PSD pregateste o sesizare la CCR dupa refuzul lui Iohannis pe remaniere

Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 15:31
6660 citiri
PSD pregateste o sesizare la CCR dupa refuzul lui Iohannis pe remaniere
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Dupa ce presedintele Klaus Iohannis a refuzat sa ii revoce pe Paul Stanescu de la Ministerul Dezvoltarii si pe Lucian Sova de la Ministerul Transporturilor, PSD ar putea sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei cu un conflict juridic intre puteri, a anuntat deputatul Eugen Nicolicea.

Intrebat ce poate face PSD in aceasta situatie, Nicolicea a spus ca deocamdata poate sa analizeze, dar ca e posibil sa se mearga la CCR pentru clarificare, avand in vedere ca nu exista un precedent.

"Analizam, pentru ca exista si situatia sa accepti situatia si sa faci alte propuneri (la numire - n.red.) . Incurcatura cea mare la revocare e ca nu poti sa invoci simetria, ca nu poti sa spui ca, daca a refuzat o revocare, poti sa numesti alta persoana. (...) Sunt mai multe posibilitati, printre care sesizarea CCR pe un conflict juridic de natura constitutionala. Posibilitatea referitoare la numire a fost transata de CCR, posibilitatea refuzului la revocare nu exista in nicio decizie la CCR. Nu exista precedent", a explicat Nicolicea, marti, la Parlament.

Acesta l-a acuzat pe Iohannis ca a facut o incurcatura bine gandita.

"Diferenta intre unii propusi si unii care au fost revocati sau care si-au dat demisia e ca ministrul Olguta Vasilescu era posesoarea a doua propuneri: de revocare si numire, fiind legate intre ele. Evident ca nimeni nu isi imagina incurcatura bine facuta", a mentionat deputatul PSD.

Acesta a sustinut ca Iohannis a spus ca a tinut cont de propunere, "dar nu a tinut ca in cazul Olgutei Vasilescu era de revocare si numire".

"Dna premier a facut niste propuneri de care nu s-a tinut cont si evident ca in aceasta situatie, cel putin la revocari, nu cred ca exista o motivatie ca un presedinte sa se poata opune unor revocari. La numire inventezi motive, dar la revocare nu am inteles ce motive poti sa invoci", a adaugat el.

Amintim ca presedintele Klaus Iohannis a refuzat numirea Liei Olguta Vasilescu la Ministerul Transporturilor si pe cea a lui Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltarii. De asemenea, seful statului a refuzat sa ii revoce pe Paul Stanescu de la Ministerul Dezvoltarii si pe Lucian Sova de la Ministerul Transporturilor, ceea ce inseamna ca Olguta Vasilescu a ramas in afara Guvernului.

Intr-o reactie rapida, Codrin Stefanescu a spus ca PSD-ALDE ar putea merge la Palatul Cotroceni cu aceleasi doua propuneri, doar facand rocada intre ministere.

CCR a decis deja in 2008 ca presedintele poate refuza o singura data numirea unei persoane in functia de ministru

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Nicolicea CCR Iohannis remaniere, #Nicolicea CCR Iohannis revocare , #PSD