Romania nu va fi reprezentata la summit-ul crucial al PPE de azi: Iohannis nu se duce

Marti, 28 Iunie 2016, ora 13:19
17757 citiri
Romania nu va fi reprezentata la summit-ul crucial al PPE de azi: Iohannis nu se duce
Foto: Arhiva Hepta.ro

Romania nu va fi reprezentata de nimeni la reuniunea Partidului Popular European (PPE) care are loc marti, inaintea summit-ului Consiliului European, primul dupa Brexit, pentru ca presedintele Klaus Iohannis nu a dorit sa raspunda invitatiei primite.

PPE este cea mai influenta familie politica la nivel european, reunind 75 de partide si peste 14 sefi de state si de guvern, printre care se numara si presedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, tot din PPE fac parte presedintele Consiliului European, Donald Tusk, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, dar si cancelarul german Angela Merkel.

In mod inexplicabil, presedintele Romaniei nu participa la reuniunea programata pentru ora locala 13:00 (14:00 ora Romaniei), reuniune extrem de importanta in contextul referendumului de iesire a Marii Britanii din UE. Klaus Iohannis s-a rezumat la a transmite, luni, un comunicat de presa in care prezinta pozitia Romaniei dupa Brexit.

Conform agendei presedintelui, Klaus Iohannis are in program astazi doar participarea la Consiliul European, care va incepe la 17:00 ora Romaniei.

Cu toate ca este prezentat pe site-ul PPE ca unul dintre liderii familiei politice, Klaus Iohannis nu figureaza pe lista de participanti la reuniunea de astazi, lista pe care apar insa, printre altii, Mariano Rajoy (premierul Spaniei), Viktor Orban (premierul Ungariei) sau Boyko Borissov (premierul Bulgariei).

Un alt absent este presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades.

Un summit extraordinar, precedat de o reuniune PPE extrem de importanta

Europarlamentarul Siegfried Muresan, purtatorul de cuvant al PPE, ne-a vorbit despre caracterul exceptional al reuniunii de astazi a popularilor europeni.

"Toate deciziile importante luate de Consiliul European de-a lungul ultimilor 10 ani au fost bazate pe pozitii agreate anterior la summit-urile PPE. Summit-ul PPE pregateste reuniunea Consiliului European inaintea fiecarei reuniuni. Este locul unde membrii consiliului apartinand familiei noastre politice, sefi de state si de guverne, precum si presedintele Comisiei Europene si cel al Consiliului European (care participa fara exceptie la acest summit), pregatesc reuniunea. Este locul unde Donald Tusk, Jean Claude Juncker si Angela Merkel iau in cerc restrans, informal, in cadrul unor discutii foarte deschise, decizii privind summit-ul ce urmeaza.

Discutiile in cadrul familiei politice sunt in mod evident mult mai deschise decat sunt dupa aceea la nivelul tuturor celor 28 de state membre, deci este o oportunitate pentru fiecare sef de stat si de guvern de a cunoaste cu adevarat pozitia celorlalti, nu doar ceea ce urmeaza a fi exprimat public, ci si argumentele ce stau in spatele pozitionarilor. Este, de asemenea, si o oportunitate de a face cunoscuta propria pozitie colegilor din aceeasi familie politica", a declarat Siegfried Muresan pentru Ziare.com.

Europarlamentarul a subliniat faptul ca intalnirea popularilor europeni are o "importanta politica foarte mare, iar acest lucru este cunoscut opiniei publice, tuturor liderilor europeni, atentia, inclusiv mediatica, acordata evenimentului fiind intotdeauna mare".

Intrebat daca reuniunea PPE este deosebita, pentru ca se desfasoara intr-un context special, cel al iesirii, in premiera, a unui stat membru din UE, Siegfried Muresan a raspuns: "Categoric, da!".

"E clar ca acest Consiliu European are un caracter extraordinar. El trebuia sa aiba loc initial saptamana trecuta, dar in urma cu cateva luni presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a decis amanarea acestei sedinte cu cateva zile tocmai datorita referendumului din Marea Britanie, pentru ca viitoarele decizii sa fie pregatite.

Nimic din ce a avut loc de la inchiderea urnelor in Marea Britanie si pana la aceasta ora nu va conta atat de mult cat vor conta reuniunile de azi. Pana astazi au avut loc luari de pozitie ale diferitelor parti, insa astazi se va trece la decizii. Astazi este ziua cu adevarat importanta", a declarat purtatorul de cuvant al PPE.

Romania nu este reprezentata de nimeni

De asemenea, intrebat daca Romania putea fi reprezentata de un inlocuitor al presedintelui Klaus Iohannis, Siegfried Muresan a spus ca nu, pentru ca reuniunea PPE este la cel mai inalt nivel.

"PPE remite inaintea fiecarui summit ce pregateste un Consiliu European lista sefilor de state si de guverne, precum si a liderilor de opozitie ai PPE care au confirmat participarea la acest summit. Conform comunicarilor oficiale, daca numele unui lider nu se afla pe lista de participanti inseamna ca nu participa.

Invitatia adresata de presedintele PPE este intotdeauna personala, adresata unui lider. Invitatia nu este transmisibila, acest lucru este cunoscut. Deci, daca un sef de stat nu poate participa sau nu doreste sa participe, atunci inseamna ca statul respectiv nu este reprezentat, tocmai pentru a nu altera caracterul acestor reuniuni. Sunt reuniuni la nivel inalt, al sefilor de state si de guverne, iar daca cineva nu doreste sa participe, atunci nu poate fi reprezentat de nimeni altcineva", a adaugat europarlamentarul Siegfried Muresan.

O reuniune premergatoare a Consiliului European este si cea a Partidului Socialistilor Europeni, la care Romania este reprezentata de presedintele PSD, Liviu Dragnea.

Urmareste live pe Ziare.com cele mai importante momente ale evenimentelor care au loc astazi la Bruxelles.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Iohannis lipsa reuniune PPE Brexit, #Consiliu European Brexit Iohannis , #presedinte