sunt pe site, sunt publice rezultatele procurorilor.

I-ati cerut explicatii lui Onea sau doar acel raport?

Sigur ca am vorbit la telefon, este normal sa vorbesti la telefon. Dar cand au aparut acele situatii, am cerut si explicatii scrise.

Cum a fost posibil sa fie facute inregistrarile in sediul DNA Ploiesti?

La intrarea in sediu se face un control ca au fost situatii cand anumiti inculpati au avut asupra lor obiecte, dar haideti sa fim realisti, traim in era informationala. E foarte dificil sa controlezi un om, controlezi sigur sa nu aiba cutite sau astfel de obiecte asupra lui.

Faptul ca respectam demnitatea unor oameni si facem un control sumar arata ca nu avem nimic de ascuns.

Spuneati ca nu comentati declaratiile inculpatului Ghita. De ce e diferita situatia in cazul lui Cosma, si el inculpat?

In ce-l priveste pe Ghita, in septembrie am raspuns la aceste intrebari in mod repetat. Aici eu nu i-am raspuns inculpatului Cosma, am iesit sa va spun ca lucram legal, nu falsificam probe, am iesit sa le raspund cetatenilor cinstiti din Romania care se intreaba daca in DNA se falsifica probe sau nu.

Lucram legal, nu falsificam probe, cateodata avem procurori care nu respecta legea, dar luam masurile legale imediat. Dar cand vedem un festival disperat al inculpatilor care ne ataca, este normal sa iesim sa dam explicatii. Nu putem sta in pasivitate.

Atunci cand un procuror a administrat o proba si nu a respectat legea, judecatorii anuleaza acea proba. Tot ce facem in DNA e verificat tot timpul. Suntem controlati tot timpul. Eu asta am iesit astazi sa explic. Daca cineva a crezut ca am iesit sa le raspund inculpatilor, se insala. La anumite neadevaruri spuse in spatiul public am raspuns in mod repetat.

Sunteti pregatita pentru orice decizie a lui Toader?

Repet, nu am avut nicio discutie, nu mi-a cerut informari, nu mi-a cerut explicatii. Am avut o discutie cu dl Lazar si i-am spus ca am cerut un raport scris. Sunt in functia asta de 4 ani, am un mandat pe care il duc la capat, pana cand nu va exista o decizie de revocare, eu imi voi continua activitatea.

Dl ministru e cel care trebuie sa raspunda daca face sau nu aceasta revocare. Dar pot sa va spun ca nu mi-a cerut nimeni vreo informare cu privire la aceasta situatie.

Spuneati ca nu stiti ce va face ministrul Justitiei, personal va asteptati sa va revoce? Ati discutat recent cu presedintele Romaniei, v-a cerut explicatii?

Singurele explicatii pe care le-am dat in scris au fost catre procurorul general al Romaniei, pentru ca el conduce DNA prin intermediul procurorului-sef.

Personal nu pot sa va dau un raspuns ca sunt aici in calitate de procuror-sef al DNA. Pentru ce suntem criticati? Ca ne-am facut treaba. Cine ne ataca? Inculpatii disperati, despre asta vorim, nu despre Kovesi.

Ati discutat in ultimele zile cu Iohannis?

Nu. Nici cu ministrul Justitiei, nici cu presedintele Romaniei, doar cu procurorii de la Ploiesti si procurorul general.

Plenul a votat raportul comisiei de ancheta pentru alegerile din 2009. Cum se impaca prezenta dvs la Oprea?

Am raspuns in scris la toate solicitarile comisiei. Azi sunt inca sef al DNA si raspund pentru ceea ce se intampla in DNA.

Dvs aveti un obicei de a critica deciziile CCR, cum se impaca pozitia de procuror-sef cu atacurile asupra institutiei?

O sa va rog sa imi dati un singur exemplu cand am facut asta.

Spuneati ca prejudiciile raman nerecuperate.

Va respect opinia, dar am prezentat efectele si implicatiile pe care o anumita decizie le-a avut. Am prezentat statistic care sunt efectele unei decizii.

Sunt adevarate acuzatiile procurorului Mihaiela Iorga?

Nu am avut niciodata discutii cu Iorga despre niciun ministru care ar putea ajunge premier si nu i-am cerut sa urgenteze niciun dosar cu un premier. Cand am avut discutii, i-am cerut sa rezolve dosarele vechi.

Sunt reale informatiile ca Negulescu a avut relatii personale cu Andreea Cosma?

Chiar nu stiu ce sa va raspund la aceasta intrebare. Nu face obiectul activitatii mele sa verific ce fac ei in timpul liber.

