Tutuianu a revizuit planul de inzestrare a armatei si i l-a prezentat lui Iohannis. Urmeaza sa intre in CSAT

Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 19:05
3771 citiri
Tutuianu a revizuit planul de inzestrare a armatei si i l-a prezentat lui Iohannis. Urmeaza sa intre in CSAT
Foto: Facebook / MApN (Arhiva)

Presedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, la Palatul Cotroceni, o intalnire cu ministrul Apararii Nationale, Adrian Tutuianu, care i-a prezentat planul revizuit de inzestrare a armatei, ce va fi pe ordinea de zi a viitoarei sedinte a CSAT.

Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale, ministrul Apararii Nationale i-a prezentat presedintelui Planul de inzestrare a Armatei Romaniei pentru perioada 2017 - 2026, care prevede respectarea si implementarea angajamentului politic asumat in anul 2015 de catre toate partidele politice de a aloca 2% din PIB sectorului Apararii pentru 10 ani, incepand cu acest an.

Proiectul, in forma sa revizuita actuala, va face obiectul prezentarii in cadrul viitoarei sedinte a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, precizeaza Presedintia.

Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017 - 2026 stabileste sistemele si echipamentele planificate a fi achizitionate prin Programul anual al achizitiilor publice ale Ministerului Apararii Nationale privind inzestrarea cu armament, tehnica de lupta si materiale cu destinatie militara.

Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a afirmat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca proiectul care prevede inzestrarea Armatei pana in 2026 a fost refacut si este pregatit sa ii fie prezentat presedintelui Klaus Iohannis la urmatoarea sedinta a CSAT, dupa ce documentul a fost retras de pe ordinea de zi a ultimului Consiliu Suprem de Aparare a Tarii.

"Avem 2% din PIB. Doar o parte destinata inzestrarii. Retragerea de la CSAT a proiectului de inzestrare pana in 2026 s-a facut la solicitarea mea pentru a da consistenta si in cifre, si ce este in spatele cifrelor, angajamentului de 2% din PIB pana in anul 2026. Documentul a fost refacut si, atunci cand domnul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, va solicita, vom prezenta CSAT documentul complet", a spus ministrul Apararii.

Adrian Tutuianu a mai spus ca programul de inzestrare a Armatei vizeaza 8 proiecte majore in valoare fiecare de peste 100 milioane de euro, privind achizitia de corevete multifunctionale, sisteme de instalatii mobile de lansare racheta antinava, modenizarea masinilor de lupta MLI 84 M, trasportor blindat pentru trupe 8x8 si 4x4, sisteme C4I cu capabilitati de integrare Istar, sisteme de racheta sol-aer cu bataie mare ASAM, sistem integrat de arme SHORAD, sistem lansator multiplu de rachete cu bataie mare.

Ministrul Apararii a mai precizat ca MApN va achizitiona in acest an 30 de autobuze si 70 de microbuze pentru nevoile "presante" ale Armatei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Tutuianu Iohannis plan inzestrare armata, #plan armata retras CSAT , #presedinte