Asul din maneca lui Klaus Iohannis: Ce putem face noi pentru presedinte

Vineri, 20 Iulie 2018, ora 13:30
24390 citiri
Asul din maneca lui Klaus Iohannis: Ce putem face noi pentru presedinte
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Romaniei a anuntat, chiar de la pupitrul prezidential, ca nu are optiuni constitutionale in fata puterii PSD. In ultima instanta, se va vedea nevoit sa accepte tot ceea ce majoritatea parlamentara si masinaria de putere ii pun in fata, in pofida nelinistilor sociale, a criticilor internationale si mai ales a propriei constiinte. Acum stim cu totii ca presedintele tarii nu are de ales.

Si chiar nu are de ales, definind alegerea in termenii Constitutiei.

Atunci cand presedintele este impins in Opozitie, cand este decuplat practic din Executiv, nu are la dispozitie multe parghii functionale, pentru a se lupta corp cu corp cu o majoritate parlamentara. Poate sesiza CCR, poate cere opiniile forurilor internationale, poate duce un razboi de uzura, retrimitand la reexaminare legi. Asa cum a explicat Klaus Iohannis joi seara, anuntand promulgarea uneia dintre Legile Justitiei, si-a epuizat toate caile de atac constitutionale.

Ceva nu a facut insa presedintele. Nu a recurs la natiune, intr-un moment in care natiunea il astepta, la coada la Universitate, sa semneze pentru ca infractorii sa nu mai poata ocupa functii publice in stat. La coada aceea a stat vertical Victor Rebengiuc, caruia batjocorirea asta a tarii, care se tot intampla de cativa ani, i-a suspendat anii cei mai darnici in actorie, cei ai linistii si ai interiorizarii, ai povestilor pentru ceilalti si ai jocului pentru sine.

Si recursul la natiune al presedintelui nu ar fi fost neconstitutional si nici nu i-ar fi adus suspendarea.

Klaus Iohannis a explicat, pentru a doua oara de cand asaltul PSD asupra legilor din justitie trece peste orice stavila, ca nu este un presedinte extra-constitutional. Foarte bine, tara nu ar fi rezistat unei abdicari (si) de la Constitutie!

Constitutia insa, chiar aceasta sireata, scrisa de Iorgovan pentru Ion Iliescu, ii lasa presedintelui cateva optiuni, in afara hybris-ului de a incalca textul constitutional. Una este recursul la natiune, adica acel referendum pe care, ironic, presedintele l-a anuntat, dar s-a limitat ulterior la a-l folosi ca pe un as in maneca.

Si asii ies din uz, iar PSD a stiut sa foloseasca mai parsiv propria carte a suspendarii. Chiar daca referendumul acesta ar fi venit prea tarziu si nu ar fi pus stavila relei-credinte a majoritatii parlamentare, nu trebuie sa ignoram capitalul simbolic al presedintiei, care legitimeaza increderea si mai ales speranta.

Declarandu-se fara solutie, Klaus Iohannis i-a lasat fara speranta pe magistratii asupra carora s-au aruncat politicienii in cautarea propriei supravietuiri. Si sunt magistrati bravi, care i-au scris presedintelui apeluri si l-au incurajat sa stea de partea binelui, pentru ca ei sa reziste si sa isi faca profesia.

Declarandu-se fara solutie, Klaus Iohannis i-a lasat fara speranta pe cei care inca nu stiu daca rostul lor mai e folositor tarii sau daca trebuie sa isi urmeze prietenii si sa plece in exil.

Nici magistratii, nici societatea civila nu aveau nevoie ca presedintele sa incalce Constitutia. Dar putea sa vina langa Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Marius Manole la Universitate si sa ii aplaude. Putea sa stea langa Laura Codruta Kovesi la ultima conferinta de presa la DNA, nu sa isi trimita purtatorul de cuvant sa anunte o revocare despre care insusi presedintele a asumat ca este nedreapta, fara temei si politizata.

De altminteri, asta e o regula de baza in comunicare, pe care am desprins-o din lecturi: atunci cand dai cuiva o veste proasta, ii oferi si o compensatie. Speranta este un capital colosal, iar atunci cand este oferita ca simbol - asa cum presedintele o poate face - ea se contrapune raului.

Prin contrast, a vehicula simbolic, de la pupitrul prezidential, deziluzia, are consecinte dezastruoase pentru coeziunea unei natiuni.

Asa e, Klaus Iohannis nu are de ales in privinta promulgarii unei legi pentru care a epuizat caile de atac. Are insa de ales in privinta felului in care isi asuma pana la capat mandatul, pe care sigur ca l-ar fi vrut calm politic si cu garantia unei istorii bune.

Am intrebat-o pe scriitoarea rusa Ludmila Ulitkaia, intr-un interviu pe care l-am publicat in Dilema Veche, ce poate face omul atunci cand legea este nedreapta.

"Atunci cand legea este nedreapta, ea trebuie denuntata. Scriu sute de scrisori de protest, chiar astazi am semnat apelul unei femei care are nevoie de medicamente pentru mama bolnava de cancer, dar statul nu ii ofera acest tratament. Trebuie sa spunem ca nu e corect ce face statul in aceasta situatie. Aceasta denuntare a nedreptatilor are loc la orice nivel, chiar si intr-o curte mica.

Se intampla chiar si in fata blocului, atunci cand autoritatile, de pilda, vor sa distruga un loc de joaca si sa construiasca un bloc inalt. Asta se intampla pentru ca societatea nu este atat de puternica pe cat ar trebui: toti trebuie sa vorbeasca, doar asa pot fi auziti", mi-a spus ea, cu o simplitate greu de indurat pentru cei care se lasa prada micilor complicitati cotidiene si lasa legea cea rea sa ii raneasca pe altii.

Klaus Iohannis trebuie sa vorbeasca, sa iasa din biroul prezidential, sa denunte legea cea rea, sa ofere speranta. Si nu, nu pentru ca vrea un al doilea mandat, ci pentru ca altminteri ar fi un presedinte extra-constitutional.

Constitutia ii mai lasa presedintelui o iesire, atunci cand legea contravine propriei constiinte: demisia. Demisia unui presedinte, in sensul solutiei extreme a lui Sartre, nu este facila, dar ar putea fi singura sansa reala pentru un al doilea mandat, pe care PSD i l-a dejucat magistral joi seara si nu cred ca fara sa vrea.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Klaus Iohannis referendum PSD Constitutie , #presedinte