Societatea Timisoara ii solicita lui Iohannis sa retraga decoratiile condamnatilor, printre care Adrian Nastase si Rodica Stanoiu. Va reactiona la aceasta a patra sesizare?

Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 16:13
21443 citiri
Societatea Timisoara ii solicita lui Iohannis sa retraga decoratiile condamnatilor, printre care Adrian Nastase si Rodica Stanoiu. Va reactiona la aceasta a patra sesizare?
Foto: Administratia Prezidentiala

Florian Mihalcea, presedintele Societatii Timisoara, ii cere pentru a patra oara presedintelui Klaus Iohannis sa retraga decoratiile persoanelor condamnate definitiv la inchisoare sau care au facut politie politica in timpul regimului comunist, printre care fostul premier Adrian Nastase si fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu.

"Noi, din 2016, am inceput demersul. Trebuia sa se intample un incident ca cel care a avut loc de 1 Decembrie pentru ca subiectul sa revina in actualitate. Ma bucur pentru asta", a declarat Florian Mihalcea la solicitarea Ziare.com.

Incidentul la care se refera presedintele Societatii Timisoara a fost inregistrat luni seara, cand Adrian Nastase a fost invitat de Administratia Prezidentiala si a si participat la receptia de la Cotroceni (foto) organizata in acest an cu ocazia Zilei Nationale, prezenta lui la eveniment starnind rumoare in randul participantilor si in mass-media.

Societatea Timisoara i-a mai scris presedintelui Iohannis pe acelasi subiect in martie 2016, in iunie 2018 si in aprilie 2019, cerandu-i acelasi lucru: sa retraga decoratiile condamnatilor la inchisoare si pe ale celor care au comis "fapte dezonorante", potrivit Legii 29/2000.

"Decoratiile si ordinele Romaniei, precum si principiile si valorile pentru care ele sunt acordate, sunt grav compromise prin mentinerea lor in posesia unor persoane compromise ele insele, legal si moral", argumentau reprezentantii Societatii Timisoara in 2018, prezentand o lista detaliata cu numele celor condamnati definitiv si care sunt, in continuare, posesorii unor decoratii conferite de presedintele Romaniei:

Intrebat marti de Ziare.com ce raspuns au primit la ultima solicitare, din aprilie, Florian Mihalcea ne-a spus ca a fost unul "halucinant".

"De fapt, au raspuns cei de la Cancelaria Ordinelor, pentru ca la ei a ajuns scrisoarea noastra. De fiecare data, tot Cancelaria Ordinelor raspundea si la ultimul raspuns chiar pareau iritati. Ne-au spus ceva de genul 'E ultima oara cand va mai raspundem, v-am spus deja, nu mai are rost sa mai discutam'.

Acesta este si motivul pentru care eu cred ca nu mai are niciun rost sa continuam cu petitiile de genul asta, adresate presedintelui, vom apela la presa, pentru a face cunoscut ce se intampla.

La punctul 1, cand am spus ca sunt decorate persoane condamnate la inchisoare, ne-au zis ca ei analizeaza aceste dosare si exista cineva (ne-au dat si un nume) caruia i s-a retras decoratia pe acest motiv. Intrebarea mea este: Cat de mult trebuie analizat un dosar?! Pentru ca in cazul lui Adrian Nastase, Miron Mitrea sau Irina Jianu au trecut deja foarte multi ani de cand au fost condamnati, ba unii chiar si-au ispasit si pedepsele, dar in continuare nu se face nimic!

Mai halucinant a fost al doilea raspuns: Ne-au zis ca in cazul celor condamnati cu suspendare nu se aplica prevederea privind retragerea decoratiei, adica nu li se poate retrage decoratia. Am citit legea si ea nu spune asa ceva, ea spune 'condamnat la o pedeapsa privativa de libertate'. Cu sau fara suspendare, nu are nicio importanta, faptul ca unii nu executa pedeapsa e o alta poveste!

Apoi, sunt fostii informatori ai Securitatii sau cei ca Rodica Stanoiu, care are o decizie definitiva ca a facut politie politica. Nu e vorba ca sunt zvonuri, Rodica Stanoiu a pierdut procesul cu CSNAS, avem o sentinta in cazul asta. In acest caz, ni s-a raspuns ca legea nu vorbeste despre asa ceva, ca, intr-adevar, moral nu prea este, dar ca ar trebui modificata legea si ca presedintele nu are drept de initiativa legislativa. Alt argument absolut penibil.

Stim si noi ca presedintele nu are initiativa legislativa, dar e suficient sa dea o declaratie in sensul asta, sa ceara lucrul asta cuiva care are drept de initiativa legislativa. Si noi am promovat Legea lustratiei acum cativa ani. Nici noi nu aveam dreptul asta, dar ne-am dus la niste parlamentari cu textul si ei l-au promovat in Parlament. Nu e asta vreo problema, nu se poate spune ca presedintele Romaniei nu poate sa faca acelasi lucru ca si noi", ne-a declarat Florian Mihalcea.

Intrebat daca exista macar un membru al Societatii Timisoara decorat cu Steaua Romaniei in ultimii 30 de ani, Florian Mihalcea ne-a raspuns sec: "Nu, nu exista".

"Dar vreau sa va mai spun ceva. Teodor Stanca, din Timisoara, este presedintele Asociatiei fostilor detinuti politic. A fost liderul miscarilor din 1956. A fost arestat atunci. Teodor Stanca a fost decorat de catre statul maghiar pentru ca a initiat o miscare in sprijinul Revolutiei din Ungaria, dar nu a fost decorat de statul roman.

