Prima reactie a lui Klaus Iohannis dupa ce Toader a anuntat OUG pentru condamnatii VIP

Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 13:39
16323 citiri
Prima reactie a lui Klaus Iohannis dupa ce Toader a anuntat OUG pentru condamnatii VIP
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis a avut marti, din Germania, o prima reactie la anuntul ministrului Tudorel Toader, care a spus ca are pregatita deja o ordonanta de urgenta pentru condamnatii completurilor de 5 de la ICCJ din 2014 pana acum.

"Nu stim exact ce isi imagineaza ministrul sa scrie in ordonanta, dar daca doreste sa faca ce a comunicat public este cras neconstitutionala (ordonanta de urgenta - n.red.) ", a spus Iohannis.

"Exista cateva principii care sunt respectate de toata lumea, ancorate in Constitutie. Unul dintre ele e ca o lege actioneaza numai pentru viitor, legea nu poate sa functioneze retroactiv. Daca s-ar aplica pentru trecut, fiecare guvern ar schimba intreg trecutul statului", iar altfel ar disparea "orice urma de stabilitate, predictibilitate", a adaugat Iohannis, care a participat azi la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare si integrare franco-german de la Aachen.

"Pe scurt, PSD incearca ceea ce a incercat de cand a venit la putere: PSD incearca sa caute solutii pentru politicienii lor cu probleme penale, in frunte cu seful lor de partid. Nu poate sa vina cu astfel de solutii care pur si simplu sunt neavenite, neconstitutionale.

Prin vehicularea in spatiul public a acestei ordonante, PSD arata ca nu ii pasa de Romania, ci doar de propriii politicieni cu probleme penale. Este regretabila aceasta evolutie si inca sper ca inclusiv ministrul Justitiei va mai citi un pic de Constitutie si legislatii si se va renunta la demers", a completat seful statului.

Intrebat daca liderii europeni au transmis ingrijorari in acest sens, seful statului a replicat ca exista o ingrijorare generala pentru soarta statului de drept in Romania.

"Este o ingrijorare generala pentru soarta statului de drept in Romania. Eu imi doresc stat de drept, romanii vor stat de drept si majoritatea politicienilor isi doresc stat de drept, dar PSD doreste ceva special pentru propriii politicieni cu probleme penale. Asta este o mare problema pe care o avem si sper sa se rezolve", a adaugat Klaus Iohannis.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, are deja pregatita ordonanta de urgenta prin care sa se extinda termenul contestatiei in anulare la toate cazurile de condamnari de la ICCJ din ultimii 4 ani.

Daca prin OUG se va extinde termenul actual de 30 de zile, ar aparea baza legala pentru invalidarea tuturor sentintelor definitive date de completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie incepand cu anul 2014. Vorbim inclusiv de condamnarea lui Liviu Dragnea in Dosarul Referendumul.

Citeste si:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Iohannis ordonanta Toader condamnati , #PSD