Iohannis a criticat CSM in sedinta in care e aleasa noua conducere si i-a raspuns unei apropiate a Liei Savonea: Perioada de intrare cu bocancii in justitie s-a terminat

Marti, 10 Decembrie 2019, ora 12:13
8301 citiri
Iohannis a criticat CSM in sedinta in care e aleasa noua conducere si i-a raspuns unei apropiate a Liei Savonea: Perioada de intrare cu bocancii in justitie s-a terminat
Foto: captura video

Presedintele Klaus Iohannis a participat marti la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) in care este aleasa conducerea institutiei pentru anul 2020.

In 2019, institutia a fost condusa de Lia Savonea, care a luat mai multe decizii discutabile care i-au atras critici dure din partea asociatiilor de magistrati. Seful statului, care a prezidat in prima parte sedinta, a sustinut un scurt discurs in care a punctat acest lucru.

Iohannis a subliniat ca tensiunile ce s-au creat sub conducerea Liei Savonea au ridicat ingrijorare pentru ca au indepartat CSM de rolul sau fundamental, acela de garant al independentei justitiei.

"In 2015, la prima mea participare in calitate de presedinte al Romaniei la o sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii - aflat la momentul respectiv intr-o alta componenta - am subliniat ca institutiile nu trebuie personalizate si identificate cu imaginea liderului de la un moment dat, pentru ca institutiile nu apartin conducatorilor si doar asa ne putem feri de derapaje si manipulari, de situatii periculoase si nedemocratice.

Si astazi cred cu tarie in ceea ce am afirmat atunci: tensiunile interne, orgoliile sau interesele personale trebuie trecute mereu in plan secund atunci cand suntem chemati sa contribuim la evolutia democratica a statului roman. (...)

Societatea romaneasca, in general, si sistemul judiciar, in special, asteapta de la cei chemati sa garanteze independenta justitiei o abordare matura, inteleapta, cu buna credinta si lipsita de partizanat. In acest sens, pastrarea independentei si a constiintei profesionale a magistratilor, dar si a membrilor CSM sunt esentiale.

CSM are un rol fundamental in buna functionare a sistemului judiciar si, implicit, in mentinerea unui echilibru in interiorul acestuia. Pentru ca acest deziderat sa se realizeze, este necesar un echilibru chiar in interiorul Consiliului Superior al Magistraturii.

Cred ca nu surprind pe nimeni daca spun ca, in acest an, care a trecut, atat in perceptia publica, cat si in interiorul corpului profesional, unele dintre deciziile luate de CSM, in plen sau in sectii, au parut contradictorii, iar altele au fost puternic contestate chiar de membrii CSM.

Activitatea Consiliului are de cele mai multe ori o importanta componenta tehnica. Modul de functionare a Consiliului a ridicat uneori semne de ingrijorare, de la modul de exprimare a punctelor de vedere, la disfunctionalitati de organizare a sedintelor si pana la lipsa de predictibilitate a stabilirii acestora, cu consecinte directe asupra calitatii dezbaterilor si justetei solutiilor adoptate", au fost cateva din criticile lui Iohannis.

Astfel, seful statului a cerut implicarea activa a CSM pentru a fi reparate toate modificarile ce au rezultat din asaltul la care justitia a fost supusa in ultima vreme, aratand ca esentiala este implementarea opiniilor si recomandarilor Comisiei de la Venetia, MCV si GRECO.

"Am incredere ca, in calitate de garant al independentei justitiei, CSM va gasi modalitatea de conectare la societate si va actiona avand in centrul preocuparilor sale realizarea dezideratului unei justitii moderne si de calitate. In acest sens, fac un apel sa sustineti in mod efectiv implementarea recomandarilor Comisiei de la Venetia, MCV si GRECO, in scopul alinierii legislatiei actuale la standardele europene.

Fac o precizare aici, pentru ca am vazut interpretarile date declaratiilor mele referitoare la caracterul acestor recomandari si opinii. Vreau sa fie foarte clar ceea ce am vrut sa spun. Recomandarile institutiilor europene nu sunt facultative, dar nu pot fi aplicate ca atare atat timp cat nu sunt transpuse in legislatia interna.

In spiritul dispozitiilor art. 148 din Constitutie - alaturi de Parlament, Guvern si de Presedintele Romaniei - revine si Consiliului Superior al Magistraturii misiunea de a participa la procesul de transpunere in legislatia interna a tuturor acestor opinii si recomandari. Aceasta este una dintre cele mai importante cai prin care sistemul judiciar poate contribui la consolidarea parcursului european al Romaniei", a punctat Iohannis.

Contre cu Baltag: Ce-a raspuns Iohannis cand i s-a cerut sa vorbeasca de protocoale

Lui i-a raspuns judecatorul CSM Gabriela Baltag, apropiata a Liei Savonea si des invitata la Antena3, care a insinuat ca seful statului s-ar fi implicat in justitie si i-a cerut sa vorbeasca despre protocoale si "interventiile oculte" ale serviciilor secrete.

"Justitia e subiect de campanie electorala de prea multa vreme, ne-am intrebat ce ar face politicienii daca nu ar mai exista justitia. Probabil ca nu ar mai fi politicieni. Sa va ganditi la cetateni, la impactul unor interventii oculte, de natura protocoalelor secrete. As vrea ca presedintele tarii sa vorbeasca deschis de aceste lucruri si sper ca o veti face pentru ca este o realitate si trebuie sa ne gandim daca vom mai permite vreodata ca justitia sa fie supusa serviciilor secrete", a spus Baltag, care l-a intors aproape din drum pe Iohannis.

Seful statului i-a replicat ca era despre care vorbeste ea s-a incheiat si ca va veghea sa nu se mai intre cu "bocancii in justitie", aratand din nou ca CSM are de asemenea un rol crucial aici.

"Eu nu mai sunt in campanie si va spun parerea mea, acea etapa cu protocoale s-a incheiat demult si voi veghea sa nu se mai intoarca. Si intrarea cu bocancii in justitie s-a terminat. Toti actorii implicati, nu doar politicienii, ci si CSM, sa isi asume rolul pentru partea de care raspund in fata romanilor. In Romania normala judecatorii judeca drept, justitia e independenta si isi face treaba fara sa fie comentata in varii situatii politice. Impreuna, acum, chiar avem sansa sa realizam aceste lucruri si ma bazez mult pe dvs", a raspuns Klaus Iohannis.

Seful statului a plecat apoi, aratand ca nu participa la intreaga sedinta pentru ca nu vrea sa para ca se implica in deciziile justitiei.

"Eu am venit fiindca am un profund respect pentru CSM si pentru justitie, insa prin abtinerea mea de la implicare in discutii vreau sa dau un semnal suplimentar ca niciun politician, nici cel mai ales din Romania, nu trebuie sa se amestece in treburile justitiei. Ca atare, daca nu va suparati, eu ma voi retrage", a spus Iohannis.

Ziare.com transmite, in format LIVE TEXT, continuarea sedintei CSM. Ramaneti alaturi de noi pentru a afla cine va conduce institutia in anul ce vine

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Iohannis critici Savonea sedinta CSM, #Iohannis contre Gabriela Baltag CSM , #justitie