Iohannis s-a dus la negocierile pe Brexit cu o idee: Oamenii inainte de bani. Toti pentru unul, unul pentru toti!

Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 13:34
5541 citiri
Iohannis s-a dus la negocierile pe Brexit cu o idee: Oamenii inainte de bani. Toti pentru unul, unul pentru toti!
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, de la Bruxelles, ca negocierile care au loc sambata la reuniunea speciala a Consiliului European in format UE 27, pe tema Brexitului, trebuie sa fie facute pe o singura voce, iar Europa trebuie sa fie unita.

Iohannis a numit intalnirea de sambata dintre liderii tarilor UE, cea in care se decid liniile directoare in care se vor desfasura negocierile, una "foarte importanta si proportional destul de complicata".

"Pentru mine cel mai important este sa discutam despre oameni, sunt cel mai important lucru", a spus presedintele inainte de intalnire, punctand ca se refera in primul rand la romanii care traiesc in Marea Britanie, dar si la britanicii catre locuiesc in Romania si chiar la restul europenilor care traiesc in UK.

"Aceste lucruri trebuie clarificate primele si aceasta va fi pozitia mea la discutiile de azi. Acesti oameni trebuie sa stie ce-i asteapta; sunt milioane de oameni care s-au ghidat dupa libera circulatie", a punctat Klaus Iohannis.

"Dupa ce lamurim problema oamenilor, trebuie sa ajungem la a doua chestiune, banii. Trebuie sa stabilim foarte clar obligatiile financiare ce rezulta din Brexit - cum se pot calcula, cum se pot stinge", a mai afirmat presedintele, precizand ca Romania e direct interesata ca bugetul UE sa nu sufere modificari prea mari, pentru ca asteapta "banii pentru coeziune, pentru agricultura. Trebuie sa stim foarte bine pe ce bani contam si avem dreptul".

Legat de aceasta a doua chestiune, partea financiara, presedintele a tinut sa specifice ca "de cand se discuta despre Brexit s-a pus un pic gresit problema: 'nota de plata a UK'. Nu e vorba de asa ceva, ci de angajamanete financiare care au fost luate inainte de Brexit. Despre acesti bani vorbim, care au fost negociati, prinsi in buget".

Iohannis a atras atentia si asupra faptului ca nu se poate negocia totul deodata, asa cum isi doreste Marea Britanie. "Nu se poate sa avem simultan, de la inceput, negocieri pentru iesire si pentru situatia de dupa. Avem nevoie de o etapizare, trebuie sa incepem cu iesirea. Abia apoi, daca (Marea Britanie - n.red.) a facut progrese suficient, putem, de principiu, sa incepem negocierile pentru ce va fi dupa".

"Nu sunt de acord sa se negocieze sectorial, nici bilateral. UE 27 trebuie sa fie unit, trebuie sa negocieze o singura voce si rezultatul nu poate sa fie pe bucatele. Toti pentru unul, unul pentru toti si nimic nu e agreat pana nu se agreeaza totul", a conchis presedintele.

Presedintele a mai exprimat aceasta pozitie si in urma cu o luna, la Malta.

UE discuta in weekend despre o aderare a unei Irlande unite dupa Brexit

Negocieri Brexit: Va fi Romania barca de salvare a Marii Britanii?

Presedintele PE transmite ca Brexitul poate fi intors. Totul depinde de rezultatul anticipatelor din UK

Brexit: Parlamentul European a adoptat conditiile-cheie pentru a aproba acordul de iesire a Marii Britanii din UE

Theresa May pregateste UK pentru era post-Brexit: Vizita in Arabia Saudita, in cautare de investitii

UE dezvaluie primul plan de negocieri cu privire la Brexit

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Iohannis negocieri Bruxelles Brexit, #Iohannis romani UK drepturi, #negocieri Brexit Bruxelles , #presedinte