Iohannis a sesizat CCR in cazul modificarilor la Legea administratiei publice locale

Miercuri, 20 Martie 2019, ora 19:00
2847 citiri
Iohannis a sesizat CCR in cazul modificarilor la Legea administratiei publice locale
Foto: site CCR

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR in cazul modificarilor la Legea administratiei publice locale, afirmand ca prin modul in care a fost adoptata, precum si prin continutul normativ, contravine unor norme si principii constitutionale.

In sesizare, presedintele afirma ca Legea pentru modificarea si completarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 a fost adoptata cu nesocotirea prevederilor art. 61 si ale art. 75 din Constitutie, fiind incalcata competenta primei Camere sesizate, Camera Deputatilor, care nu a dezbatut textul si solutiile adoptate de Senat.

In sesizare, seful statului invoca si motive de neconstitutionalitate intrinseca.

"La Art. I. - pct. 1. din legea criticata se prevede: 'La articolul 34, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu urmatorul cuprins: (3) Exercitarea mandatului consiliului local debuteaza la data adoptarii hotararii prevazuta la alin. (2) . Durata mandatului consiliului local reprezinta durata intre data de constituire a consiliului local, in urma desfasurarii alegerilor locale generale si ziua anterioara datei de constituire a noului consiliu local, ca urmare a desfasurarii unor noi alegeri locale generale'. In primul rand, prevederile criticate instituie un paralelism legislativ care lipseste dispozitia in discutie de claritate si previzibilitate, contrar exigentelor de calitate a legii impuse de art. 1 alin. (5) din Constitutie", afirma presedintele.

Printre altele, presedintele considera ca "Paralelismul legislativ si neclaritatea textului criticat pot genera o prelungire a mandatelor consilierilor locali contrara art. 38 alin. (1) din Legea nr. 215/2001 si, implicit, art. 1 alin. (5) din Constitutie".

Despre prevederea conform careia consiliul local se dizolva de drept "in cazul in care acesta nu se intruneste timp de doua luni de mandat consecutiv, desi a fost convocat conform prevederilor legale", presedintele afirma ca "norma este neclara intrucat nu se poate stabili daca legiuitorul a avut in vedere doua luni consecutive din cadrul aceluiasi mandat ori doua luni din mandate consecutive".

O alta prevedere criticata de presedinte este cea conform careia " (1¹) Luna de mandat a consiliului local avuta in vedere pentru indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) lit. a) si b), este, de regula, diferita de luna calendaristica."

"Apreciem ca neclaritatea normei criticate are drept consecinta lipsa de previzibilitate a acesteia care, la randul sau, poate genera confuzii in interpretarea/aplicarea sa, creand, astfel, premisele unor vicii de neconstitutionalitate prin raportare la art. 1 alin. (3) si alin. (5) din Constitutie", mai afirma presedintele in sesizare.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Iohannis CCR legea administratiei locale , #presedinte
Comentarii