Scenariul cu Klaus Iohannis la Bruxelles. Adevar sau fals?

Marti, 18 Iunie 2019, ora 09:53
14020 citiri
Scenariul cu Klaus Iohannis la Bruxelles. Adevar sau fals?

Scenariile de orice fel au succes in Romania, suntem amatori de senzational, iar pe scena politica tocmai a aparut de cateva zile informatia conform careia Klaus Iohannis ar fi preferatul europenilor pentru postul de presedinte al Consiliului European.

Informatia pare verosimila, domnul Iohannis este foarte bine apreciat in cercurile bruxelleze, intreaga Europa cunoaste pozitia sa ferma impotriva oligarhiei post-comuniste, stie aportul sau in combaterea coruptiei si in orientarea proeuropeana a tarii.

Dar una este informatia verosimila si alta este o stire adevarata, transmisa oficial, confirmata cu subiect si predicat. Ei bine, asa ceva deocamdata nu exista. Dar poate nici nu trebuie sa existe, telespectatorii prefera adesea stirile senzationale, dar neconfirmate decat altele confirmate, dar terne.

Nu vad o stire mai de senzatie decat faptul ca cel mai bine plasat candidat la presedintia tarii in viitoarele alegeri ar putea fi atras de o inalta functie internationala si ar lasa balta candidatura la Cotroceni.

La una ca asta, analistii si comentatorii au si inceput sa imagineze scenarii.

Varianta Victor Ponta

Era normal sa apara primul la cuvant domnul Ponta, cel infrant de Iohannis in 2014, dupa ce si-a dat cu stangu-n dreptu' nesocotind potentialul romanilor din diaspora si al prietenilor lor din tara, atunci cand demonstreaza cu stmpila in mana ca, pana la urma, tot poporul este suveran.

Scenariul domnului Ponta suna cam asa: "daca Klaus Iohannis pleaca in septembrie la Bruxelles, in mod constitutional il vom avea pe Calin Popescu Tariceanu ca presedinte interimar pana pe 20 decembrie".

Vechi prieten cu Tariceanu, fostul premier vrea sa-l flateze, promitandu-i un interimat de doua luni. Mi se pare cam modest pentru veleitatile acestuia, cu atat mai mult cu cat Ponta nu-i ofera ceva sperante si in continuare, dupa alegeri. Cel putin, asa ceva arata cand spune:

"Am fost adversar politic - si, probabil, o sa mai fiu - al lui Klaus Iohannis". Cand anume o sa-i mai fie adversar politic Victor Ponta, lui Klaus Iohannis? Cand si unde? Evident, la viitoarele alegeri prezidentiale, in cazul cand acesta din urma nu pleaca la Bruxelles si va ramane sa candideze la Bucuresti, fara un concurent pericuos.

Daca nu gandea exact asa, domnul Ponta, n-ar fi introdus cu skepsis in fraza termenul "probabil". Adica, probabil ii va fi adversar lui Iohannis, dar mai sigur altcuiva, daca acesta pleaca la Bruxelles.

Cui, altcuiva? Deocamdata, domnului Tariceanu nu-i prevesteste decat un interimat, ceva ce apucase si prietenul Crin Antonescu, in prezent pierdut in ceata. Dupa interimat, va disparea si Tariceanu din agenda lui Ponta, ca doar nu de dragul lui se zbate fostul premier sa ajunga din nou ce a fost si poate mai mult decat atat.

Daca domnul Tariceanu este atat de naiv incat sa-si inchipuie ca Victor Ponta ii pregateste mai mult decat mizilicul interimatului inseamna ca nu a citit prima fraza din declaratia sa: "Daca Romania poate sa obtina o functie majora la nivel politic european, Pro Romania saluta si sustine aceasta oportunitate".

Pentru ce altceva poate saluta si sustine domnul Ponta reusita domnului Iohannis la Bruxelles decat pentru eventuala posibilitate de a concura la turul doi cu oricare altul, eventual chiar cu Tariceanu, cel usor de invins?

Are Calin Popesu Tariceanu vreun scenariu?

Desi nu s-a dat de gol ca ar avea vreunul, presedintele Senatului sugereaza prin atitudinea sa ca problema il intereseaza mai mult decat declara. Hai sa recapitulam:

Inainte de alegerile din mai, dezastruoase pentru formatia sa, domnul Tariceanu declara ferm si fara echivoc ca este interesat de scaunul de la Cotroceni. Conta sa fie sustinut de PSD si poate chiar lua in calcul ca il avantajeaza o incarcerare a lui Dragnea, urmata de inevitabila degringolada in partid.

