Iohannis, dupa decizia CCR: Partidele sa gaseasca forma cea mai potrivita pentru transpunerea in legislatie a referendumului

Marti, 23 Iulie 2019, ora 17:48
3035 citiri
Iohannis, dupa decizia CCR: Partidele sa gaseasca forma cea mai potrivita pentru transpunerea in legislatie a referendumului
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a precizat, marti, in cadrul unei alocutiuni prezentate la Palatul Cotroceni, ca el nu a intrebat cetatenii la referendumul din 26 mai daca interzicerea amnistiei si gratierii ar trebui sa fie introdusa in Constitutie, asa ca este rolul partidelor sa gaseasca acum cea mai buna solutie pentru implementarea rezultatelor.

A fost prima reactie a presedintelui Iohannis dupa decizia Curtii Constitutionale de a respins ca neconstitutionala interzicerea amnistiei si gratierii prin articol introdus in legea fundamentala.

"In urma cu cateva zile, Curtea Constitutionala a stabilit ca nu este nevoie de modificarea Constitutiei pentru a interzice amnistia si gratierea coruptilor. In referendumul convocat in 26 mai, eu nu am intrebat cetatenii daca aceasta interdictie trebuie instituita in Legea fundamentala.

Pentru implementarea rezultatelor referendumului este nevoie in primul rand de vointa politica pentru ca acest lucru sa se intample. (...) Este datoria partidelor parlamentare de a gasi forma cea mai potrivita prin care sa transpuna in legislatie optiunea cetatenilor.

Partidele politice au venit cu anumite variante de modificare a Constitutiei, iar unele solutii au fost declarate neconstitutionale. (...) Cele mai multe dintre solutiile cuprinse in proiectele inaintate catre Curte au trecut testul constitutional, asa ca isi vor urma mai departe cursul firesc.

Nu este nicio tragedie ca anumite propuneri din proiectele de modificare a Constitutiei au fost invalidate, asa cum au clamat unele voci in spatiul public. Pur si simplu, partidele vor trebui sa vina acum cu alte variante de schimbare a legislatiei, care sa conduca la acelasi rezultat: transpunerea cat mai urgenta in lege a vointei populare", a declarat presedintele Iohannis, marti, la Palatul Cotroceni.

Declaratiile au fost facute in contextul in care reprezentantii UDMR si minoritatilor din Parlament au semnat marti Pactul National asumat de presedintele Iohannis.

Cu acest prilej, seful statului a subliniat faptul ca acest acord, semnat de toate partidele parlamentare cu exceptia PSD si ALDE, "devine cu atat mai important si necesar, tocmai pentru ca reprezinta acea garantie bazata pe angajamentul si responsabilitatea ca oamenii politici inteleg ca trebuie sa respecte vocea poporului".

"Vointa politica a PSD de a-i proteja exclusiv pe corupti, invalidata la referendum, este cea care a generat amputarea legislatiei penale si a legilor justitiei si de aceea o vointa politica pusa in slujba intereselor cetatenilor este cea care poate sa transpuna in legislatie acest referendum.

Vointa cetatenilor, exprimata in mod categoric si fara echivoc de 6,4 milioane de romani prin votul 'DA' dat pe 26 mai, trebuie respectata in mod obligatoriu. Acest lucru este incontestabil.

Curtea Constitutionala a validat inca de luna trecuta rezultatele referendumului, fapt care face ca acest demers, insistent cerut de catre societate, sa fie unul corect si pe deplin constitutional. Repet, Curtea Constitutionala a validat referendumul! (...)

Decizia CCR nu schimba cu nimic realitatea: dupa votul din 26 mai, Parlamentul nu va mai putea niciodata sa legifereze amnistia si gratierea coruptilor, pentru ca ar incalca flagrant vointa poporului, exprimata categoric si in mod democratic la referendum. Este un principiu stabilit tot de Curtea Constitutionala", s-a aratat increzator presedintele Klaus Iohannis.

Citeste aici intreaga Alocutiune rostita de presedintele Klaus Iohannis marti, la Palatul Cotroceni.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis referendum decizie CCR, #CCR respins proiecte revizuire Constitutie , #presedinte