Starea de urgenta va fi prelungita cu inca o luna. Iohannis anunta ca vin 8 milioane de masti pentru populatie

Luni, 06 Aprilie 2020, ora 14:45
22669 citiri
Starea de urgenta va fi prelungita cu inca o luna. Iohannis anunta ca vin 8 milioane de masti pentru populatie
Foto: Arhiva (Administratia prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca incep sa vina echipamente de protectie pentru medici si populatie, iar pentru ca epidemia de COVID-19 sa fie tinuta sub control saptamana viitoare va semna decretul prin care starea de urgenta va fi prelungita cu inca o luna.

Declaratiile au fost facute luni, la Palatul Cotroceni, dupa intalnirea la care i-a convocat pe mai multi membri ai Guvernului pe tema evolutiei epidemiei de COVID-19.

La sedinta de la Palatul Cotroceni, care a inceput la ora 12:00, au participat premierul Ludovic Orban, ministrii Finantelor, de Interne, Apararii, Economiei, Sanatatii si Muncii, precum si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta Raed Arafat.

Presedintele a prezentat mai multe date despre mastile si combinezoanele de protectie care vor fi aduse in tara incepand cu zilele urmatoare si a anuntat ca Romania va ajuta Italia, greu incercata in aceste zile, cu o echipa de medici si asistente care va fi trimisa la Milano.

De asemenea, presedintele a anuntat ca Guvernul lucreaza la o rectificare bugetara, in conditiile in care veniturile prognozate anterior sunt in scadere, iar cheltuielile in crestere.

Urmareste declaratia presedintelui in format video aici:

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

- A avut loc o sedinta de bilant intermediar. Am dorit sa tragem primele concluzii, sa vedem cum au fost puse in practica masurile, am evaluat impactul lor si cum trebuie conduse lucrurile in urmatoarele saptamani.

- In comparatie cu alte tari, cresterea numarului de persoane afectate nu a fost asa de mare, ca de exemplu in Italia sau Spania. Noi, din timp, am luat masuri foarte ferme.

- Nu este momentul sa ne relaxam. Evolutia epidemiei depinde de felul in care respectam indicatiile autoritatilor. Daca le respectam, este posibil sa nu avem o crestere foarte mare.

- Nu suntem inca la varful epidemiei, in niciun caz nu este momentul sa ne relaxam.

- Sa fim atenti, sa nu ne panicam!

- O veste buna: La inceput a fost greu de procurat echipamente de protectie. Avem primele rezultate ale masurilor luate de Guvern: primim inca 2 milioane si jumatate de masti pentru medici, aproximativ 5 milioane de masti pentru fortele de ordine, aproximativ 8 milioane de masti pentru populatie. Vor veni in zilele urmatoare aproximativ 500.000 de combinezoane pentru personalul medical.

- Va fi nevoie de prelungirea starii de urgenta. Am solicitat Guvernului sa vina cu propuneri, in cursul acestei saptamani vom elabora textul decretului, la inceputul saptamanii viitoare voi emite un nou decret, care va prelungi starea de urgenta inca o luna de zile, pentru a tine epidemia sub control.

- Romania va trimite o echipa in Italia, zona Milano - 11 medici si 6 asistenti medicali.

- Pregatim rectificarea bugetara. Nu avem doar o criza de sanatate publica, ci si o criza care afecteaza economia, bugetul. Va creste deficitul bugetar, e nevoie de bani mai multi in sectorul de sanatate publica, pe partea de asistenta sociala.

- Vom avea o situatie complicata a bugetului, insa e clar ca nu se rezolva de la sine. Guvernul va trebui sa faca o analiza cuprinzatoare. Se vor reevalua si veniturile, in scadere, si cheltuielile pe intregul an fiscal, in crestere.

- Pentru mastile care vin in Romania, au fost cateva firme private care s-au implicat. Ii felicit si sper sa continue.

- Dragi romani, repet: Respectati masurile dispuse de autoritati. Respectati izolarea, nu iesiti din casa decat cand mergeti la serviciu, cand cumparati alimente etc. Evitati orice contact fizic cu oricine. Boala se raspandeste de la om la om. Stati la distanta!

- Va doresc multa sanatate!

***

Intalnirea de la Cotroceni precede sedinta de guvern, programata sa inceapa la ora 17:00, in care este asteptat sa se ia mai multe masuri care au legatura cu pandemia, inclusiv cele legate de posibila acordare a unor bonusuri pentru medicii care lucreaza in aceste zile cu pacientii infectati.

Ramai pe Ziare.com pentru a fi la curent cu cele mai noi informatii despre pandemia de Covid-19, transmise in format LIVE text.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#declaratii Iohannis sedinta ministri coronavirus , #Ludovic Orban