Iohannis i-a respins iar pe Vasilescu si Draghici. I-a trimis o scrisoare lui Dancila in care explica de ce

Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 17:43
18400 citiri
Iohannis i-a respins iar pe Vasilescu si Draghici. I-a trimis o scrisoare lui Dancila in care explica de ce
Foto: Presidency.ro

Presedintele Klaus Iohannis i-a trimis premierului Viorica Dancila o noua scrisoare in care precizeaza ca nu poate accepta propunerile pentru Ministerul Dezvoltarii si Transporturilor, Lia Olguta Vasilescu si Mircea Draghici, si explica de ce.

Seful statului spune ca documentele transmise (copia cartii de identitate si curriculum vitae actualizat), sunt incomplete.

Astfel, precizeaza Klaus Iohannis, nu se poate verifica indeplinirea tuturor conditiilor prevazute de Constitutie pentru numirea celor doi in functia de membru al Guvernului.

Mai exact, presedintele invoca lipsa cazierului judiciar, acesta "fiind singurul document care atesta situatia judiciara a unei persoane".

Potrivit lui Iohannis, "nici Constitutia si nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea in functia de membru al Guvernului cu privire la dovada indeplinirii conditiei prevazute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnari penale".

Iata scrisoarea transmisa de Klaus Iohannis catre Viorica Dancila:

"Stimata doamna Prim - ministru,

Urmare adresei dumneavoastra nr. 5/105/10.01.2019, prin care ati reiterat propunerea de numire in functia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice a doamnei Lia-Olguta Vasilescu, respectiv de numire in functia de ministru al transporturilor a domnului Mircea-Gheorghe Draghici, asumandu-va indeplinirea tuturor conditiilor de legalitate de catre persoanele propuse,

Vazand incidenta dispozitiilor art. 85 alin. (2) si ale art. 105 din Constitutie, precum si a celor ale art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, potrivit carora pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute in cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare, si tinand seama si de jurisprudenta Curtii Constitutionale,

Luand in considerare ca legea prevede un regim juridic diferit pentru membrii Parlamentului si pentru membrii Guvernului atat in ceea ce priveste incompatibilitatile, cat si in ceea ce priveste conditiile de exercitare a celor doua functii de demnitate publica, numai persoana in cauza putand sa declare pe propria raspundere ca nu se afla in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute de lege,

Retinand ca nici Constitutia si nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea in functia de membru al Guvernului cu privire la dovada indeplinirii conditiei prevazute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnari penale, si avand in vedere dispozitiile art. 2 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, potrivit carora "in cazierul judiciar se tine evidenta persoanelor fizice si a persoanelor juridice condamnate ori impotriva carora s-au luat alte masuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum si a celor fata de care au fost dispuse masuri procesual-penale", certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atesta situatia judiciara a unei persoane,

Constatand ca documentatia care insoteste propunerea (respectiv copia cartii de identitate si curriculum vitae actualizat) este incompleta, astfel incat nu se poate verifica indeplinirea tuturor conditiilor prevazute de art. 105 din Constitutie si de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea in functia de membru al Guvernului,

Va aduc la cunostinta ca, in continuare, propunerile de numire in functia de membru al Guvernului nu fac dovada indeplinirii tuturor conditiilor de legalitate, astfel incat sa li se poata da curs."

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat inca de luni ca va respinge din nou propunerile guvernului pentru preluarea ministerelor Dezvoltarii si Transporturilor, Lia Olguta Vasilescu si Mircea Draghici.

"Aceste doua propuneri vor fi refuzate in cursul acestei saptamani", a declarat Klaus Iohannis.

Intrebat care sunt motivele pentru care nu ii accepta pe cei doi, seful statului a spus ca "veti vedea cand veti citi scrisorile".

Klaus Iohannis i-a sfatut pe membrii guvernului sa citeasca cu atentie legislatia invocata de el in scrisorile trimise saptamana trecuta, in care a motivat refuzul de a-i numi pe Lia Olguta Vasilescu, Ilan Laufer si Mircea Draghici in functiile de ministri, iar pe cei din PSD sa faca propuneri de ministri care sa il convinga ca institutiile vor fi bine conduse.

Amintim ca, saptamana trecuta, presedintele Klaus Iohannis i-a trimis doua scrisori prim-ministrului Viorica Dancila, in care motiveaza refuzul de a-i numi pe Lia Olguta Vasilescu, Ilan Laufer si Mircea Draghici in functiile de ministri.

Lia Olguta Vasilescu a fost propusa initial de premier la Ministerul Transporturilor, iar Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltarii.

Dupa refuzul lui Iohannis, Lia-Olguta Vasilescu a fost propusa in functia de ministru al Dezvoltarii si Mircea Draghici la Ministerul Transporturilor, dar si de aceasta data seful statului a refuzat nominalizarile guvernului.

Astfel, in prima scrisoare, seful statului a explicat de ce a refuzat propunerea lui Laufer la Dezvoltare: pentru ca documentatia ce insotea propunerea nu indeplinea conditiile prevazute de art. 105 din Constitutie.

Referitor la fostul ministru al Muncii, presedintele a explicat ca Lia Olguta Vasilescu "nu are expertiza necesara gestionarii domeniului complex al transporturilor".

In a doua scrisoare, Klaus Iohannis a motivat si refuzul de a-i numi pe Lia-Olguta Vasilescu in functia de ministru al Dezvoltarii si pe Mircea Draghici la Ministerul Transporturilor.

De aceasta data, presedintele subliniaza ca propunerile primite de la premier "nu fac dovada indeplinirii conditiilor de legalitate, astfel incat sa li se poata da curs".

Ulterior, premierul Viorica Dancila i-a raspuns lui Klaus Iohannis, precizand ca propunerile lui Vasilescu si Draghici pentru functiile de ministri indeplinesc conditiile de legalitate prevazute de art. 2 din Legea nr. 90/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.

Iata si Prima reactie a Liei Olguta Vasilescu dupa ce Iohannis a explicat de ce nu o pune iarasi ministru

Vezi si Grebla anunta optiunile Guvernului dupa scrisorile lui Iohannis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Klaus Iohannis ministri, #Klaus Iohannis Lia Olguta Vasilescu, #Klaus Iohannis Mircea Draghici , #presedinte