Klaus Iohannis, la NATO: Ce a obtinut Romania si ce angajamente si-a luat

Joi, 12 Iulie 2018, ora 15:10
12013 citiri
Klaus Iohannis, la NATO: Ce a obtinut Romania si ce angajamente si-a luat

Klaus Iohannis a explicat, la finalul unui summit NATO tensionat de discutiile dintre Donald Trump si alti aliati, ce a obtinut Romania, dar si ce angajamente suplimentare au fost luate.

Presedintele a explicat si motivele care au dus la anularea bilateralei cu Trump, care a fost, totusi, personajul principal al acestei reuniuni.

Intalnirea bilaterala dintre Donald Trump si Klaus Iohannis, programata pentru ora 11.00 (ora Romaniei), nu a mai avut loc, pe fondul unor discutii extrem de tensionate dintre presedintele amercian si ceilalti aliati, intruniti joi dimineata in format restrans.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratia de presa sustinuta de Klaus Iohannis la Bruxelles

- Am terminat lucrarile de doua zile ale summit-ului NATO. Un summit NATO foarte interesant, cu unele concluzii foarte bune pentru noi, cu sesiuni planificate si o sesiune neplanificata foarte intensa

- Ce a obtinut Romania la acest summit NATO? Inca din 2016, de la summit-ul de la Varsovia, am incercat sa consolidam flancul estic si am obtinut pas cu pas o intarire a fortei aliate pe flancul estic. In acest an am obtinut doua lucruri: un centru de comanda operational, intre nivelul tactic, cel mai de jos, si cel strategic, cel mai de sus.

Am obtinut o imbunatatire a statutului Brigazii multinationale, care a capatat acum un statut permanent, vom continua sa negociem cu ceilalti aliati pentru o prezenta cat mai solida

- Un al treilea rezultat: o intreaga sesiune a fost practic organizata la initiativa noastra, sesiunea dedicata Marii Negre, in prezenta aliatilor, cu invitati din Georgia si Ucraina. Am pus regiunea Marii Negre pe harta NATO.

- Sesiunea foarte speciala: banii. In 2014, s-a decis ca, in principiu, pana in 2024, alocarile pentru aparare sa fie 2% din PIB pentru fiecare tara in parte. Rezultatele sunt foarte diferite. Romania a ajuns la 2% de anul trecut. SUA sunt in jur de 4% la cheltuiala pentru aparare. Avem aliati care au sub 1% din PIB pentru aparare.

Pe buna dreptate, s-a pus pe modul apasat in discutie imparteala sarcinilor.

S-a schimbat intregul program, cu totii am renuntat la intalnirile noastre bilaterale, din pacate.

- Am decis impreuna sa schimbam programul pe loc, am continuat doar aliatii si am discutat despre bani

- Am ajuns la concluzii optimiste, mai multi aliati s-au angajat sa isi creasca cheltuielile pentru aparare

- Noi suntem la 2% si ne mentinem la acest nivel

- S-a discutat in perspectiva sa mergem chiar mai departe. Asta a fost sesiunea speciala dedicata alocarilor pentru aparare

- Ultima sesiune a fost una dedicata Afganistanului. Noi ne-am angajat prima data in CSAT si astazi am transmis aliatilor ca vom creste numarul de personal, de anul viitor.

Noi am inteles ca NATO nu este despre a primi securitate, ci si despre a da securitate.

Prezenta in Afganistan este una in baza articolului 5. Noi am inteles care este rolul nostru, il jucam cu mare seriozitate si soldatii nostri sunt foarte apreciati in Afganistan. Ca presedinte, sun mandru de ei.

Klaus Iohannis raspunde la intrebarile jurnalistilor

Despre conflictul SUA - Germania

- Nu exista un conflict, exista o discutie si aceste chestiuni au fost aduce in discutie de presedintele Trump. Presedintele Trump nu a initiat un conflict, nu a fost agresiv, a spus lucrurilor pe nume, ne-am despartit cu intelegerea clara ca NATO este unita si unica, cea mai puternica alianta militara care a existat vreodata pe pamant.

Situatia Crimeei

- Ne ingrijoreaza hipermilitarizarea din Crimeea. Pot sa spun un lucru: securitatea nationala nu are pret, dar pentru asta e nevoie de cheltuiala. Securitatea nu vine de la sine, Romania a inteles ca nu e doar un receptor de securitate.

Mai multi bani pentru aparare

- Toate sectoarele cer bani, si scolile, si spitalele, dar fara aparare si securitate nu dorim sa fim in Romania. Nu s-a decis inca nimic, dar cu siguranta vom continua discutiile.

Politica interna

- Nu sunt implicat in condamnarea lui Dragnea si apucaturi dictatoriale nu am avut si nici nu imi propun sa am.

Am citit anumite stiri. E ingrijorator, e mai mult decat evident ca omul si-a luat o palarie prea mare, nu face fata. Incepe cu atacuri la persoana, la familie, o abaordare inadecvata.

Daca ar fi un simplu politician, as lasa-o asa, dar acest om conduce cel mai mare partid si conduce prin interpusi guvernul.

Despre suspendare

- Obsesie

Despre o OUG pe Coduri

- Imi exercit prerogativele constitutionale si trebuie sa fac acest lucru, pentru ca sub conducerea acestui Dragnea se legifereaza prost.

O sa fac ca pana acum, ce e scris in Constitutie. Nu sunt un presedinte extra-constitutional.

DIICOT

-Voi lua o decizie saptamana viitoare.

Intrebat despre viitorul sef al DNA:

- Presedintele nu negociaza aceste chestiuni. Acestea se negociaza de ministrul Justitiei inainte sa faca propunerea.

Ar fi si ciudat sa vina cu o propunere neagreata de coalitia de guvernare sau de presedinte. Ne-am intoarce in situatia pe care tocmai am incheiat-o printr-o decizie importanta.

*************************

Surse oficiale au povestit pentru Ziare.com cum s-au derulat evenimentele la Bruxelles. Joi dimineata, Serviciul de presa al Casei Albe a anuntat ca Donald Trump are o serie de intalniri bilaterale, printre care si cea programata pentru ora 11:00 (ora Romaniei) cu Klaus Iohannis.

La ora 10:45, Donald Trump si Angela Merkel au avut un nou schimb de replici pe tema alocarilor bugetare si s-a decis reluarea reuniunii Consiliului Nord-Atlantic, dar in format restrans, al celor 29 de state membre, 1+1 (seful statului si ambasadorul), statele partenere invitate fiind rugate sa iasa din sala.

Din acest motiv, Donald Trump si-a anulat toate bilateralele, iar reuniunea pe tema Afganistan a fost amanata.

Intreg programul summit-ului a fost, de altfel, dat peste cap.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Iohannis NATO Trump , #presedinte