Iohannis pleaca duminica in Italia - e prima vizita de stat din ultimii 45 de ani

Duminica, 14 Octombrie 2018, ora 07:45
6898 citiri
Iohannis pleaca duminica in Italia - e prima vizita de stat din ultimii 45 de ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis va merge in Italia, in perioada 14-17 octombrie, fiind prima vizita de stat din ultimii 45 de ani.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, vizita are loc in contextul sarbatoririi Centenarului Marii Uniri si al aniversarii a 10 ani de la ridicarea relatiei bilaterale dintre Romania si Italia la nivel de Parteneriat Strategic Consolidat.

Duminica, 14 octombrie, la sediul Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei, Iohannis va avea o intrevedere cu reprezentanti de marca ai cultelor religioase ortodox, greco-catolic si romano-catolic. In cursul serii, seful statului va participa la un moment simbolic al vizitei - iluminarea Columnei lui Traian (foto) in culorile drapelului Romaniei.

Luni, 15 octombrie, vor avea loc convorbiri oficiale cu presedintele Italiei, Sergio Mattarella, pe teme legate de Parteneriatul Strategic Consolidat dintre cele doua tari, precum si de cooperarea in plan european, international si securitar.

"In cadrul dialogului, o atentie deosebita va fi acordata reconfirmarii caracterului special al relatiei bilaterale, aprofundarii Parteneriatului Strategic Consolidat, intaririi cooperarii economice si rolului comunitatii romanesti din Italia. Va fi realizat, totodata, un schimb de opinii pe temele de actualitate ale agendei UE, inclusiv in contextul pregatirii exercitarii Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene, precum si pe teme internationale. Cei doi presedinti vor participa la inaugurarea unei expozitii dedicate comemorarii a 2000 de ani de la moartea poetului latin Ovidiu", a transmis Presedintia.

Agenda va mai include intrevederi oficiale cu presedintele Consiliului de Ministri al Italiei, Giuseppe Conte, cu presedintele Senatului, Maria Elisabetta Alberti Casellati, si cu presedintele Camerei Deputatilor, Roberto Fico.

In 16 octombrie, presedintele Klaus Iohannis va participa la deschiderea Forumului de Afaceri Romania-Italia, "eveniment menit sa stimuleze dimensiunea economica a Parteneriatului Strategic Consolidat", in contextul in care, in 2017, valoarea schimburilor comerciale a fost de 14,6 miliarde euro, cea mai ridicata valoare inregistrata in istoria relatiilor comerciale romano-italiene.

Cu o valoare estimata a schimburilor comerciale de peste 15,5 miliarde euro, in acest an, Italia este doilea partener comercial al Romaniei si ocupa primul loc in topul investitorilor straini din punct de vedere al numarului de companii prezente pe piata, respectiv locul cinci in clasamentul investitiilor straine in economia noastra.

De asemenea, Klaus Iohannis va avea, la Roma, o intrevedere cu primarul orasului, Virginia Raggi, urmata de o reuniune cu reprezentantii comunitatii romanesti, cea mai numeroasa din afara granitelor si cea mai mare comunitate straina din Peninsula.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Iohannis vizita stat Italia , #presedinte
Comentarii
Poza apollo11
apollo11
rank 1
Ati uitat un lucru esential mai tovarasi de la ziare com...
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5