Filmul zilei la Cotroceni, unde s-a cautat formula noului guvern, iar PSD a lipsit. Variantele de lucru

Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 14:32
19647 citiri
Filmul zilei la Cotroceni, unde s-a cautat formula noului guvern, iar PSD a lipsit. Variantele de lucru
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis s-a consultat azi cu partidele parlamentare pe tema formarii noului guvern.

PNL si USR au propus alegeri anticipate in luna februarie, iar pana atunci sa fie numit un guvern interimar. Si partidul lui Victor Ponta, ProRomania, este de acord cu alegerile anticipate, in cazul in care va exista o majoritate parlamentara care sa declanseze aceasta procedura.

In schimb, UDMR refuza aceasta varianta. Liderul formatiunii, Kelemen Hunor, spune ca, in acest caz, nu vom avea buget pana in vara anului viitor, ceea ce ar arunca tara intr-o criza. Nici PMP nu isi doreste anticipate, afirmand ca reprezinta doar o incercare de a pacali electoratul.

In ceea ce priveste ALDE, presedintele partidului, Calin Popescu Tariceanu, a spus ca noul guvern ar trebui sa fie asumat de PNL, partid care a initiat motiunea de cenzura ce a dus la daramarea Guvernului Dancila.

Au existat si propuneri de premieri: PNL l-a propus pe Ludovic Orban, UDMR vrea ca prim-ministru sa fie de la formatiunea sa, dar nu a inaintat un nume, iar PMP merge pe mana lui Eugen Tomac.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai importante declaratii de la consultarile dintre Iohannis si partidele parlamentare

14:00 - Au intrat la consultari reprezentantii minoritatilor nationale. Liderul de grup, Varujan Pambuccian, nu a fost prezent.

Foto: Administratia Prezidentiala

13:53 - Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca noul guvern ar trebui sa fie asumat de PNL, partid ce a initiat motiunea de cenzura ce a dus la daramarea Guvernului Dancila.

"I-am prezentat presedintelui Klaus Iohannis punctul nostru de vedere, acesta in sinteza vizeaza acordarea sprijinului unui guvern care ar trebui sa fie asumat de PNL, partid care a initiat motiunea de cenzura, partid care ar trebui sa dea si premierul si sa se realizeze apoi discutii pentru sustinerea sa", a declarat Tariceanu.

13:30 - Au inceput discutiile dintre ALDE si presedintele Klaus Iohannis.

Foto: Administratia Prezidentiala

13:18 - ProRomania este de acord cu alegerile anticipate, in cazul in care va exista o majoritate parlamentara care sa declanseze aceasta procedura, a declarat Daniel Constantin, prim-vicepresedinte al formatiunii.

"Am reiterat ceea ce domnul Ponta a spus deja in spatiul public. Daca se va face o majoritate parlamentara pentru a se declansa procedura de anticipate, suntem favorabili acestei idei. Din punctul nostru de vedere, nu se pot organiza mai devreme de luna mai-iunie, cand avem si alegeri locale.

Din punct de vedere guvernamental, nu am inaintat o propunere, suntem realisti, ne-am manifestat disponibilitatea de a contribui prin voturile noastre, pe care le avem din ce in ce mai multe, pentru stabilitatea politica a tarii. Va veni o perioada dificila, vom avea de inchis bugetul pe 2019, de construit bugetul pe anul 2020", a spus Daniel Constantin.

13:00 - Au inceput consultarile dintre ProRomania si presedintele Klaus Iohannis. Liderul formatiunii, Victor Ponta, nu participa la discutii. Delegatia este formata din Daniel Constantin, prim-vicepresedinte al formatiunii, Gabriela Podasca, Oana Vladuca, Ion Mocioalca si Nicolae Banicioiu.

Foto: Administratia Prezidentiala

12:50 - Nici cei din PMP nu isi doresc alegeri anticipate, afirmand ca reprezinta o incercare de pacalire a electoratului. In schimb, i-au propus presedintelui Klaus Iohannis sa ia in calcul numirea lui Eugen Tomac in functia de premier.

"Suntem constienti de miza care apasa pe umerii partidelor de opozitie, vom accepta discutii pentru a incerca sa gasim o formula cat mai eficienta si cat mai rapida pentru a depasi aceasta criza guvernamentala.

Sustinem un guvern care sa fie de acord cu o OUG privind revenirea la alegerea primarului in doua tururi, eliminarea pensiilor speciale, viitoarea majoritate parlamentara sa isi asume reducerea numarului de parlamentari, un minister pentru relatia cu Republica Moldova.

I-am propus presedintelui sa ia in calcul numirea unui prim-ministru din partea PMP. Nu ne temem de anticipate, dar suntem constienti ca e doar o incercare de a pacali electoratul", a declarat presedintele PMP, Eugen Tomac, la finalul discutiilor cu seful statului.

