Summit-ul Initiativei celor Trei Mari s-a incheiat cu succes: Ce a castigat Romania? Interviu

Joi, 20 Septembrie 2018, ora 09:29
13845 citiri
Summit-ul Initiativei celor Trei Mari s-a incheiat cu succes: Ce a castigat Romania? Interviu
Foto: Administratia Prezidentiala

A treia editie a summit-ului Initiativei celor Trei Mari, gazduita de Romania, s-a incheiat cu succes, nu doar pe plan politic, ci si economic. Castigurile obtinute sunt multiple, iar avantajele strategice diverse, spune Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate.

La Bucuresti s-au lamurit mai multe aspecte si s-a dat "forma si concretete" proiectului demarat in urma cu doi ani in Croatia, Romania devenind "unul dintre pilonii principali ai Initiativei celor Trei Mari", subliniaza Iulian Fota intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, in care puncteaza cateva dintre succesele inregistrate la summit-ul Initiativa celor Trei Mari editia Bucuresti 2018.

Spuneti-ne mai intai de ce s-a straduit Romania atat de mult pentru un summit de succes?

Pentru ca exista o serie intreaga de avantaje strategice pe care le putem avea, in timp, de pe urma acestui proiect.

In primul rand, este vorba despre marea batalie pentru conectivitate pe care Romania, pana in acest moment, a pierdut-o. Proiectul isi propune dezvoltarea de interconectari pe 3 domenii mari - energie, transport si digital - intre cele 12 tari participante, care vor putea sa faca mai bine schimburi de marfuri si de servicii pe acesti trei vectori importanti.

Cu cat fluxurile comerciale vor fi mai intense, cu atat dezvoltarea economica si nivelul de prosperitate vor creste.

Exista o teorie unanim acceptata: astazi, forta unei tari nu sta numai in aliantele politice sau militare, sta si in gradul de conectivitate pe care ea il are. Din pacate, la acest capitol, ca si la altele, Romania este codasa Europei Centrale, nu numai a UE in ansamblu. Luati o harta a autostrazilor din Europa si uitati-va pe ea - Romania parca e o pata neagra, sunt cateva firisoare fara legatura unele cu altele, ceea ce arata calitatea execrabila a infrastructurii rutiere in tara noastra.

Daca Romania nu a fost capabila sa isi dezvolte conectivitatea in interior si sa legam regiunile istorice pana acum, din interese nationale, are sansa sa o faca de acum inainte macar din considerent regional.

Al doilea avantaj strategic, in opinia mea, este faptul ca o buna dezvoltare economica ne va ajuta pe toti sa luptam impotriva demagogiei, populismului, iliberalismului. Daca pierdem batalia, fiecare tara din cele 12 va esua in functie de specificul istoric, iar in Romania asta inseamna nationalism de tip fascist.

De asemenea, ne ajuta sa recuperam decalajul de dezvoltare fata de Europa de Vest, dar asta doar printr-un sporit efort national si regional.

Un alt avantaj strategic: creste nivelul de securitate. De exemplu, o cale ferata de la Gdansk la Constanta, una dintre propunerile Romaniei la summit, inseamna ca putem sa transportam mai rapid nu numai marfuri, ci si trupe, tancuri, artilerie. Iar aici intra intreaga discutie in UE si in NATO despre mobilitatea militara.

Prin urmare, cu cat suntem mai conectati, cu atat putem face fata mai bine diferitelor provocari in cazul unor atacuri (energetice, cibernetice etc) de catre alte tari.

Pe de alta parte, un exemplu bun de cooperare interregionala poate radia pozitiv asupra altor tari din zona. De aceea, au si fost invitati la summit reprezentanti din R.Moldova, Ucraina, Turcia, din Balcanii de Vest - pentru ca un proiect de succes ca acesta poate fi folosit ca model sau extins ulterior, cu implicatii benefice.

Nu in ultimul rand, eu cred ca atunci cand se vorbeste de conectivitate la nivel intercontinental (si uitati-va ca nu numai China, dar si alte tari din zona conecteaza Asia cu Europa prin construirea de retele globale), cu atat mai mult suntem noi obligati sa crestem interconectivitatile la nivel regional, pentru a sti cum sa ne pozitionam in perspectiva urmatoarelor mari proiecte, transcontinentale, si care inevitabil vor veni si peste noi.

Suna bine teoretic, dar concret, practic, ce se va intampla in continuare?

Trebuie sa subliniem ce si-a dorit Romania din acest summit. Initiativa celor Trei Mari a pornit ca o idee generoasa, dar generala, chiar confuza. Summit-ul din Croatia n-a facut decat sa puna ideea in circulatie, la Varsovia a fost dezvoltat conceptul, iar Romania, in acest an, a venit si a dat pragmatism conceptului.

In primul rand, am clarificat in ce conditii si pe ce criterii cooperam, astfel incat aceasta cooperare sa nu mai fie speculata regional si international, pentru ca unii vedeau in ea un fel de reeditare a vechiului proiect Intermarium. Nu are nicio legatura! Altii vedeau in acest proiect o modalitate a americanilor de a diviza Europa, americanii se temeau ca va fi folosit ca un argument impotriva lor etc. Deci erau tot felul de idei preconcepute si opinii gresite care circulau in jurul acestui proiect, din cauza carora proiectul nu avea anvergura.