Si lui i s-a parut ciudat ca i se recunosc niste merite de catre un alt stat, dar nu de catre statul roman", a adaugat presedintele Societatii Timisoara.

Intrebat daca doreste sa lanseze un apel personal catre presedintele Klaus Iohannis, cata vreme pe cale oficiala nu poate ajunge la el, Florian Mihalcea ne-a explicat: "Trebuie o scrisoare deschisa, pentru ca altfel solicitarile noastre nu ajung la dansul".

"Noi nu ne-am adresat nici pana acum Cancelariei Ordinelor, noi ne-am adresat presedintelui Iohannis, doar ca acolo, la secretariat, solicitarile se distribuie direct la Cancelarie, fiind legate de decoratii. Si gata.

Eu am crezut ca asa e cel mai normal, sa te adresezi cu o petitie presedintelui Romaniei, asa cum oricine are dreptul sa o faca. Dar vom face o scrisoare deschisa, daca asta este solutia, astfel incat presedintele Iohannis sa auda si pe alte cai ce ii solicitam", a anuntat presedintele Societatii Timisoara.

Pentru unii condamnati se poate, nu si pentru Nastase

In mandatul sau, Klaus Iohannis a retras din proprie initiativa decoratia Ordinul National "Steaua Romaniei", in martie 2017, fostului sef al CFR Mihai Necolaiciuc, condamnat in doua dosare penale si care executa o pedeapsa de 8 ani de inchisoare pentru fraudarea companiei.

De asemenea, tot presedintele Iohannis a decis sa retraga decoratiile altor condamnati pentru coruptie: Irina Socol, Eugen Pena si Viorel Traian Oprea.

Cu un an inainte, presedintele Iohannis ii retrasese decoratia lui Laszlo Tokes, decizia sa fiind luata la propunerea Consiliul de Onoare al Ordinului national Steaua Romaniei.

Adrian Nastase inca nu accepta sentintele judecatorilor: "S-a urmarit eliminarea mea din viata politica"

Fostul premier Adrian Nastase a fost invitat in acest an de presedintele Klaus Iohannis la receptia de 1 Decembrie, organizata de Administratia Prezidentiala la Palatul Cotroceni, deoarece este din 2002 detinator al Ordinului National Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce, cea mai inalta decoratie oferita de statul roman, iar legea 29/2000 prevede la art. 47 urmatoarele: "Cavalerii Mari Ofiteri, Mari Cruci si Colan ai Ordinului Steaua Romaniei si cavalerii Mari Cruci ai ordinelor Serviciul Credincios si Pentru Merit sunt invitati, prin grija Cancelariei Ordinelor, la receptiile oferite de Presedintele Romaniei cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei si a Anului Nou".

Adrian Nastase face parte in continuare din acest ordin, desi a fost condamnat definitiv la inchisoare in doua dosare Trofeul Calitatii (20 iunie 2012) si Zambaccian (6 ianuarie 2014), pentru mai multe infractiuni comise in perioada in care a fost premier si presedinte al PSD, printre care luare de mita si santaj.

Din pedepsele primite (2 si respectiv 4 ani), Nastase a executat efectiv doar 500 de zile de inchisoare, insa are interdictie pana in 2022 sa fie ales in functii publice si sa ocupe o functie de conducere in partid, conform unei ample analize publicate de Mediafax.

In plus, in 2013, dupa prima condamnare pentru coruptie, Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti i-a reziliat contractul de munca lui Adrian Nastase si a decis sa nu il mai invite sa le conferentieze studentilor la Drept.

Legea 29/2000 prevede la Art. 52 urmatoarele:

"Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde in urmatoarele situatii:

a) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la pedeapsa privativa de libertate;

b) pentru fapte dezonorante, altele decat cele prevazute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului."

Desi nici fostul presedinte Traian Basescu si nici actualul presedinte, Klaus Iohannis, nu i-au retras decoratia, pana in acest an Adrian Nastase nu a participat la evenimentele organizate de Administratia Prezidentiala.

Acum, el a fost invitat, dupa cum a dezvaluit chiar Adrian Nastase, intr-o postare pe blog.

Cu doar cateva zile inainte, fostul premier si lider al PSD se plangea, tot pe blog, ca nu poate vota la alegerile prezidentiale pentru ca judecatorii "Livia Stanciu si Ionut Matei au hotarat ca nu am voie sa aleg si sa fiu ales timp de cinci ani dupa executarea pedepsei cu inchisoarea. O dovada in plus ca s-a urmarit eliminarea mea din viata politica".

In ceea ce o priveste pe Rodica Stanoiu, aceasta a primit Ordinul Steaua Romaniei, in grad de Cavaler, in 2002.

CNSAS a stabilit prin decizia nr.1676/07.12.2006 (mentinuta prin decizia nr.285 din 06.02.2007) ca Rodica Mihaela Stanoiu a desfasurat activitati de politie politica si ca a semnat note informative sub pseudonimele Sanda si Georgeta. Contestatia Rodicai Mihaela Stanoiu a fost respinsa ca nefondata de Curtea de Apel Oradea prin sentinta nr.213/19.06.2012 (dosar 48681/3/2008), ramasa definitiva prin decizia nr.968/26.02.2014 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Societatea Timisoara retragere decoratie Nastase, #Societatea Timisoara Iohannis decoratie Nastase , #presedinte
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
:)))))"deandata",dupa ce primaria Timisoara,recupereaza casele de la
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5