De ce tace Klaus Iohannis, nici macar Viorica Dancila nu ne poate spune

Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 16:48
17722 citiri
De ce tace Klaus Iohannis, nici macar Viorica Dancila nu ne poate spune
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Niciun cuvant nu a fost spus de Klaus Iohannis miercuri, dupa discutia cu prim-ministrul Viorica Dancila, in pofida asteptarilor din societate despre care presedintele nu are cum sa nu fi fost macar informat. Ca vrea sau nu, desi rolul acesta i-l rezerva si Constitutia, presedintele ar fi trebuit sa transmita macar un mesaj.

Klaus Iohannis a ratat, practic, o fereastra de oportunitate - aceea de a repozitiona temele de pe agenda sociala si de a denunta confiscarile politice, in interes personal sau de grup, acolo unde este cazul.

Problema este ca aceste asteptari care i se pun in responsabilitate tot presedintele le-a creat, atunci cand a chemat-o pe Viorica Dancila la Cotroceni, in toiul unor negocieri de culise pentru ca Liviu Dragnea sa reuseasca sa treaca prin OUG amnistia si gratierea.

Sa revedem firul unei istorii spuse pe jumatate.

Luni, Executivul a confirmat devansarea sedintei de guvern care are loc in fiecare joi, fara a comunica insa motivul pentru aceasta intrunire de urgenta. Surse politice au povestit ca motivul este o ordonanta de urgenta privind amnistia si gratierea, pentru care Liviu Dragnea mai avea nevoie, insa, de o semnatura de la Ministerul de Justitie.

Oricate calcule si-a facut seful PSD, acestea au fost deturnate de partenerul de drum, Calin Popescu Tariceanu, care are in maneca cel mai perfid as: condamnarea in prima instanta a lui Dragnea, in vreme ce el insusi a fost achitat. Ironic, chiar de acelasi complet de judecatori.

Cum Tariceanu isi joaca si el ultima carte pentru a-si lua revansa si pentru a conta in cursa pentru Cotroceni, nu mai e atat de dispus sa gireze salvarea lui Dragnea cu orice costuri.

Abia marti, cu doua ore inainte de sedinta de guvern, jurnalistii au primit ordinea de zi, cu cateva proiecte de hotarari si o OUG, niciunul dintre puncte nefiind insa atat de presant pe agenda, incat ministrii sa fie adunati de pe o zi pe alta.

Semn ca planul lui Dragnea nu a functionat, cel putin pentru marti.

Nici bine nu au ajuns ministrii la Victoriei, ca o noua convocare a fost anuntata, pentru joi. Cum este cutuma Guvernului Dancila, nici in cazul acestei noi sedinte de guvern nu a fost comunicata o ordine de zi.

Intre cele doua sedinte asupra carora planeaza si nedumeriri privind agenda, dar mai ales nelinisti privind adoptarea unei OUG privind amnistia si gratierea, despre care premierul de facto al Guvernului, Darius Valcov, care se zvoneste ca ar conduce chiar intalnirile Executivului, a spus ca ar fi o resetare a Romaniei, la Centenar, s-a mai intamplat ceva.

Miercuri, presedintele Klaus Iohannis a chemat-o pe Viorica Dancila la Cotroceni, dar despre intrevederea inaltilor oficiali stim la fel de putine ca despre ordinea de zi si despre miza reala ale sedintei de guvern de joi.

Anuntul privind convocarea premierului in acest context in care politica s-a mutat in subterane unde se negociaza bani, tradari, voturi si se promit amnistierea si gratierea a creat asteptari despre care orice consilier de la Cotroceni i-ar fi putut spune presedintelui.

Si, totusi, Klaus Iohannis a tacut intreaga dimineata si intreaga dupa-masa de miercuri. Administratia Prezidentiala a transmis un comunicat de presa, dar care priveste o alta intalnire a presedintelui, desigur, importanta: primirea lui Krin Kneissl, ministrul federal pentru Europa, Integrare si Afaceri Externe al Austriei.

Tot de pe site-ul institutiei prezidentiale, aflam si ca presedintele a semnat cateva decrete. Niciun cuvant despre ce a discutat cu prim-ministrul si niciun avertisment asupra acestor incercari politice de a confisca practic agendele Parlamentului si Guvernului.

Jumatate de poveste a fost insa spusa, chiar de Guvern, intr-un comunicat migalos si initial datat cu o zi din luna aprilie, din care aflam cu totii ca acestia au vorbit despre Uniunea Europeana si viitoarea presedintie romana a Consiliului UE.

Dar de ce tace presedintele Klaus Iohannis, nici macar Viorica Dancila nu ne spune.

Oricat de impropriu ar fi pentru un stat democratic, nu ne putem cenzura scepticismul, nascut in urma unor experiente cu adevarul deloc favorabile premierului, care a omis, in mai multe comunicari publice despre diferite discutii avute cu oficiali europeni, sa spuna intreaga poveste.

Daca, insa, presedintele nu are nimic de spus, atunci abdica de la rolul pe care Constitutia i-l da, acela de a se adresa natiunii, mai ales in momente esentiale pentru aceasta. Klaus Iohannis are un cec important de la societate si inca un capital de incredere pe care ar trebui sa invete sa il dozeze si sa si-l asume, pentru ca nu risca nimic, nici macar o suspendare. Mai sunt, totusi, cateva ore din ziua de miercuri.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Klaus Iohannis Viroca Dancila intalnire OUG , #presedinte