De ce Klaus Iohannis nu se afla in situatia de a risca o izolare a PSD

Marti, 16 Ianuarie 2018, ora 18:31
20030 citiri
De ce Klaus Iohannis nu se afla in situatia de a risca o izolare a PSD

Multi sustinatori ai presedintelui Iohannis si-au aratat nemultumirea fata de declaratia acestuia in care se refera la o incercare rapida de a incheia criza.

"Premierul Tudose mi-a inaintat demisia si am acceptat-o. Aceasta situatie in care s-a ajuns ma nemultumeste profund si este o situatie care ma ingrijoreaza. Iata ca, la un an de la alegeri, avem deja doua guverne PSD esuate. Acum, evident ca este nevoie de un guvern, pentru a scurta cat se poate de mult situatia de incertitudine.

Dupa demisia premierului Tudose, l-am desemnat pe ministrul Fifor ca interimar la conducerea guvernului, iar pentru a avea o procedura cat se poate de rapida, si cat tine de mine, am decis sa convoc consultari cu partidele parlamentare pentru maine. Voi trimite chiar acum invitatiile de participare la consultari", a anuntat presedintele Klaus Iohannis.

E posibila o noua majoritate in Parlament?

Trebuie observat ca presedintele a jucat. Nu a acceptat nominalizarea premierului interimar care a venit dinspre PSD, respectiv controversatul senator Paul Stanescu, fost sef al Consilului Judetean Olt, numindu-l pe Mihai Fifor, cel care a detinut portofoliul Ministerului Apararii in Guvernul Tudose.

Exista o mare asteptare din partea votantilor lui Klaus Iohannis in legatura cu stoparea guvernarii PSD si alungarea acestui partid in opozitie. Se vorbeste mult despre alegeri anticipate. Liderul PNL Ludovic Orban a declarat ca aceasta formula ar fi cea mai buna pentru a scoate Romania din criza generata de social-democrati.

In opinia mea, Iohannis va respecta regulile jocului, iar daca Liviu Dragnea se duce la consultarile de la Cotroceni cu dovada ca alianta PSD-ALDE detine in continuare majoritatea in Parlamentul Romaniei, presedintele Romaniei nu are cum sa nu accepte nominalizarea venita de la social-democrati.

O noua alianta politica in 24 de ore inseamna sute de compromisuri

Daca liderii partidelor de opozitie reusesc sa faca o alianta in mai putin de 24 de ore si se duc la Cotroceni cu o propunere de premier, atunci cred ca Iohannis le va oferi celor din opozitie posibilitatea sa treaca un guvern fara PSD. Pentru ca o astfel de situatie sa poata deveni realitate, e nevoie de sprijinul UDMR. Din pacate, un astfel de sprijin e dificil de obtinut de catre PNL si USR din cauza faptului ca Liviu Dragnea are o relatie privilegiata cu premierul maghiar Viktor Orban care, la randul lui, are parghii sa-l influenteze pe Kelemen Hunor, presedintele UDMR.

Iohannis nu are variante in lipsa unei noi majoritati parlamentare, oricat de nociv e PSD la guvernare, foto Presidency.ro

O alta posibilitate pe care o au partidele de opozitie e incercarea de a atrage de partea PNL, USR, si PMP a parlamentarilor ALDE. Aici, Ludovic Orban, liderul PNL, ar trebui sa dea dovada de o capacitate de negociere iesita din comun, de disponibilitate la compromis pentru a reusi sa-i atraga de partea sa pe cei din ALDE. Dar, in opinia mea, sansele sunt mici.

De aceea, e foarte posibil ca presedintele Klaus Iohannis sa nu detina o solutie magica prin care sa scape de PSD de la guvernare asa cum isi doresc multi dintre sustinatorii domniei sale.

Presedintele va lua o decizie rationala chiar daca ii va dezamagi pe o parte dintre sustinatorii sai

Dar ce consecinte va avea acest nou "esec" al presedintelui de a scoate de la guvernare un partid care s-a dovedit incapabil sa conduca tara desi a castigat alegerile parlamentare?

La modul subiectiv, va fi destula dezamagire printre sustinatorii presedintelui, dar prelungirea unei crize politice sau fortarea crearii unei majoritati artificiale in Parlament sunt evenimente care pot avea efecte dramatice atat asupra presedintelui, cat si asupra liberalilor si asupra celor din USR, obligati sa accepte compromisuri foarte mari pentru a realiza o noua majoritate.

Un alt argument pentru care Klaus Iohannis nu va forta izolarea PSD e pentru ca principalul partid de guvernamant va ajunge destul de curand la o noua criza. Liviu Dragnea nu va renunta la dorinta sa de a controla Executivul, iar noul prim-ministru, doamna Viorica Dancila, va intra destul de repede in conflict cu presedintele partidului pentru ca, pur si simplu, daca va fi prea supusa, nu va avea autoritate in interiorul guvernului, unde se vor declansa lupte pentru suprematie, iar daca va incerca sa-si impuna propria viziune, va fi "faultata" de presedintele partidului.

Ce va face Opozitia din interiorul PSD?

In situatia data, cu presedintele Dragnea in afara Executivului, luptele pentru putere nu vor inceta in PSD, iar seful social-democratilor va pierde din influenta cu fiecare criza.

Liviu Dragnea mizeaza pe Viorica Dancila pentru pozitia de prim-ministru al Romaniei, incercand sa salveze PSD printr-o femeie, foto Hepta.ro

In acest moment, are o opozitie puternica formata din fostii aliati, e vorba de Niculae Badalau, de Marian Oprisan, de Mihai Tudose si de Adrian Tutuianu. Acestia au posibilitatea sa stranga alaturi de ei cel putin zece parlamentari PSD in cazul in care apar divergente pentru a-i crea probleme lui Liviu Dragnea.

Dupa acest nou episod de criza politica, in opinia mea, avem un PSD slabit de lupte interne, o majoritate parlamentara mai fragila, o opozitie mai vizibila si un presedinte care e perceput ca factor de stabilitate, facand inca un pas spre cel de-al doilea mandat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Iohannis premier PSD Dancila, #Iohannis alegeri anticipate PSD Dancila, #Klaus Iohannis nominalizare PSD, #Iohannis majoritate Parlament , #Liviu Dragnea