Intrebat daca partidul sau va sustine un guvern PNL, Tomac a spus ca "vom merge si vom discuta cu toate partidele care ne vor invita la dialog. Daca presedintele Iohannis ne va oferi noua sansa de a forma noul guvern, vom discuta si noi cu celelalte partide".

12:30 - La consultarile cu presedintele Klaus Iohannis a intrat delegatia PMP. Aceasta este formata din presedintele formatiunii, Eugen Tomac, si deputatii Marius Pascan, Catalin Cristache, Catalina Bozianu si Cornel Samartinean.

Foto: Administratia Prezidentiala

12:20 - UDMR nu vrea alegeri anticipate, a spus liderul formatiunii, Kelemen Hunor, argumentand ca in aceasta varianta tara va sta fara buget pana in vara anului viitor.

"Am prezentat ce credem noi despre cele doua teme: anticipate si guvern. Avem nevoie de un guvern validat in Parlament cat mai repede. Suntem in octombrie, nu avem nici macar un proiect de buget, avem nevoie de o rectificare bugetara.

Nu credem in varianta anticipatelor. Ar insemna un guvern interimar, ar insemna Parlament dizolvat, nu se va face buget si nu vom avea buget pana in iunie. Sa arunci tara intr-o astfel de criza inseamna ca esti inconstient, nu vezi riscurile. Dar daca toata lumea va sustine anticipatele, noi suntem pregatiti, dar nu sustinem din aceasta cauza, ca nu poti sa lasi tara fara buget", a explicat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a explicat apoi si variantele de guvern sustinute de formatiunea sa.

"Prima optiune e un premier din UDMR, dar nu am facut o nominalizare pana nu vedem ce crede si presedintele Klaus Iohannis.

A doua optiune este un premier independent, nu tehnocrat, din zona financiara, bancara, sustinut de partidele care au votat motiunea de cenzura, care are grija de buget, gestioneaza tara pana in decembrie anul viitor.

Ultima optiune este un guvern condus de PNL, dar acolo am inteles ca nu mai e nevoie de noi. PSD a spus ca, daca PNL promite ca nu taie pensiile si salariile, il va sustine. Asa ca PNL sustinut de PSD va avea majoritate si nu mai este nevoie de noi. Riscurile unui guvern PNL sunt: toata lumea va incerca dintii pe el si se uzeaza. Nu stim ce doreste un astfel de guvern, pentru ca nu a spus", a precizat Kelemen Hunor.

12:00 - Au inceput consultarile dintre UDMR si presedintele Klaus Iohannis. Din delegatia UDMR fac parte Kelemen Hunor, Cseke Attila, Attila Korodi, Antal Arpad, Hegedus Csilla.

Foto: Administratia Prezidentiala

11:57 - Si USR isi doreste alegeri anticipate si i-a transmis acest mesaj presedintelui Klaus Iohannis, a anuntat liderul formatiunii Dan Barna.

"Am luat inca de aseara mesajul presedintelui de sustinere a anticipatelor, azi chiar am inaintat pactul pentru anticipate, presedintele a fost in asentimentul nostru. In egala masura s-a discutat si despre necesitatea unui nou guvern, Guvernul Dancila a fost demis, Romania are nevoie de un nou guvern care sa aiba ca obiectiv anticipatele in februarie. Ne bucuram ca si Ludovic Orban, chiar si Viorica Dancila au vorbit despre anticipate", a declarat Dan Barna, la finalul consultarilor cu Iohannis.

Dan Barna a exclus varianta ca Guvernul Dancila sa ramana pana in primavara, cand ar putea fi organizate anticipate, afirmand ca este cea mai proasta varianta posibila.

"Aceasta este cea mai proasta varianta posibila (Guvernul Dancila sa ramana pana in primavara - n.red.), nici Klaus Iohannis nu o sustine. Pentru cetatenii romani mesajul ar fi imposibil de explicat. Cum sa le spui ca am reusit prin foarte mari eforturi sa dam Guvernul jos, dar il mai tinem pana in primavara?"

Intrebat daca USR va sustine un guvern PNL, Dan Barna a spus ca formatiunea sa sustine orice guvern, mai putin unul format din PSD, care da asigurari ca in primavara va organiza alegeri anticipate.

"Vom sustine parlamentar o guvernare fara PSD, care sa isi asume alegeri anticipate in luna februarie", a subliniat Barna.

11:40 - Au inceput si consultarile dintre USR si Klaus Iohannis, cu o intarziere de cateva minute. Delegatia USR este formata din Dan Barna, Claudiu Nasui, Cristina Pruna, Stelian Ion si Iulian Bulai.

Foto: Administratia Prezidentiala

11:30 - PNL i-a propus presedintelui Klaus Iohannis varianta alegerilor anticipate, dar in cazul in care acest lucru nu va fi posibil liberalii sunt pregatiti sa preia guvernarea, a anuntat liderul partidului, Ludovic Orban, la finalul consultarilor cu seful statului.

