Sa-l suspendam pe presedintele neamt! (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 18 Mai 2015, ora 20:11
22163 citiri
Sa-l suspendam pe presedintele neamt! (Opinii)
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Nu e foarte greu sa imaginezi cam care ar putea fi sfarsitul lui Klaus Iohannis, daca va avea nefericirea sa scada in sondajele de opinie pana sub cota de avarie.

Lui Victor Ponta i-a luat mai putin de jumatate de an sa-si scoata ghearele si coltii de sub masca de discipol ascultator ca sa-l maraie pe cel in fata caruia se ploconea dupa pierderea alegerilor. Dar asta e stilul "pisicului". Totusi, cu nimic diferit fata de ritmul si pulsul intregii clase politice.

In plus, la cat deranj a provocat instalarea fostului primar al Sibiului la Cotroceni in toate partidele la varf, voturile pe care le-a adunat in Parlament modificarea Codului de Procedura Penala de la toate partidele, blatul care mie imi pare tot mai clar dintre PNL si PSD pe marginea legii alegerilor locale - sunt tot atatea semne pentru mine ca in clasa politica exista deja un nucleu dur, dar mai ales transpartinic, al celor gata sa puna capat "domniei" unui presedinte prea strain si periculos pentru felul lor de a fi.

Manifestarile lor sunt simptomatice si usor de recunoscut in istoria recenta. Din acest punct de vedere, singurii piloni pe care ii ramane sa se sprijine sunt increderea in randul cetatenilor, in interior, si sustinerea primita din partea celor mai importanti parteneri externi. La capitolul incredere a inceput deja sa piarda teren, dar ritmul in care pierde procentele poate fi controlat sau poate scapa de sub orice control in timp ce se rostogoleste.

Ca V. Ponta s-a precipitat si se va frige iarasi dupa reteta din 2014 sau, dimpotriva, forteaza nota potrivit unui plan si scenariu ceva mai bine organizat, e doar o chestiune de timp pana aflam. Dar conflictul dintre cei doi in jurul noului Cod Silvic este exact genul de razboi care are potentialul sa accelereze prabusirea celui care-l va pierde sau sa-l salveze pe cel care va sti sa administreze cel mai eficient emotiile puternice din complexul subiect al padurilor.

Cea mai amuzanta dintre criticile care i-au fost aduse lui K. Iohannis dupa ultimele aparitii in presa a fost cea a fostului presedinte care brusc e nemultumit ca actualul presedinte vorbeste mai mult in germana decat in romana (asta desi in urma cu mai bine de un an, cand era vorba sa-l puna ministru de Interne, Basescu vedea in faptul ca Iohannis vorbeste germana un mare castig).

E interesant cum aceasta gluma indoielnica a reusit sa provoace mai multe discutii si comentarii decat alte teme mai serioase. Interesanta e si coincidenta prin care fostii coabitanti, Ponta si Basescu, au reusit sa-l atace sincron pe Klaus Iohannis.

Intamplator sau nu, atacurile celor doi si mai ales ratiunile lor fac si mai evidenta posibilitatea ca intr-un viitor oarecare presedintele sa fie transformat in cel mai mare dusman cu care Romania s-ar fi putut pricopsi in cea mai importanta functie.

Singura sansa pe care cred ca Iohannis o are sa castige razboiul ar fi ca sustinatorii sai de la inceput de drum sa demonstreze ca nu si-au pierdut increderea ca sta in puterea lor sa schimbe si clasa politica si regulile dupa care functioneaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Ponta Basescu atac Iohannis, #Iohannis scadere sondaje incredere, #Iohannis interviuri limba germana , #presedinte