Ziua in care Iohannis a devenit presedinte. PSD - domnisoara de onoare, niciodata mireasa Reportaj foto

Duminica, 21 Decembrie 2014, ora 19:48
22906 citiri
Ziua in care Iohannis a devenit presedinte. PSD - domnisoara de onoare, niciodata mireasa Reportaj foto
Foto: Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a depus juramantul, duminica, intr-o ceremonie solemna in plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor. Festivitatea a decurs decent, dupa program, si l-a luat prin surprindere la final doar pe Victor Ponta. Daca privesti insa mai atent la atmosfera, si nu la alocutiuni, atmosfera nu mai e asa solemna.

Inainte de ora 12, la Parlament incep sa ajunga invitatii. Geamurile si clantele stralucesc, e cald, curat si lux. E usor sa te ratacesti in una dintre cele mai mari cladiri din lume fara sagetile care te indruma spre sedinta comuna a celor doua Camere.

Klaus Iohannis e noul presedinte al Romaniei. Traian Basescu si-a luat la revedere

Functionarii sunt relaxati, politicienii au un mers martial si discuta, pe holuri, despre "marasmul politic". Isi ocupa locul in sala, pe rand, membrii CCR, sefii de servicii, presedintele ICCJ Livia Stanciu si procurorul general Tiberiu Nitu.

Principele Radu Duda e flancat, dintr-o parte de fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu, si de cealalta parte de patriarhul Daniel si episcopul Ioan Robu.

In cealalta parte a salii stau ministrii. In asteptarea ceremoniei, Ponta rade cu gura pana la urechi, de se vede pana-n spatele salii. Balconul central e destinat ambasadorilor, pe laterale stau consilierii, intr-o loja e si Carmen Iohannis.

Sedinta incepe la fix, cu o precizie nemteasca. Iohannis e aplaudat si se intoneaza imnul. Noul presedinte sta cu mana in dreptul inimii, apoi se asaza pe jiltul captusit cu catifea rosie, pe care statea in urma cu cinci ani Traian Basescu.

Maestru de ceremonii e Valeriu Zgonea, o incalcare a protocolului, pentru ca sedinta trebuia prezidata de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. "PSD, mereu domnisoara de onoare, niciodata mireasa", susoteste cineva. Politica i-a obligat si pe alti pesedisti - Adrian Nastase si Mircea Geoana - sa joace rolul de maestru de ceremonii in momentele de glorie ale lui Traian Basescu, atunci cand a depus juramantul in Parlament.

Pentru presa, e ca la concert: cine vrea sa faca poze din fata, doar in primele minute. Membrii staff-ului sunt amabili, multumesc pentru intelegere, nimeni nu ar vrea ca sedinta sa fie perturbata nici macar de-un ziarist care nu vrea decat un cadru bun cu noul presedinte.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, citeste hotararea de validare a mandatului, urmeaza rostirea juramantului, cu mana pe Biblie. La final - "asa sa-mi ajute Dumnezeu" - unii politicieni isi fac semnul crucii. In acelasi ton, Zgonea-l roaga, dar nu oricum, ci "crestineste", pe patriarhul BOR sa binecuvanteze investitura lui Iohannis.

Noul presedinte l-a pupat pe obraji - nu i-a pupat insa si mana - si si-a inceput primul discurs in calitate de sef al statului. Intre timp, Remus Cernea protesta fata de incalcarea statului laic.

Iohannis vorbeste calm, isi prezinta cu meticulozitate planurile de la Cotroceni. Parlamentarii sunt prinsi sa imortalizeze momentul pe iPaduri, altii incearca sa isi faca un selfie: cu zambetul larg, cu dantura, inca unul mai discret, fara dinti.

Cristiana Anghel, senator PC, se cocoata peste banci, sa-i transmita ceva colegului din fata.

Patriarhului Daniel ii cade, ma scuzati, palaria despre care aflu ca s-ar numi camilafca. Un preot i-o aranjeaza cu grija, ii aduce si bastonul arhieresc. Un parlamentar isi face cruce si-si aranjeaza cu grija pungile de plastic cu semnul Patriarhiei pe care le are pe birou.

Liviu Pop e cel mai plictisit dintre ministri, isi tine capul sa nu-i pice. Seful sau din echipa guvernamentala e si mai nerabdator. La incheierea discursului noului presedinte, toata lumea aplauda in picioare, Ponta se grabeste sa-i stranga mana lui Iohannis. Se asaza la loc, asteapta sa declare Zgonea inchisa sedinta, il saluta pe Iohannis si iese primul din sala.

Noul presedinte se mai intretine pret de cateva clipe cu ministrii si se indreapta spre Cotroceni, pentru ceremonia de predare-primire a functiei supreme in stat.

Primul discurs al presedintelui Klaus Iohannis: Cum vede Romania de peste cinci ani

De-acum, ultimii zece ani sunt istorie. Ce ne rezerva urmatorii cinci? Presedintele Klaus Iohannis a promis ca Romania "va fi tara care a uimit lumea prin transformarile si reconstructia ei". Vom vedea in 2019, la ceasul bilantului.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Klaus Iohannis investit presedinte , #presedinte