"Am prezentat presedintelui Klaus Iohannis mandatul acordat de PNL in cadrul consultarilor. Pozitia PNL e foarte clara, in cazul in care exista posibilitatea pentru anticipate, noi sustinem revenirea la popor. In cazul in care nu va fi posibil si in cazul in care presedintele Klaus Iohannis ne va solicita sa formam Guvernul, suntem pregatiti sa formam un guvern in jurul PNL", a declarat Orban.

Propunerea pentru premier este Ludovic Orban, insa in ceea ce priveste ministrii care vor face parte din Guvern liderul PNL nu a vrut sa dea detalii.

"Propunerea de premier este in persoana presedintelui partidului, a subsemnatului, adica eu. Nu vehiculez nume de colegi, dupa ce stabilim in forumurile statutare numele de ministri ii vom prezenta public", a subliniat Orban.

Intrebat daca in noul guvern vor fi cooptate si alte partide, liderul PNL a afirmat ca isi doreste ca toate formatiunile care au contribuit la caderea Guvernului sa coopereze.

"Suntem la debutul consultarilor, vom urmari pozitiile exprimate de celelalte partide, sigur ca din partea noastra exista disponibilitate la cooperare, noi ne dorim ca formatiunile care au contribuit la caderea Guvernului Dancila sa continue un proiect comun", a mai afirmat Orban.

11:00 - Au inceput consultarile dintre PNL si Klaus Iohannis. Delegatia liberalilor este fomata din Ludovic Orban, Raluca Turcan, Robert Sighiartau, Rares Bogdan, Iulian Dumitrescu si Florin Citu. Sunt sase persoane, desi in comunicatul Presedintiei in care era anuntat calendarul consultarilor scrie ca "fiecare delegatie poate fi formata din maximum 5 persoane".

Foto: Administratia Prezidentiala

10:41 - UDMR nu vrea alegeri anticipate, pentru ca asta ar insemna ca pana in aprilie-mai anul viitor nu va fi adoptat bugetul, a declarat presedintele formatiunii, Kelemen Hunor.

"Fara Parlament si cu un Guvern interimar, cu atributii limitate, cine sa voteze bugetul, cine sa pregateasca bugetul? (...) In cel mai bun caz, autoritatile locale vor primi buget dupa alegerile locale. Ar fi un risc urias, o aventura extraordinara, de care nu are nevoie tara (...), ar fi o aventura extrem de riscanta si inutila", a afirmat Hunor la RFI Romania.

11:38 - Ludovic Orban a anuntat ca propunerea de premier va fi el, iar PNL sustine un guvern mai suplu, cu maximum 15-16 ministere.

10:35 - Liderul PNL Ludovic Orban a declarat, inaintea consultarilor cu presedintele Klaus Iohannis, ca merge la Cotroceni sa discute despre ce se va intampla dupa caderea Guvernului Dancila.

Intrebat daca pentru formarea noului executiv PNL ia in calcul si cooptarea altor partide, Orban a spus ca "deschiderea noastra la dialog este cu toate formatiunile cu care am lucrat la daramarea Guvernului Dancila".

Guvernul Dancila a cazut

238 de parlamentari de la toate partidele, inclusiv PSD, au votat joi pentru demiterea Guvernului. Presedintele Klaus Iohannis a felicitat Opozitia pentru ca a reusit sa dea jos Guvernul Dancila prin motiune de cenzura si a spus ca, in cadrul discutiilor de vineri, va fi abordata si tema alegerilor anticipate.

Seful statului a prezentat deja cateva criterii pentru viitorul guvern care va avea de rezolvat urgent chestiuni extrem de importante, de la desemnarea unui candidat eligibil pentru functia de comisar european, la organizarea alegerilor prezidentiale ce vor avea loc peste o luna. Este insa greu de crezut ca procedurile vor fi parcurse intr-un timp asa scurt pentru a fi instalat un nou guvern.

In incheiere, presedintele a avut un mesaj pentru romani, indemnandu-i sa iasa in continuare in numar cat mai mare la vot, pentru ca acum a fost castigata doar o batalie cu PSD, nu si razboiul.

Urmeaza acum ca Parlamentul sa emita hotararea de demitere a Guvernului, sa se desfasoare consultarile de la Cotroceni, iar la finalul lor Iohannis sa anunte premierul desemnat. Acesta isi va face echipa sa si va merge in Parlament sa obtina votul de incredere.

Urmatoarele alegeri parlamentare vor avea loc in toamna lui 2020, insa mai multe voci din Opozitie, in frunte cu cei de la USR, au cerut alegeri anticipate.

Vezi cum s-a desfasurat filmul zilei in care PSD a pierdut majoritatea si Guvernul Dancila a fost demis in Parlament

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#consultari Klaus Iohannis guvern , #presedinte