Cum a esuat Iohannis: Nimeni si nimic nu trebuie sa-l determine pe presedinte sa faca rau poporului

Vineri, 20 Iulie 2018, ora 16:34
9054 citiri
Cum a esuat Iohannis: Nimeni si nimic nu trebuie sa-l determine pe presedinte sa faca rau poporului
Foto: Arhiva Ziare.com

Am sustinut cu putere alegerea lui Iohannis, in 2014. L-am criticat dur, in rastimpuri. L-am elogiat cand mi s-a parut ca actioneaza laudabil. Nu el, ci regimul Dragnea poarta vina pentru dezastrul democratiei.

Dar esecul presedintelui nu e mai putin grav.

Meseria de presedinte nu se invata usor

Presupune oarecare talent si flexibilitate, cuplate cu inteligenta, demnitate si modestie, cu un simt al sarcinii uriase, incredintate de Suveran, deci de popor, precum si cu o doza de entuziasm potrivit misiunii inalte, istorice, asumate ca sef al statului.

Iohannis a mimat un timp, abil, ca ar poseda macar unele din aceste calitati. Parea un presedinte demn, cam prea taciturn, cam provincial, cam lent si, mai ales, cam prost sfatuit de politrucii de extractie USL-ista care-l inconjurau cand a ajuns la putere.

Dar sibianul parea in egala masura capabil sa invete. Se dedulcise la viata de huzur a demnitarului? Tot ce se poate. Dar a iesit omul in strada, sfidand frigul, impreuna cu romanii, cand cleptocratia si-a inceput lungul drum al asasinarii democratiei prin OUG 13. Nu-l dadeau afara din casa inteligenta, harnicia si modestia? Posibil. E cert ca a gresit.

A tot dat noi si noi sanse PSD, refuzand sfaturile unor ziaristi, inclusiv de la Deutsche Welle, ce-i drept, insule izolate intr-un ocean de sustinatori ai ideii ca n-ar fi nevoie de anticipate, desi partidul guvernamental isi pierduse inca din ianuarie 2017 orice legitimitate.

Klaus Iohannis a clacat jalnic

Dar, pana la urma, alte carente par sa-l fi pierdut. Lipsa umilintei si a demnitatii prezidentiale.

Caci aerul solemn al cuvantarii sale de la 19 iulie, cand a condamnat ritos, ca nociva pentru statul de drept, legea 304, despre care a afirmat ca ar fi silit, totusi, s-o promulge, pentru ca, fapt real, a "epuizat toate caile de atac constitutionale", nu trebuie sa insele pe nimeni. Klaus Iohannis a clacat jalnic.

Ca presedinte. Si, totodata, ca om. Nu atat pentru ca n-a facut tot ce trebuie. Nu doar pentru ca n-a explicat din timp romanilor, convingator, cu ce probleme se confrunta tara si ce e de facut. Nu doar pentru ca a amanat impardonabil de mult apelul la Comisia de la Venetia.

In fond, daca decizia celei din urma era solicitata grabnic si venea din timp s-ar fi redus sensibil spatiul de manevra al CCR. Ce-i drept, asa politizata cum e, Curtea ar fi fost eventual dipusa sa-i sfideze si pe expertii internationali, asa cum a sfidat CSM si pe magistratii si expertii romani. Dar Klaus Iohannis si-ar fi facut macar datoria fata de romani.

Cum s-ar fi achitat de obligatia de a fi un presedinte net mai bun, nu o mazeta, un ageamiu in cazul cel mai bun si un complice, in cel mai rau, si daca demara din timp promisul referendum menit sa franeze asaltul PSD & comp asupra Justitiei. Ori daca, sfidand curajos si inteligent atacurile ultranationaliste, ar fi mobilizat un mai consistent sprijin international impotriva demolatorilor democratiei romanesti.

Ca n-a facut toate acestea e regretabil si pentru el insusi, pentru popularitatea sa si, mai ales, pentru poporul roman si dreptul sau de a fi liber, de a se bucura de un stat de drept cu veritabila egalitate a cetatenilor in fata legii si de un presedinte in stare s-o apere.

Totusi, nu aceste omisiuni i-au pus capac, ca om si om de stat. Iohannis a esuat fiindca, spus simplu, nimeni si nimic nu trebuie sa-l determine pe un sef de stat sa faca rau poporului si tarii sale. Nici macar o acceptie absolutista a Constitutiei, gandita, eronat, nu ca lege fundamentala, facuta de oameni pentru oameni, ci resimtita ca un soi de idol suprem, de respectat ad litteram chiar si cand interpretii ei supremi distrug separatia puterilor. Si deci democratia liberala si statul de drept.

Nimeni si nimic nu trebuia sa-l poata sili sa promulge, in pofida constiintei si expertizei consilierilor sai si a specialistilor, o lege stramba. O lege rea. Asa cum nimeni si nimic nu trebuia sa-l forteze sa accepte o sentinta nedreapta. Precum aceea care a dus la revocarea din functie a sefei DNA.

Dar avea Iohannis de ales? "Nu", afirma, o data in plus, fostul sef al CCR, Zegrean. Ba, categoric da, se poate din nou sustine, argumentat.

Ar fi putut alege sa ceara cetatenilor sa se opuna, impreuna cu el, dictaturii majoritatii, pe care a identificat-o expressis verbis si a deplans-o, fara sa schiteze un gest de lupta impotriva ei.

Ar fi putut sa se lase suspendat. Ar fi putut sa-si dea demisia. Ar fi salvat astfel, macar intrucatva, prestigiul, demnitatea si vitalitatea functiei sale. Ar fi demonstrat ca are curaj. Ca functia nu-i este mai draga decat binele romanilor. Decat constiinta si democratia.

Or, el, dimpotriva, s-a lasat infrant si injosit mai rau chiar decat Emil Constantinescu, cel autodeclarat "invins de structuri" la finalul jalnicului sau mandat. Pentru ca presedintele CDR evacua Palatul Cotroceni cand a capotat. Si nu era inca seful de stat membru al NATO si UE, aliante care trec abia acum prin crize existentiale agravate de naufragiul romanesc.

Ce-i drept, nu Klaus Iohannis, ci regimul Dragnea poarta vina principala pentru dezastrul democratiei romanesti.

Dar, oferind pe tava o victorie evitabila dusmanilor sai si ai democratiei, pe care i-a intarit stiind bine ca pacatoasa de coruptie chiar ucide, Iohannis a devenit mai rau decat inutil. S-a prefacut, vai, din frana a oligarhiei si posibila solutie, in parte a problemei. A celei romanesti, numite Dragnea. Ca si a celei europene, care este internationala extremista, antidemocratica, putinista.

Petre M. Iancu

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#esec Iohannis legea 304 , #presedinte