Dar nu excludea nici varianta cand, nesustinut de intreaga coalitie, ar candida singur. Pe aceasta idee, a declansat o campanie de ponegrire a presedintelui Iohannis si s-a afisat cu rezultate spectaculoase in sondaje, probabil intocmite pro domo, de vreme ce au fost spulberate atat de rusinos la scrutin.

Dupa 26 mai, domnul Tariceanu a intors-o brusc, ca la Ploiesti: "In acest moment candidatura la prezidentiale nu intra in discutie in ceea ce ma priveste. Pentru mine nu este o optiune pe care in momentul de fata sa o analizez".

La scurt timp, doua organizatii ALDE din teritoriu - Brasov si Sibiu - intervin insistent, sustinand ca atunci cand zici "nu este o optiune (...) sa o analizez" nu inseamna ca nu vei analiza si candida. Optiunea este azi una si maine alta. Ca urmare, amandoua organizatiile ii cer lui Tariceanu - intr-un limbaj suspect de asemanator - sa-si anunte candidatura la presedintie.

Ce inteleg de aici? Primo: ca la cea dintai declaratie il luase gura pe dinainte si acum incearca s-o dreaga. Secondo: ca n-a inteles mesajul electoratului, care nu mai vrea sa auda de ALDE si de liderul lui. Terzo: ca, gandind la un candidat comun PSD+ALDE, nu cunoaste zicala populara "tusea si junghiul".

De acum incolo, ele se incurca una pe alta, nu se ajuta.

Isi face scenarii presedintele Klaus Iohannis?

Este de necrezut ca domnul Iohannis sa nu fi fost informat cu privire la stirile despre sansele sale la Consiliul European. Este fara indoiala mai mult decat simptomatic faptul ca nimic din activitatea sa, nimic din discursul sau si din planurile sale declarate nu lasa de inteles ca ar fi interesat de altceva decat de obtinerea unui nou mandat, in noiembrie.

Mi se pare mai mult decat semnificativa declaratia despre presedintele Iohannis a unui apropiat al sau, recent alesul europarlamentar Rares Bogdan: "nu a spus nici macar o clipa ca ar abandona functia prezidentiala din Romania pentru una de foarte mare reprezentare la nivel european".

Stilul categoric in care domnul Iohannis a confirmat in repetate randuri si neclintit hotararea (nu intentia, cum se exprima altii) de a candida la un nou mandat lasa de inteles ca in programul domniei sale sau in planul imediat, nu exista alt scenariu decat acela al unui nou mandat, in care sa aiba mai mult curaj si mai mult succes decat a avut pana acuma pentru curatarea societatii romanesti de racilele antieuropene care ne-au invadat.

Asta ne-a promis, asta a urmarit cu mai mult sau mai putin succes si asta urmareste in continuare, incercand sa aplice in tara noastra un cunoscut proverb european, care ii este foarte familiar: ein Mann, ein Wort.

Dar Europa ce gandeste despre toate acestea?

Fara indoiala, ceilalti europeni au propriile lor preocupari, prea complicate ca sa ne ofere noua mult spatiu in agenda. Pentru ei, lucrurile sunt clare. Consiliul European are nevoie de un nou presedinte, dupa expirarea mandatului lui Donald Tusk, iar ei au de unde alege.

Este posibil sa-l fi vizat chiar pe domnul Iohannis, este posibil ca dansul sa fie chiar cap de lista, cum pretind unii, dar mai exista si altii, destui.

Presa vorbeste insistent despre premierul Belgiei Charles Michel, al Luxemburgului Xavier Bettel, al Portugaliei Antonio Costa si poate inca altii.

N-ar ramane Europa in dificultate, daca domnul Ioahnnis ar opta mai curand pentru presedintia in continuare a tarii sale, unde considera ca mai are destule de implinit, decat pentru postul din fruntea Consiliului European, limitat mai mult la conducerea summit-urilor europene si la negocierea unor acorduri decat la initiative proprii.

Nutresc convingerea ca si liderii europeni isi dau seama cat de necesar este Klaus Iohannis in Romania, mai ales in perspectiva viitoarelor alegeri, cand exista toate sansele ca votantii sa faca o dezinsectie generala in tara napadita inca de daunatorii dragnisti, taricienisti, dancilisti, carmen-danisti si altii, cati mai sunt ei si inca rezista.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Klaus Iohannis Consiliul European, #Klaus Iohannis candidat prezidentiale, #Calin Popescu Tariceanu candidat prezidentale, #Rares Bogdan europarlamentar , #presedinte
Comentarii
Poza hello
hello
rank 5
"Scenariul cu Klaus Iohannis la Bruxelles."
Poza Vasile_Roaita
Vasile_Roaita
rank 5
Continua sezonul de huiduieli patriotice.