Dar aveti informatii ca a favorizat familia Cosma?

Cand au aparut informatii in spatiul public, am luat masuri.

Aveti incredere ca veti avea parte de un control corect al IJ?

Nu am avut niciun conflict cu IJ. La anumite aspecte pe care IJ le-a retinut in raport le-am contestat la CSM. Si noi dorim sa se lamureasca aceasta situatie.

Astazi ministrul de Interne a cerut sa incetati detasarea a doi politisti. Ce veti face?

Nu am primit nicio soicitare oficiala pana cand am inceput aceasta conferinta de presa. De fiecare data am raspuns institutional, nu prin presa, permiteti-mi sa-i raspund dnei Carmen Dan institutional cand citesc solicitarea.

Concret la cine va referiti cand spuneti festival al inculpatilor?

Sunt cunoscuti, nu cred ca trebuie sa le fac eu reclama sau publciitate.

Cei fugiti din tara, are DNA o vina?

In toate aceste situatii am sesizat organele judiciare. Sunt si situatii in care DNA nu are niciun fel de atributii, de a verifica controlul judiciar.

Onea a recunoscut ca el e in acele inregistrari.

El a facut conferinta de presa si a spus ca nu poate sa afirme 100% ca e vocea lui, ca nu poate sa precizeze daca este vocea lui, cand era in ancheta si audia un anumit martor sau un anumit inculpat.

Majoritatea parlamentara a cerut revocarea dvs. Cum vedeti aceste cereri?

Nu comentez ce spun politicienii si nici situatiile ipotetice.

Cum se desfasoara activitatea DNA sub acest asalt?

Ne vom continua anchetele profesionist, ne vom sustine cazurile in fata judecatorilor, nu cred ca in vreun moment am lasat impresia ca ne-am intimidat.

Ati spus ca ati aflat de eventuale probe la Negulescu in februarie.

Nu, am zis inregistrarile din spatiul public, ca nu retin perfect data.

In septembrie l-ati aparat pe Negulescu.

Haideti sa lamurim, e o mica confuzie. Niciodata nu am cerut apararea unui procuror, ci a independentei sistemului judiciar. Cand a aparut acea inregistrare, i-am cerut un punct de vedere procurorului care a spus ca nu e vocea lui, ca e un colaj, dupa care stiti ce a urmat, si-a dat demisia si a fost exclus. Nu am facut cerere sa il apar pe Negulescu.

IJ a aratat ca Negulescu a incalcat de 3 ori legea.

Acest aspect este cercetat. Cand am vorbit de acest control, m-am referit la procurorii care isi desfasoara activitatea la DNA Ploiesti, cu exceptia lui Negulescu, care la acel moment era deja cercetat. IJ a vrut sa vada ce masuri a luat conducerea pentru a preveni faptele lui Negulescu si s-a vazut ca toate masurile legale ce puteau fi luate au fost dispuse.

Avem declaratia in scris a sefului acestuia care s-a aratat surprins de cele aflate.

Constatarile IJ sunt ulterioare acestor abateri. Toata lumea a aflat dupa. Ca sef nu poti sa stii ce face fiecare procuror acasa, cu cine vorbeste la telefon.

Aveti sute de subordonati, dar procurorul-sef de la Ploiesti nu are sute. Ce ati facut administrativ in privinta procurorului Onea?

Anterior acelor inregistrari nu am primit nicio informare nici de la colegii lui, nici de la procurorul sef de la Ploiesti cu privire la abateri. Vorbim de un procuror care a lucrat 20 de ani in sistem. Daca era un procuror care constant a incalcat legea, nu a vazut nimeni?

Pe Negulescu l-ati pus sa-si dea demisia?

Da.

Daca in urma acelor inregistrari i-ati cerut sa-si dea demisia, nu aplicati aceeasi masura la Onea?

La momentul la care am avut discutia cu Negulescu, in urma discutiei, am considerat ca e timpul si cazul sa plece din DNA. Haideti sa nu comparam la acest moment ce a facut Onea cu Negulescu. In acest moment, nu am toate elementele pentru a-i cere procurorului Onea sa demisioneze.

Ce spuneti de propunerea ca orice discutie inculpati-procurori sa fie automat inregistrata?

Exista o dispozitie care prevede ca toate aceste discutii trebuie inregistrate. Sunt unii procurori care deschid camera cum intra pe usa, sunt altii care pornesc camera cand incep discutiile. O sa vedem in acest caz daca s-a respectat sau nu. Daca nu respecti legea cand administrezi o proba, ea poate fi lovita de nulitate.