Romania a venit si, printr-un efort diplomatic deosebit de inteligent, a clarificat toate aceste elemente, iar in acest moment proiectul are un ADN foarte clar: nu este nici Intermarium, nu e nici impotriva Americii.

De aceea, ne-am si straduit sa ii aducem pe toti la Bucuresti (pentru ca dl Juncker si secretarul Perry au venit la Bucuresti pe demers diplomatic romanesc, Bucurestiul i-a adus la Bucuresti, ca sa spun asa).

Citeste si alocutiunea presedintelui Klaus Iohannis, sustinuta in cadrul sesiunii plenare

Cand vorbiti despre efortul diplomatic, la ce institutie va referiti mai exact: la cea de la Palatul Cotroceni sau la cea de la Palatul Victoria?

Este vorba de Cotroceni, lucrurile sunt foarte clare. Dar trebuie sa spunem public ca este un proiect la care si Guvernul si-a adus o contributie importanta, si nu e vorba numai despre efortul diplomatic, direct si necesar, facut de MAE, ci si de sprijinul pe care Guvernul l-a dat pentru identificarea listei de proiecte nationale, atat de mult discutatul aspect financiar (pentru ca, pana la urma, au existat banii si summit-ul s-a putut desfasura cu bine), este vorba si despre consultari (s-a colaborat zilnic intre Guvern si Administratia Prezidentiala pentru acest succes).

De altfel, si presedintele a spus acest lucru.

Si atunci cum sa interpretam declaratia premierului Dancila, care s-a plans ca nu au fost invitate "toate partile" la summit?

Nu stiu sa va spun. Eu am vazut-o pe doamna vicepremier Birchall la summit, de altfel si concluziile forumului au fost trase de dansa, impreuna cu secretarul american Rick Perry. Au fost ministri acolo, au si dat declaratii publice.

Nu imi dau seama ce a vrut sa spuna doamna prim ministru, pentru ca, dincolo de niste ezitari de inceput (stim bine discutia legata de finantare), Guvernul si-a asumat sarcinile ce ii revin, le-a dus la capat si faptul ca presedintele a putut sa spuna la final ca a fost un summit excelent se datoreaza intr-o masura semnificativa si Guvernului.

Citeste mai multe despre:

Prin urmare, ce ramane in urma acestei reuniuni care a avut loc la Bucuresti?

Romania a lamurit toate acele idei preconcepute si impresii gresite, dand forma acestui proiect. Apoi, a dat concretete. Noi am vrut ca acest summit sa lase ceva in urma si ce a lasat? Lucruri care nu existau pana la acest summit de la Bucuresti.

In primul rand, a ramas Forumul pentru oamenii de afaceri, la care au venit investitori, tineri antreprenori. In plus, noi am pledat (si cred ca asa se va intampla) ca de fiecare data de acum inainte summit-ul sa fie insotit si de Forum. Inteleg ca in Slovenia, unde va fi urmatorul summit, la anul, se va organiza si Forumul economic.

Apoi: vorbim despre Fondul de Investitii. Evident, toate aceste proiecte, care sunt extrem de interesante si foarte utile tarilor din zona, nu vor capata un aspect concret, practic, daca ele nu vor fi finantate. Ca atare, a fost infiintat acest Fond de Investitii (vorbim despre documente si angajamente guvernamentale si de stat, deja) care vor facilita punerea in practica a proiectelor.

Citeste aici despre proiectele propuse de Guvernul Romaniei

Apoi, sa nu uitam ca am avut la Bucuresti reprezentanti de varf ai unor banci importante: Banca Mondiala, BERD.

Prezenta lor la Bucuresti a aratat interes pentru acest proiect si dorinta lor de a se implica. Prin urmare, dincolo de castigurile politice vorbim si de o zona de afaceri, de avantaje materiale concrete pentru cei care se vor implica.

In plus, acest proiect, alaturi de B9 (dialogul pe probleme de securitate pe care Romania l-a initiat acum cativa ani), reprezinta o alta initiativa diplomatica in care suntem implicati si care ne da posibilitatea sa ne exprimam (dincolo de UE si de NATO).

Trebuie sa mai subliniez un merit al presedintelui. La inceputul acestei initiative, Romania a fost un pic sceptica (de exemplu, la primul summit am fost reprezentati chiar la nivel de secretar de stat) . Este meritul indubitabil al presedintelui Iohannis ca a inteles potentialul pentru Romania.

Si am vazut ca a fost un lucru foarte apreciat de straini: N-am fugit, ne-am implicat, am dat forma acestui proiect, depasindu-ne retinerile de la inceput. Si eu cred ca, de unde la inceput paream o tara marginala pentru acest proiect, Romania a devenit astazi unul dintre pilonii principali ai Initiativei celor Trei Mari.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#summit Cele trei mari Bucuresti, #Initiativa celor trei mari Romania , #presedinte