Iohannis: Sectorul privat este defaimat de politicieni tributari reflexelor comuniste, autoritariste

Miercuri, 13 Martie 2019, ora 19:28
2844 citiri
Iohannis: Sectorul privat este defaimat de politicieni tributari reflexelor comuniste, autoritariste
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, la deschiderea Galei MERITO, ca sectorul privat, atat de defaimat de unii politicieni tributari reflexelor comuniste, autoritariste, merita apreciat pentru angajamentul de a fi tot mai prezent in viata comunitatii.

"Sectorul privat, atat de defaimat mai nou de unii politicieni tributari reflexelor comuniste, autoritariste, merita apreciat pentru angajamentul de a fi tot mai prezent in viata comunitatii si de a suplini nevoi pe care actuala guvernare pur si simplu le ignora", a afirmat Klaus Iohannis.

El a spus ca, din experienta sa de dascal, stie ca hotaratoare pentru succesul adultului de maine este interactiunea dintre elev si profesor.

"Capacitatea de a inspira, de a incuraja un tanar sa-si dezvolte abilitatile si sa devina performant reprezinta esenta acestei profesii de care, recunosc, sunt inca puternic atasat si care este foarte importanta pentru viitorul societatii noastre", a adaugat Iohannis.

Presedintele a vorbit despre proiectul "Romania educata" si despre principalele idei exprimate in cadrul dezbaterilor.

"Din toate discutiile pe care le-am avut au reiesit mai multe deziderate clare, precum nevoia de a sustine cadrele didactice printr-un proces riguros de selectie, dar si prin formare initiala si formare continua de calitate, cu o pronuntata expunere la medii diverse de invatare.

Vorbim apoi de nevoia dascalilor de fi sprijiniti prin mentorat si de a nu mai fi impovarati de excesul birocratic care ajunge, de exemplu, sa conditioneze promovarea de pregatirea unor stufoase dosare cu acte. Ce a mai reiesit din dezbateri este si necesitatea unor echipe functionale si suficiente de consilieri scolari, care sa vina in sprijinul cadrelor didactice.

Dascalii au nevoie de acces usor la specializari suplimentare si de diversificarea rolurilor pe care le pot adopta in scoli. Nu in ultimul rand, cei care au performante trebuie sa fie rasplatiti, iar cei care nu fac cinste acestei profesii sa paraseasca sistemul de educatie", a spus Iohannis.

Seful statului a subliniat ca, in orice discutie despre imbunatatirea calitatii procesului educational, cadrele didactice trebuie privite ca un partener-cheie si nu ca un actor pasiv, supus dispozitiilor sau deciziilor statului de la nivel central.

"Dumneavoastra sunteti acei dascali care nu ati asteptat reformele venite din Parlament sau de la minister, ci ati venit cu solutii si proiecte proprii, si ati reusit. Va felicit pentru aceasta implicare si va urez sa continuati sa luptati pentru ca fiecare copil din Romania sa aiba o sansa la un viitor mai bun, fiindca, in definitiv, pentru asta traieste dascalul, sa educe elevul, tanarul, studentul, in asa fel incat el sa aiba succes in viata - in viata de tanar si, pe urma, in toata viata de membru responsabil al societatii", a adaugat presedintele.

El a vorbit si despre implicarea mediului privat in educatie.

"Este important ca statul sa nu puna piedici mediului de afaceri atunci cand acesta vrea sa se implice in educatie. Investitiile ar trebui sa fie incurajate si nu doar sub forma unor sponsorizari pentru dotari, ci si ca parte a unor interventii mai sistemice", a subliniat Klaus Iohannis.

"In anul in care se premiaza cea de-a patra generatie de profesori 'MERITO', ne confruntam cu provocari severe, care risca sa afecteze insusi fundamentul democratic al Romaniei. Multe dintre aceste provocari, care ajung sa puna in discutie chiar si parcursul european al tarii noastre, au rezultat inclusiv din neglijarea, decenii la rand, a educatiei romanesti. La 30 de ani de la Revolutie si dupa un secol de unitate nationala, romanii isi doresc un stat de drept functional si o economie dezvoltata.

De fapt, ambele sunt cladite pe activism civic, gandire critica si pe un spirit antreprenorial bazat atat pe accesul la informatie, cat si pe interpretarea corecta a acesteia. Prin Proiectul 'Romania Educata', mi-am propus sa atrag intreaga societate in cea mai ampla dezbatere pe tema educatiei. Sper ca dumneavoastra, in calitate de agenti ai schimbarii in educatie, sa fiti parte activa si implicata a acestei dezbateri", a mai declarat Iohannis.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Klaus Iohannis mediua afaceri, #Klaus Iohannis mediu privat , #presedinte