Pe o scara de la 1 la 5 ce impact mediatic il are acest scandal asupra DNA?

Nu sunt sociolog sa dau un raspuns corect. Rolul meu nu e sa fiu simpatica si sa ridic imaginea institutiei, ci sa investighez fapte de coruptie. Rolul meu in aceasta seara a fost sa explic cetatenilor ce e real si ce e nereal.

Din ce am vazut ca dezvaluiri, inregistrari, comentarii, interventii ale lui Vlad Cosma si surorii lui, rezulta ca procurorii DNA Ploiesti colaborau cu Cosma?

Mi-e foarte greu sa va raspund eu, ca nu am verificat eu aceasta situatie. Pot sa va spun din raportul primit. Discutiile nu s-au desfasurat la DNA, partea atribuita procurorului Onea nu m-am lamurit, pentru ca fiind un fragment scurt procurorul a spus ca nu isi poate da seama daca este reala.

Cand un procuror primeste spre colaborare o persoana, denuntator sau un inculpat, raporteaza mai departe procurorului-sef ierarhic?

Cand deschid ancheta, inregistreaza dosarul intr-un registru, sunt anumite date unde raporteaza, exista un ordin scris care prevede ce anume situatii se raporteaza. De obicei, colegii m-au anuntat de anchetele lor cand au dispus diferite masuri. Daca doresc sa organizeze flagrant, avem un fond de flagrant si atunci procurorul face o solicitare.

Vi s-a cerut sa cadeti la pace, direct sau indirect?

Niciodata!

Cata incredere puteti avea in dl Onea?

Nu vorbim de incredere, ci de procedura. Daca a aparut o situatie legata de un dosar instrumentat de procurorul Onea, primul lucru e sa ii cer explicatii procurorului Onea. Acele explicatii sunt in scris.

L-ati crezut ca are dreptate.

Nu am spus ca l-am crezut sau nu. Cand va fi finalizata ancheta vedem, nu pot sa speculez in acest moment.

DNA a demonstrat ca incearca sa lupte cu coruptia, dar apar si informatii ca cei care trebuie sa lupte cu coruptia sunt corupti. Ce sa inteleaga cetatenii si partenerii straini?

Pana una-alta, informatiile din spatiul public nu sunt sustinute in niciun fel. Vorbim de inculpati care fac acuzatii. Si noi vrem sa se afle adevarul.

Ce veti face daca va fi pronuntata decizia de a fi revocata? Planuri de viitor?

Ati preluat din metodele procurorilor. Intrebati de mai multe ori acelasi lucru poate poate ceva.

Intrati in politica?

Pentru linistea unora va spun ca nu voi intra in politica.

Ghita spunea ca v-ati dus la el in Prahova. Ati fost sau nu ati fost acasa sau in vie?

Permiteti-mi sa nu mai reiau a treia oara acest raspuns. Cred ca ati fost aici.

De ce refuzati sa mergeti in Parlament?

Am transmis raspuns scris comisiei, ca nu detin date si informatii despre obiectul comisiei, dar am dat raspuns scris.

In alte inregistrari spuneti "sa decapam, sa ajungem la premier". Ce inseamna asta?

IJ a constatat ca nu am facut acea afirmatie, nu am facut acea afirmatie, din prima seara am spus asta.

De unde au aparut afirmatiile?

Anumite cuvinte, daca va puneti castile si le ascultati atent, veti vedea ca nu au fost rostite, redarea e gresita. Printr-o expertiza facuta de institutul de criminalistica am demonstrat ca acea inregistrare a suferit editari. Pot sa fac si eu cu un soft o inregistrare in care dvs in loc sa criticati DNA-ul o sa laudati DNA-ul.

Scrisoarea trimisa procurorilor?

Nu am trimis nicio scrisoare procurorilor din subordine.

Un mail?

Zeci de mailuri trimitem zilnic.

In care i-ati facut lasi si barfitori?

Nu!

Atunci ce era?

Nu stiu ce era. Nu as vrea sa fiu acuzata ca fac aparari publice, dar acel mail nu exista. Nu am trimis niciun fel de scrisori. Nu uitati ca sunt de aproape 23 de ani in procuratura. Am tinut mii de sedinte si cred ca stiu cum trebuie sa vorbesc cu colegii mei. Niciodata in 23 de ani nu am fost cercetata disciplinar. Brusc, cum a inceput asaltul impotriva Justitiei, am avut 15 cercetari disciplinare.

Au aparut referitri la soarta DNA, ca s-ar putea comasa cu DIICOT-ul. Ar putea fi numarate zilele DNA?

Nu am cunostinta de un proiect oficial. Comentam doar proiecte oficiale.

