Iohannis a vorbit la Adunarea Generala a ONU despre terorism si conflictele din regiunea Marii Negre (Video)

Joi, 21 Septembrie 2017, ora 07:54
4136 citiri
Iohannis a vorbit la Adunarea Generala a ONU despre terorism si conflictele din regiunea Marii Negre (Video)
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, in discursul rostit la Adunarea Generala ONU, ca "mai mult ca oricand, un sistem international bazat pe reguli - statul de drept la nivel international - este fundamental" si ca "implicarea crescuta in educatie, asigurarea prosperitatii cetatenilor sunt cele mai eficiente cai de prevenire a instabilitatii si crizelor". Totodata, seful statului a subliniat amenintarea reprezentata de conflictele prelungite din regiunea Marii Negre.

De asemenea, Iohannis a exprimat convingerea Romaniei ca, in contextul cresterii violentei si a dezinformarii, doar prin educatie de calitate pot fi contracarate tendintele extremiste cu care se confrunta tinerii.

"In contextul cresterii violentei si a dezinformarii, Romania este convinsa ca doar prin educatie de calitate putem contracara tendintele extremiste cu care se confrunta astazi tinerii nostri. In acelasi timp, continuam sa fim preocupati de evolutiile din domeniul securitatii din regiunea noastra, dar si din jurul acesteia. Conflictele prelungite din regiunea Marii Negre raman o amenintare serioasa. Suntem inca martori ai unor actiuni intreprinse in detrimentul principiilor si normelor dreptului international", a afirmat Iohannis.

El a sustinut ca proliferarea conflictelor prelungite in vecinatatea Romaniei a ingreunat cooperarea regionala si a adus increderea reciproca la unele dintre cele mai scazute niveluri istorice, motiv pentru care comunitatea internationala ar trebui sa sprijine in mod activ cooperarea regionala, sa stimuleze masuri de consolidare a increderii si sa abordeze aceste conflicte in mod decisiv.

"Permiteti-mi sa incep prin a transmite condoleante poporului mexican. Permiteti-mi sa salut atentia pe care o acordam in acest an pacii si unei vieti decente pentru toti pe o planeta sustenabila. Acestea sunt obiective esentiale, care necesita toata determinarea noastra, ca lideri responsabili, pentru a le atinge, mai ales tinand cont de provocarile pe care le avem in fata.

Intr-adevar, oameni din intreaga lume inca sufera din cauza efectelor brutale ale razboiului, saraciei, inegalitatii si nedreptatii. Tensiunile asupra identitatii culturale si credintei sunt in crestere chiar si in cadrul societatilor in mod traditional deschise si tolerante", a afirmat seful statului la inceputul discursului, adaugand ca "dezastrele naturale provoaca pagube din ce in ce mai mari de la an la an", iar "atentatele teroriste adancesc sentimentul de insecuritate".

El a apreciat ca este evident ca nicio alta cale nu este mai potrivita decat multilateralismul in identificarea unor solutii viabile pentru actualele provocari la nivel mondial.

"Mai mult ca oricand, un sistem international bazat pe reguli - statul de drept la nivel international - este fundamental pentru succesul nostru. ONU trebuie sa aiba la dispozitie instrumentele esentiale pentru a functiona ca o organizatie eficienta, care sa reflecte vointa membrilor sai si sa se bucure de increderea tuturor oamenilor de pe glob. Totodata, noi, statele membre, trebuie sa dam dovada de un angajament mai ferm fata de Organizatie", a sustinut Iohannis, argumentand ca "dezvoltarea si sustinerea pacii necesita nu doar o reactie rapida si adecvata la crize, ci si o intelegere a cauzelor aflate la baza conflictelor si insecuritatii, care rareori provin dintr-o singura sursa".

El a sustinut ca implicarea crescuta in educatie, asigurarea prosperitatii cetatenilor sunt cele mai eficiente cai de prevenire a instabilitatii si crizelor, indicand drept cale de atingere a acestui obiectiv implementarea Agendei globale pentru Dezvoltare, inclusiv in ceea ce priveste prevenirea conflictelor si sustinerea pacii, dar si referitor la Obiectivele de Dezvoltare Durabila.

"Sustinem demersurile Secretarului General de a continua o reforma semnificativa, bazata pe trei prioritati: prevenirea conflictelor, dezvoltare durabila, reforma managementului si a Secretariatului, cu scopul cresterii eficientei ONU", a asigurat Iohannis, salutand reforma mecanismelor ONU de lupta impotriva terorismului si demersurile ONU de a face din combaterea terorismului un element cheie al agendei sale de preventie.

El si-a exprimat toata increderea ca nou infiintatul Birou al Natiunilor Unite de lupta impotriva terorismului va duce la cresterea eficientei in combaterea terorismului in toate formele si manifestarile sale. In acest sens, Romania isi mentine angajamentul fata de initiativa comuna cu Spania pentru posibila infiintarea unei Curti Internationale impotriva Terorismului.

Klaus Iohannis a pledat in favoarea acordarii unui loc nepermanent Romaniei in Consiliul de Securitatea ONU, in mandatul 2020-2021, spunand ca Romania ar fi onorata sa isi aduca din nou contributia la activitatea Consiliului de Securitate, candidatura sa fiind legata de implicarea categorica a tarii mele in sprijinirea eforturile ONU pentru pace si securitate si de angajamentul nostru ferm pentru pace, dezvoltare si justitie.

"Daca efortul nostru de a deveni un membru nepermanent al Consiliului de Securitate pentru mandatul 2020-2021 va fi incununat cu succes, vom fi onorati sa ne implicam si mai mult in avansarea proiectelor noastre comune si a Organizatiei in ansamblu", a dat asigurari presedintele.

Iohannis s-a intalnit din nou cu Trump pret de o fotografie

Iohannis a discutat cu secretarul ONU despre candidatura Romaniei la Consiliul de Securitate

Iohannis pledeaza in SUA pentru drepturile femeilor. Romania are peste 1.000 de experti in egalitatea de gen

AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#Klaus Iohannis discurs Adunare Generala ONU, #Iohannis discurs terorism Marea Neagra ONU , #presedinte