Iohannis face azi consultari pe Justitie: PSD decide daca se duce la Cotroceni. Oprisan: Sigur ca trebuie sa mearga!

Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 11:08
7358 citiri
Iohannis face azi consultari pe Justitie: PSD decide daca se duce la Cotroceni. Oprisan: Sigur ca trebuie sa mearga!
Foto: Arhiva Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a chemat, miercuri, partidele la consultari pe tema legislatiei din domeniul Justitiei, dupa ordonanta adoptata de Guvern, criticile dure ale Comisiei de la Venetia si discutiile de marti din Parlamentul European, unde presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a avertizat ca in Romania statul de drept se afla in pericol.

Consultarile incep miercuri, la ora 15:00 si vor dura cate 30 de minute pentru fiecare formatiune. Primii invitati sunt reprezentantii PSD, urmati de ALDE, PNL, USR, UDMR, PMP si de grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

De ce se consulta Iohannis cu partidele? Ultima sansa pentru a-si salva candidatura

De dimineata, premierul Viorica Dancila s-a dus in biroul de la Parlament al presedintelui PSD, Liviu Dragnea. Dancila si Dragnea au venit impreuna, insotiti de presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan.

Dupa discutie, Oprisan a declarat ca partidul ar trebui sa accepte invitatia la Cotroceni, insa un eventual pact pe Justitie ar fi "o chestiune absolut neserioasa".

"Sigur ca trebuie sa mearga, e normal ca partidele politice si mai ales cele de guvernamant sa mearga la consultarile convocate de presedintele tarii", a declarat Oprisan, intrebat daca PSD ar trebui sa dea curs invitatiei sefului statului.

Vicepresedintele PSD a mentionat ca ar fi "o chestiune neserioasa" semnarea unui pact pe Justitie la Cotroceni.

"Asta cu pactul am mai auzit. Dl Iohannis trebuia sa ne cheme pe toti, de multa vreme, toti sefii institutiilor statului, toti sefii Consiliilor Judetene, prefectii, sa ne punem picioarele in apa rece si sa facem o strategie pentru urmatorii 25 de ani, in asa fel incat sa stabilim care este interesul national al Romaniei pe fiecare domeniu de activitate in parte. Dl Iohannis nu a facut acest lucru pana la acest moment, asa ca povestea cu pactul pe care ar putea sa il propuna presedintele, dupa parerea mea, este o chestiune absolut neserioasa. Justitia din Romania trebuie sa fie independenta si sa nu se mai comita abuzuri, asta trebuie sa fie grija statului roman", a spus Oprisan.

Pe de alta parte, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, a declarat ca relatia cu presedintele Klaus Iohannis este "foarte rece" si multi social democrati considera ca nu se poate purta cu dialog cu seful statului. Stefanescu a precizat ca PSD ar fi vrut sa mearga la consultari impreuna cu ALDE: "Noi facem analize pe piata pentru candidat comun la alegeri, PSD-ALDE, dar mergem putin separat - daca o sa mergem - la Cotroceni".

De la ora 10:30, PSD se reuneste intr-o sedinta de BPN in care sa stabileasca daca accepta invitatia presedintelui Klaus Iohannis de a participa la consultari.

Ce asteapta PNL de la consultari

In schimb, liberalii au raspuns primii apelului. Presedintele Ludovic Orban, care va conduce delegatia PNL, ii va inmana presedintelui un angajament semnat de el in numele partidului prin care isi arata determinarea de a respecta independenta Justitiei, statul de drept si lupta anticoruptie.

"Mandatul nostru este prestabilit prin decizia Biroului Executiv si este foarte simplu: o transpunere in legislatie a recomandarilor Comisiei de la Venetia, iar pe legile justitiei, de asemenea, de reluare practic a dezbaterii pe Codul Penal si pe Codul de Procedura Penala pe toate articolele declarate neconstitutionale.

Avem si o solicitare suplimentara adresata Curtii Constitutionale si anume aceea de a amana analiza sesizarii noastre de neconstitutionalitate pana la analiza de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene a intrebarilor preliminare formulate de noi. Am formulat cinci intrebari preliminare referitor la Codul Penal si am solicitat Curtii Constitutionale sa trimita aceste intrebari Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru a se pronunta", a afirmat Orban, marti seara, la TVR, potrivit News.ro.

El a precizat ca exista mai multe riscuri pentru Romania, printre care o rezolutie impotriva tarii noastre sau o taiere a fondurilor europene si a acuzat PSD ca nu intelege aceste chestiuni grave.

"Eu nu ma astept ca Dragnea sau altii de prin PSD, talibani, sa inteleaga ceva. Ma astept ca celelalte formatiuni parlamentare, baza parlamentarilor PSD, care nu au problemele penale pe care le are Dragnea, sa inteleaga ca daca nu ne asezam la masa si daca nu generam niste propuneri serioase de modificare a legilor justitiei, a Codului Penal si Codului de Procedura Penala, daca nu acceptam respectarea recomandarilor Comisiei de la Venetia, o sa intram in coliziune cu Uniunea Europeana. Va spun sincer nu imi doresc ca romanii sa fie pedepsiti, sa nu se mai aloce subventii la hectar pentru fermieri pentru prostiile facute de o mana de oameni, care intamplator acum vremelnic guverneaza Romania", a mai declarat Ludovic Orban.

Alaturi de el mai merg la Cotroceni prim-vicepresedintele PNL, Raluca Turcan, vicepresedintii PNL Florin Citu si Dan Vilceanu, si presedintele Comisiei juridice a PNL, deputatul PNL Ioan Cupsa.

Tariceanu n-ar refuza un pact pe Justitie, dar are propria definitie a statului de drept

In ce-l priveste pe presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, si el va conduce delegatia partidului sau, chiar daca partenerii de coalitie de la PSD inca nu s-au decis daca participa la consultari.

Tariceanu a fost intrebat, marti seara, la Digi24, ce asteptari are de la intalnirea cu Klaus Ionahhnis.

"Nu stiu sa va spun exact. Intotdeauna am asteptari. Mi-as dori ca presedintele sa ne spuna ce preocupari are, care sunt problemele pe care le vede si ceea ce va pot spune este ca astazi am lucrat cu colegii mei sa ne conturam un punct de vedere pe care-l vom prezenta presedintelui.

Un lucru este foarte clar: statul de drept inseamna a avea in centru cetateanul si drepturile lui. Garantarea drepturilor si libertatilor trebuie facute de cadrul legislativ si de institutii. Asta inseamna statul de drept.

Daca statul de drept inseamna protocoale, servicii de informatii, procurori, judecatori, o filiera nesanatoasa, atunci pozitiile noastre nu au cum sa coincida. Mi-as dori sa gasim un teren comun de discutie si de intelegere. Cred ca asta este scopul unor astfel de consultari. Sau, in fine, poate presedintele nu vrea sa ne spuna nimic si doreste de la noi sa spunem ce vrem sa facem in continuare", sustine Tariceanu.

Intrebat daca exista posibilitatea unui pact intre toate partidele din Romania in legatura cu Justitia, Tariceanu a raspuns: "N-as refuza o astfel de idee, dar depinde ce punem in el, ca trebuie sa punem si carne, si legume, si sare, si piper, de toate. Adica nu putem ca un pact sa vizeze, nu stiu, o intelegere pe bucati".

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Iohannis consultari partide legi justitie, #Tariceanu pact politic justitie , #presedinte