Tacerea presedintelui: De ce Klaus Iohannis nu sufla o vorba despre "cazul Kovesi", in ziua care ar putea fi decisiva in negocieri

Joi, 04 Aprilie 2019, ora 11:16
29967 citiri
Tacerea presedintelui: De ce Klaus Iohannis nu sufla o vorba despre "cazul Kovesi", in ziua care ar putea fi decisiva in negocieri
Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

Nici dupa ce Parlamentul European a adoptat, prin vocea presedintelui Antonio Tajani, o declaratie oficiala privind sustinerea Laurei Codruta Kovesi pentru conducerea Parchetului European, nici dupa ce Comisia Europeana a condamnat hartuirea fostei sefe a DNA de catre regimul politic de la Bucuresti, nici dupa ce familiile politice europene - de la populari la verzi si socialistii care inca il tin intre ei pe Liviu Dragnea - au reactionat, presedintele Romaniei nu a avut nicio pozitie oficiala.

Prezenti la Bucuresti, la un summit al liderilor locali, popularii europeni au condamnat tehnicile sfidatoare ale Guvernului PSD-ALDE, folosite pentru a o opri pe Kovesi sa ajunga procuror-sef european.

De altminteri, de la un punct incoace nu a mai fost vorba despre fosta sefa a DNA, care a primit validarea profesionala de la expertii care au selectat-o pentru inalta functie europeana, ci despre o noua cultura a puterii politice pe care a creat-o regimul lui Liviu Dragnea, aceea in care statul se poate ridica impotriva unui cetatean al lui, folosind un intreg arsenal institutional.

Pe scena acestui summit al PPE, Klaus Iohannis nu a spus nimic. A vorbit despre abuzurile PSD-ALDE, a denuntat derapajele de la democratie ale regimului politic creat de Dragnea, a legitimat PNL ca Opozitie redutabila, dar nu a rostit o clipa numele lui Kovesi.

A urmat apoi o serie de declaratii privind convocarea unui referendum pe teme de justitie. Niciuna dintre acestea insa, nu a vizat ce face statul roman contra cetateanului Kovesi, candidat pe cont propriu la functia de procuror-sef european si asumat de Parlamentul European.

De ce tace presedintele Klaus Iohannis, cand toti ceilalti s-au pozitionat?

Echidistanta nu poate fi o explicatie, pentru ca in niciun fel candidatura Laurei Codruta Kovesi nu e una politica.

Scrupulele electorale explica partial ambitia presedintelui de a ramane in afara temei "Kovesi", folosita de PSD in campanii uriase de polarizare. Presedintele, aflat in prezilele campaniei pentru un al doilea mandat, se fereste de orice transfer negativ de imagine si nu vrea sa deconteze campaniile anti-DNA puse in scena ritmic de Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu si insotitorii lor.

Un principiu din marketingul politic spune ca niciodata nu trebuie sa iti sacrifici/periclitezi propriul electorat incercand sa mergi pe o politica catch-all. Or, electoratul care l-a adus pe Klaus Iohannis la Cotroceni asteapta indeplinirea atributiilor prezidentiale, coordonarea politicii externe fiind unul dintre acestea.

In chestiunea votului anti-Kovesi pe care ambasadorul Romaniei l-a dat in COREPER si in fata opacitatii institutiilor care tin de Guvern, presedintele era singurul care putea sa ceara explicatii.

Ziare.com a cerut, desigur, MAE sa precizeze mandatul care i-a fost dat ambasadorului, dar niciun raspuns nu a fost primit.

A cerut presedintele lamuriri? Nici asta nu e clar. Daca ar fi cerut, el ar fi trebuit sa faca obiectul unei comunicari publice, pentru ca nu sunt informatii care ar aduce atingere sigurantei nationale.

Negocierile discrete ar putea sa stea in picioare, dar ele ar fi presupus, macar miercuri, cand toate institutiile UE au facut front comun, o corelare.

Este paradoxala tacerea lui Klaus Iohannis, in contextul in care Guvernul de la Bucuresti este invalidat de partenerii straini - ambasadorii a 12 state occidentale nu au acceptat sa vorbeasca cu prim-ministrul tarii, ne-a spus-o chiar Viorica Dancila, iar Comisia Europeana si Parlamentul European au solicitat imperativ oprirea asaltului asupra justitiei, pentru ca Romaniei sa nu i se aplice sanctiuni drastice, Art. 7 fiind doar una dintre acestea -, care nu au alta optiunea de dialog institutionala, decat aceea cu presedintele.

I-a servit lui Kovesi aceasta reticenta a Cotrocenilor? Nu asta e intrebarea, pentru a cita din "clasici", pentru ca miza pe termen lung e in contraponderea la un regim politic cu tente iliberale si care, urandu-si un cetatean, a dus tara intr-un razboi contra Uniunii Europene.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Kovesi mandat Iohannis Dragnea UE , #Liviu Dragnea