Ar fi o idee buna?

Cred ca opinia am mai spus-o pe acest subiect, categoric nu, au obiecte de investigare total diferite.

Sa stiti ca din respect pentru dvs am stat si am raspuns, deja transformam intr-un interviu. Va rog 2 intrebari finale.

Despre acuzatiile lui Dragnea privind copierea dosarului DNA?

Imi rezerv dreptul de a nu comenta declaratiile inculpatilor. Potrivit CPP, toate persoanele au dreptul sa ceara o copie dupa un dosar, lucru respectat pentru toate persoanele.

In ce o priveste pe Iorga, cand ati avut informatii ca nu s-a lucrat cum trebuia in Microsoft?

Verificarea ei a fost in coordonarea procurorului-sef adjunct Nistor. In ce priveste dosarele mai vechi de un an, am avut multe controale de la IJ si s-au facut verificari periodice. In martie anul trecut, am dispus controlul, ulterior au fost facute mai multe sesizari la IJ. O sa vedem raspunsul IJ.

Au aparut reactii de la Bruxelles pe Legile Justitiei. Ati fost contactata de oficiali europeni sau americani?

Punctul de vedere al DNA e public si poate fi consultat de oricine. Nu am fost contactata expres. Multumesc, la revedere!

19:17 - Cu mai putin de un sfert de ora inainte de conferinta sefei DNA, premierul Viorica Dancila a anuntat, la iesirea de la sedinta PSD, ca situatia prezentata la Antena 3 a ingrijorat-o si ca va avea maine, inaintea sedintei de guvern, o discutie cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si ca ii va cere sa aiba si o declaratie de presa dupa aceasta discutie pentru a-si prezenta concluziile cu privire la scandalul in care a fost implicata institutia anticoruptie.

"Nu cred ca pot eu sa spun daca cineva poate sau nu mai poate conduce DNA-ul. Pentru mine e important ca cetatenii sa aiba in continuare incredere in institutiile statului. Sunt ingrijorata si nu mai sunt confortabila dupa ce am vazut ca pot fi facute probe pentru un prim-ministru. Dupa ce a existat un precedent poate exista si al doilea precedent", a spus Dancila.

Intrebata daca Guvernul vrea sa dea o ordonanta de urgenta pentru comasarea DNA si DIICOT, Dancila a spus "exclus".

Filmul operatiunii "Revocarea sefei DNA" si intrebarile care au ramas fara raspuns

Miercuri este deja a 4-a zi consecutiva in care Kovesi si DNA au fost in centrul multor declaratii venite de la politicieni, dupa ce procurorul suspendat din DNA Mihaiela Iorga Morar si fostul deputat PSD Vlad Cosma au facut mai multe acuzatii duminica seara, in direct la Antena3. Celor doi li s-a alaturat la acelasi post de televiziune si fostul deputat Sebastian Ghita, care a fugit din tara dupa ce a fost anchetat in mai multe dosare instrumentate de DNA.

Pe langa acuzatii, Cosma a furnizat Antenei3 si niste inregistrari audio si video din care rezulta ca i s-ar fi cerut sa planteze probe pentru un dosar vizandu-i pe Sebastian Ghita si Victor Ponta. In inregistrarile lui Cosma unele voci le sunt atribuite procuroruului-sef al DNA Ploiesti Lucian Onea si fostului procuror Mircea Negulescu.

DNA a reactionat public si a aratat ca Vlad Cosma, inculpat intr-un dosar de trafic de influenta, a prezentat denaturat situatia dintr-un dosar penal ce e in curs de urmarire penala, folosindu-se de colaje ale unor inregistrari pe care le-a realizat personal.

DNA, reactie dupa "dezvaluirile" Antenei 3: Este deschis un dosar de santaj. Stenograme: "E si Voiculescu bagat... si Ghita... in treaba asta"

Procurorul-sef al DNA Ploiesti, Lucian Onea, a spus ca e posibil ca vocea din inregistrare sa fie a lui, insa inregistrarile sunt trunchiate, asa ca se vor face expertize tehnice.

Scandalul creat astfel a dus la multe iesiri publice ale politicienilor care cer de mult timp inlocuirea lui Kovesi de la sefia DNA. Ba chiar s-a ajuns la situatia in care premierul Viorica Dancila i-a cerut ministrului Justitiei Tudorel Toader sa isi intrerupa vizita oficiala in Japonia si sa vina la sedinta de guvern de joi ca sa intervina in scandalul creat.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Kovesi prima conferinta presa DNA, #Kovesi reactie conferinta Cosma Iorga , #DNA