Iohannis, despre Centenar: Din pacate, jocul politic marunt a avut castig de cauza in fata unei rare oportunitati

Joi, 15 Martie 2018, ora 19:21
3884 citiri
Iohannis, despre Centenar: Din pacate, jocul politic marunt a avut castig de cauza in fata unei rare oportunitati
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, la o dezbatere privind Centenarul Unirii organizata la Cotroceni, ca, din pacate, jocul politic marunt a avut castig de cauza in fata unei rare oportunitati, aceea de a construi consens politic, coeziune si angajament social in jurul unor obiective si proiecte de modernizare a tarii, continuand idealurile Marii Uniri.

Presedintele a precizat, la inceput, ca a dorit ca la inceputul Anului Centenarului sa se intalneasca cu cei care i-au adresat solicitari de acordare a Inaltului Patronaj sau i-au trimis invitatii la proiecte si evenimente de marcare a faptelor de acum un secol.

El a amintit ca a subliniat in repetate randuri ca Centenarul Marii Uniri nu trebuie sa se rezume la a fi un simplu prilej de ceremonii, fie ele pioase sau de mare bucurie, precizand ca Centenarul nu marcheaza doar momentele de acum 100 de ani, ci este despre intregul parcurs al Romaniei moderne si despre proiectele noastre de viitor.

"Mai mult, Centenarul nu poate fi despartit de istoria si soarta continentului nostru, dupa cum nici viitorul nostru nu poate fi rupt de proiectul european din care facem parte. Am incurajat toate guvernele Romaniei de dupa 2015, au fost cinci, sa-si asume cu maxima responsabilitate rolul de a dovedi, prin proiecte concrete, importante, implementate cu responsabilitate, capacitatea tarii noastre de a se angaja in al doilea secol al sau de modernitate", a adaugat seful statului.

De asemenea, el a mentionat ca Centenarul a creat in societatea romaneasca un orizont de asteptare comparabil, poate, cu momentul aderarii tarii noastre, in 2007, la Uniunea Europeana.

"Din pacate, jocul politic marunt a avut castig de cauza in fata unei rare oportunitati: aceea de a construi consens politic, coeziune si angajament social in jurul unor obiective si proiecte de modernizare a tarii, continuand idealurile Marii Uniri. Regret ca manifestarile si proiectele dedicate Centenarului se pregatesc in lipsa unui cadru legal, care cadru nu a fost inca adoptat de Parlament. Regretabil este si faptul ca, desi Guvernele succesive din ultimul an ne-au anuntat in repetate randuri de iminenta prezentarii unui program national al Centenarului si a adoptarii unui mecanism transparent si operational de sprijin, acest lucru nu s-a intamplat", a tinut sa precizeze presedintele Iohannis.

Seful statului a amintit ca, acum 100 de ani, asteptarile majoritatii romanesti si, deopotriva, ale minoritatilor nationale erau de a trai nu doar intr-o Romanie mai mare, ci si intr-o Romanie mai buna.

"Sa retinem acest lucru! 'Dreptate si adevar, la temelia Romaniei intregite!' - s-a spus la Alba-Iulia. Infaptuirea idealului national a fost legata de edificarea unei Romanii mai drepte, mai incluziva in raport cu toti cetatenii sai, o tara care isi fructifica potentialul uman si natural. S-a dorit o Romanie apropiata de Europa si de valorile europene. Din pacate, la scurt timp de la intregirea nationala, am cunoscut ascensiunea totalitarismelor si a politicii de dictat, cresterea intolerantei si a antisemitismului pana la forme criminale de manifestare. Izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial si instaurarea prin forta a comunismului au suspendat, pentru jumatate de secol, modernizarea si europenizarea Romaniei", a continuat presedintele.

Klaus Iohannis a mai spus ca anul 1989 ne-a redat speranta intr-un viitor bazat pe valorile occidentale dar, deopotriva, ne-a conferit si responsabilitatea construirii sale.

"Doamnelor si domnilor, 'Vrednicia neamurilor se judeca dupa temeinicia hotararilor ce le iau, dupa masura de inaltare sufleteasca cu care se alatura la aceste hotarari si dupa staruinta cu care se silesc a infaptui hotararile luate'. Aceste cuvinte pe care Iuliu Maniu le-a rostit la 1 Decembrie 1918, la un veac distanta, sunt la fel de adevarate si pline de semnificatie. Daca vrem sa cinstim cu adevarat faptele inaintasilor si sa ne ridicam la inaltimea mostenirii pe care ne-au lasat-o, avem datoria sa ne asumam, la randul nostru, tinte la fel de inalte. Doar punandu-ne resursele in slujba societatii putem contribui cu totii - oameni de stat, clasa politica, elite din toate domeniile - la dezvoltarea tarii in urmatoarea suta de ani", a afirmat seful statului.

Presedintele a mentionat ca "anul 1918 ne arata, in mod exemplar, ca atunci cand interesele nationale, iar nu cele marunte, de grup, sunt puse in centrul viziunii politice, Romania face pasi uriasi inainte si isi capata locul pe care il merita intre natiunile Globului".

"Este responsabilitatea noastra sa intram in noul centenar cu o intelegere profunda a acestui adevar istoric. Este cu atat mai relevant faptul ca trecerea in urmatorul veac coincide cu preluarea, la 1 ianuarie 2019, a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene. Constiinta nationala, apropierea societatii noastre de procesele politice si economice occidentale si forta viziunii elitelor au dat forma si identitate tarii. In secolul XXI insa, Romania are nevoie de noi energii, care sa se manifeste intr-un Proiect de tara in acord cu interesele noastre contemporane, fundamental legate de statutul de membru al Uniunii Europene si al NATO", a subliniat Iohannis.

Presedintele a precizat ca Romania pe care ne-o dorim nu poate exista in lipsa unei autentice cresteri a competitivitatii, ceea ce presupune, in primul rand, un angajament sustinut pentru un sistem de educatie modern, deschis deopotriva catre valorile umanismului european si catre nevoile mediului antreprenorial.

"Trebuie sa stopam declinul infrastructurii si al sistemelor publice. Trebuie sa fructificam potentialul industriilor creative si al sectorului cultural, sa reunim natiunea in jurul valorilor si proiectelor coezive. Proiectele care celebreaza Centenarul sunt importante daca propun idei, perspective sau obiective pentru viitor. Acesta a fost si criteriul esential pentru care incurajez si sustin manifestarile pe care dumneavoastra le dedicati Centenarului. Sunt convins ca veti avea succes, pentru ca in centrul proiectelor ati pus valorile si idealurile care au propulsat Romania pe calea modernitatii sale europene", a incheiat presedintele.

La dezbaterea de la Cotroceni participa si ministrul Culturii, presedintele Academiei Romane, personalitati din viata publica si culturala, precum Mihai Sora. Sunt prezenti initiatori de proiecte pentru Centenar, precum si presedintele CJ Suceava, primarul minicipiului Alba Iulia.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#presedinte Iohannis Centenar , #presedinte