Dupa patru ani de mandat, Klaus Iohannis lanseaza proiectul "Romania Educata": Avem olimpici, dar, la celalalt capat, avem analfabeti functionali

Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 17:38
5448 citiri
Dupa patru ani de mandat, Klaus Iohannis lanseaza proiectul "Romania Educata": Avem olimpici, dar, la celalalt capat, avem analfabeti functionali
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a lansat, miercuri, la Palatul Cotroceni, in dezbatere publica rezultatele proiectului "Romania Educata", initiat de Presedintie.

"Haideti sa vorbim despre educatie. Sunt intrebari simple la care trebuie sa raspundem la inceput. Avem nevoie de un sistem educational, de un sistem de educatie scolara? Evident da. Avem nevoie de scoli? Evident ca da. Dar ce fel de scoli? Cum ii pregatim pe dascali?

Ce asteptari avem de la absolventii acestor scoli? Ce abilitati trebuie sa aiba un student dupa absolvirea scolii? Cum evaluam performanta unei scoli, dar a unei universitati? Ne intereseaza doar numarul de absoventi sau calitatea educatiei primite sau daca este in corelare cu piata muncii? Iata ca intrebari avem multe si cu cat mergem mai in profunzime raspunsurile nu sunt atat de simple", a declarat Klaus Iohannis, la Cotroceni.

Seful statului a adaugat ca "Romania educata" este un proiect strategic care isi propune sa ajute politicienii si profesorii in domeniul educatiei. Iohannis a adus in discutie si "catastrofa" de anul trecut cand examenul de Bacalaureat au picat aproape jumatate de elevi.

"Romania educata nu este un proiect de lege, nu este un retetar simplu, nu este o poveste doar politica. Romania educata nu este programul meu electoral. Este Romania noastra, a tuturor, pentru generatiile care vor veni", a mai spus presedintele Iohannis, in discursul de lansare a dezbaterii.

Presedintele a prezentat si situatia din prezent din educatie: rezultate foarte bune la olimpiada, elite, dar, la capatul celalalt, 40% dintre absolventii de gimnaziu sunt analfabeti functionali.

Totodata, Klaus Iohannis a vorbit si despre abandonul scolar, ingrijorator in Romania.

Proiectul "Romania Educata" reprezinta cea mai ampla si de durata consultare publica desfasurata pana acum in domeniul politicilor publice din educatie, potrivit unui comunicat de presa al Presedintiei.

Sursa citata mai spune ca la dezbatere au participat peste 10.000 de persoane, iar la elaborarea documentelor lansate cu aceasta ocazie au contribuit peste 60 de institutii publice, organizatii neguvernamentale si reprezentanti ai actorilor din domeniu. Demersul "exprima dorinta presedintelui Romaniei ca fiecare roman sa aiba ocazia de a contribui la proiect".

Totodata, in cadrul evenimentului de la ora 17:00, de la Palatul Cotroceni, va fi lansat si site-ul proiectului, unde rezultatele vor fi disponibile pentru consultare si unde toti cei interesati sunt invitati sa transmita opinii si sugestii.

Potrivit unor surse oficiale din Administratia Prezidentiala, de la inceputul anului viitor, presedintele Klaus Iohannis va incepe o noua serie de consultari cu partidele politice care vor viza proiectul "Romania Educata".

Proiectul "Romania Educata" cuprinde sapte rapoarte tehnice care vizeaza urmatoarele domenii: cariera didactica, managementul educational, echitatea de acces (reducerea abandonului si a analfabetismului functional), invatamantul functional si tehnic, invatamantul superior, educatia timpurie (crese si gradinite) si evaluarea elevilor si studentilor.

"Romania Educata" este proiectul national initiat de seful statului care are scopul de a sustine reasezarea societatii pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazata pe performanta, munca, talent, onestitate si integritate, conform site-ului Administratiei Prezidentiale.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Iohannis lanseaza Romania Educata , #presedinte